Αντικαταθλιπτικά από λάθος παίρνουν οι 7 στους 10

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry

Υπερβολική χορήγηση αντικαταθλιπτικών καταγράφει έρευνα αμερικανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία περίπου οι 7 στους 10 «ασθενείς» που λαμβάνουν θεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry και στην οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα από τις επιδημιολογικές επιθεωρήσεις της περιοχής της Βαλτιμόρης από το 1981 έως το 2005, καταλήγει επίσης πως από πέραν του 69% των περιστατικών που δεν πληρούν τα κριτήρια της κατάθλιψης, ένα ποσοστό 38% από τα περιστατικά δεν πληροί τα κριτήρια ούτε για άλλες παρεμφερείς ψυχικές διαταραχές, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή πανικού ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές Γ. Τακαγιανάγκι, Α. Σπίρα, Τζ. Μπιενβιού, Ρ. Χοκ, Μ. Καρά, Ο.Ιτον και Ρ. Μοτζταμπάι: «Σε πολλούς ανθρώπους δόθηκαν αντικαταθλιπτικά χωρίς αυτοί να πληρούν τα κριτήρια για τις ψυχικές διαταραχές. Τα δεδομένα μάς καταδεικνύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις που να βασίζονται σε στοιχεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011, σύμφωνα με την οποία η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 1998-2011.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλεοπάτρα Μποζιώρη

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει. Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;