Αντιμετώπισε το άγχος με απλά βήματα

Η ζωή όλων μας χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς και πολύ άγχος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική υγεία. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις ώστε να χαρίσεις στον εαυτό σου περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση.

Θυμήσου : Το άρθρο αυτό αφόρα άγχος που προέρχεται από την καθημερινότητα και μπορεί να καταπολεμηθεί. Αν υποφέρεις από κρίσεις πανικού και αγχώδη διαταραχή απευθύνσου σε κάποιον ειδικό ιατρό.

Βήματα καταπολέμησης του άγχους

Advertisements
Ad 14
  • Η πρώτη και βασική αλλαγή αφόρα την διατροφή και τον ύπνο. Φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά σου προσφέρουν διαύγεια. Το ίδιο και ο ύπνος σε κάλο στρώμα από 6 έως 8 ώρες (αναλόγως τον οργανισμό). Το πρόβλημα με αυτές τις δύο παραμέτρους είναι πως αποτελούν φαύλο κύκλο του άγχους. Όσο αγχωνόμαστε τρώμε πιο βιαστικά, πιο απρόσεκτα και φυσικά επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου μας. Να θυμάσαι ότι η έλλειψη βιταμινών Β1, Β12, D και μαγνησίου μπορεί από μονή της να εμφανίσει άγχος. Πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να κοιμάται αρκετά ώστε να βρίσκεται σε πλήρη αφύπνιση όταν το άγχος εμφανιστεί μέσα στην ήμερα σου ώστε να το αντιμετωπίσεις.
  • Η φυσική άσκηση είναι το δεύτερο μέρος της προσπάθειας σου να καταπολεμήσεις το άγχος. Το είδος της άσκησης εξαρτάται από το άτομο. Σε άλλους το άγχος απελευθερώνεται με έντονη άσκηση (π.χ. μποξ), σε άλλους με βάρη και σε άλλους με γιόγκα. Ή ακόμη και ο συνδυασμός αυτών. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος σου. Ταυτόχρονα, η άσκηση βοηθά το μυαλό σου να ξεφύγει από τα στενά όρια της καθημερινής ρουτίνας. Πολλές φορές το άγχος συνδέεται με αυξημένη κορτιζόλη η όποια καίγεται μέσω της άσκησης και επανέρχεται στα φυσιολογικά. Ένα ακόμη θετικό της άσκησης είναι η κούραση που σου προσφέρει και ίσως σε βοηθήσει στην προσπάθεια σου να κοιμάσαι σωστά.
  • Αναπνοές. Το άγχος δημιουργεί αρκετές φορές την αίσθηση ασφυξίας. Αυτό συμβαίνει διότι όντως τα λεπτά που το άγχος κορυφώνεται αναπνέουμε γρηγορότερα και το οξυγόνο στον εγκέφαλο μειώνεται. Δοκίμασε μόλις νιώσεις άγχος να σε καταβάλει την παρακάτω άσκηση. Εισέπνευσε για 5’’, κράτα τον αέρα για 2’’ και εξέπνευσε για 5’’. Καν’το μέχρι να ηρεμήσεις. Επιπρόσθετα μπορείς να κανείς αυτή την άσκηση καθημερινά πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου για 10 λεπτά.
  • Αφιέρωσε στον εαυτό σου 2 λεπτά από την καθημερινότητα για μια ακόμη άσκηση χαλάρωσης. Κάθισε σε έναν χώρο με φυσικό φως ή καθόλου φως. Το δωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο και ήρεμο. Κάθισε για 2 λεπτά με κλειστά ματιά και προσπάθησε να αναπνέεις ήρεμα. Δίνεις ένα διάλλειμα στον εγκέφαλο σου από τη πραγματικότητα με αυτό το τρικ. Αν θες μπορείς να το κανείς και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα βάζοντας ως background ήχους της φύσης (είτε ήχους ζώων είτε ήχους από καιρικά φαινόμενα π.χ. βροχή).
  • Απελευθέρωσε την ένταση. Ξάπλωσε σε ένα κρεβάτι και σφίξε κάθε ομάδα μυών πάνω σου. Από τα ποδιά ως το πρόσωπο. Σφίξε δυνατά και απελευθέρωσε την 1η φορά. Την 2η λίγο πιο ήρεμα και απελευθέρωσε. Ανέπνευσε.
  • Κάνε μασάζ ώστε να χαλαρώνει το σώμα σου.
Διαβάστε επίσης  Προδιαβήτης: Συμπτώματα και αίτια

Επιπρόσθετα στα παραπάνω υπάρχουν και πιο γενικά βοηθητικά tips. Μια βόλτα στην εξοχή, η απόκτηση ενός σκύλου (μονό και εφόσον είσαι σίγουρος πως τον θες και με ώριμη σκέψη ώστε να μην καταλήξει στον δρόμο) και η ενασχόληση μαζί του, μπαλάκια αντιμετώπισης άγχους, διαλογισμός, ραχάτι, reiki, ψυχοθεραπεία είναι μερικά από αυτά. 

Η αντιμετώπιση του άγχους θέλει χρόνο και βαθύτερη δουλειά με τον εαυτό μας. Καμιά τεχνική δεν θα το λύσει μαγικά. Προσπάθησε να χαρίσεις στον εαυτό σου καλύτερες μέρες γιατί τις αξίζει.

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του
Ανέβα στα βουνά να το φωνάξεις

“Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” μας προτρέπει ο James Baldwin

Το μυθιστόρημα “Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” είναι το