Αλκοόλ: Ποια τα οφέλη του στον οργανισμό;

Αλκοόλ: Ποια τα οφέλη του στον οργανισμό;

Όλοι γνωρίζουμε για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση αλκοόλ – από δυσκολία στην ισορροπία και στη λήψη αποφάσεων μέχρι εξάρτηση. Αξίζει όμως να ρίξουμε μια δεύτερη, πιο ψύχραιμη ματιά σε αυτό το μοναδικό στους ανθρώπους φαινόμενο.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στην πρόσληψη μικρής ή μέτριας ποσότητας αλκοόλ για τον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχολογία; Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, ναι. Συγκεκριμένα:

 

Βοηθά την επίδοση σε έργα γνωστικού τύπου

Να κι ένα αναπάντεχο νέο: σύμφωνα με μελέτη πάνω στις γνωστικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον άνθρωπο, μικρές δόσεις αλκοόλ φαίνεται να βοηθούν σε γνωστικά έργα όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (problem-solving) που βελτιώθηκε με μικρή και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, ενώ έπεσε μόνο με την ανώτατη δόση (1 ml/κιλό). Παρόμοια αποτελέσματα είχε μελέτη που εξέταζε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, άτομα με μέτριες γνωστικές ικανότητες είδαν βελτιωμένη επίδοση με μικρή κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Προστατεύει από  τη στεφανιαία νόσο

Σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται να υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από στην στεφανιαία νόσο, βοηθώντας την αποφυγή πιθανότητας καρδιακής ανακοπής και ισχαιμικού εγκεφαλικού. To τελευταίο είναι το πιο συχνό είδος εγκεφαλικού που μπλοκάρει το δρόμο του αίματος και του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας ζημιά και θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων που συχνά καταλήγει ανεπανόρθωτη. Άρα, μικρή κατανάλωση αλκοολούχων ίσως λειτουργήσει προληπτικά για κάποια σοβαρή ασθένεια.

 

 Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων

Αρκετές μελέτες ενισχύουν την κοινή γνώμη πως τα αλκοολούχα ποτά αυξάνουν την κοινωνικότητα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους πληθυσμούς. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί πως συχνά βελτιώνεται η γνωστική τους επίδοση και μειώνει τη δυσκολία τους να αποκοιμηθούν. Επιπλέον, το αλκοόλ ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους των υπερηλίκων κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών τους επεμβάσεων.

Τα παραπάνω αφορούν τον γενικό υπερήλικο πληθυσμό, με ή χωρίς ψυχολογικά προβλήματα, που δεν ασθενεί, δεν έχει υπάρξει χρήστης ουσιών και δε λαμβάνει ΚΝΣ καταστολείς (τα γνωστά ως “αντικαταθλιπτικά”), αναλγητικά, αντιδιαβητικά και αντιπηκτικά φάρμακα.

 

 Πιθανώς μειώνει το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής του Χάρβαρντ για τη Δημόσια Υγεία, περίπου ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα (μπύρα, κρασί ή αποσταγμένα) ενδεχομένως μειώνουν το ρίσκο διαβήτη τύπου 2 στους μεσήλικες άνδρες. Συγκεκριμένα, τα άτομα που  αύξησαν την κατανάλωση από σπάνια σε λίγο πιο συχνή βάση, μείωσαν των κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ελέγχθηκε και αντίθετα, δηλαδή όσοι κατανάλωναν αλκοόλ σε συχνότερη βάση, αύξησαν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη όταν την μείωσαν.

 

Αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και μειώνει τα αρνητικά  

Το γνωστό φαινόμενο της ευθυμίας και της κοινωνικότητας αφού κάποιος πιει φαίνεται να υποστηρίζεται από την επιστήμη. Μικρές και μέτριες δόσεις αλκοόλ (γενικά κάτω των 60 ml, με διάφορες επιμέρους ρυθμίσεις στην κατανάλωση ) μπορούν να αυξήσουν θετικά συναισθήματα όπως χαρά, ξεγνοιασιά και ευθυμία. Ταυτόχρονα, η συχνότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με τη σπάνια, δείχνει να μειώνει συναισθήματα άγχους και ντροπής. Άλλωστε, το πιο σύνηθες χαρακτηριστικό  του αλκοόλ σύμφωνα με τον μέσο άνθρωπο είναι η μείωση των αναστολών.

 

Ας θυμόμαστε πως αν δεν πίνουμε ήδη αλκοόλ, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε την κατανάλωσή του παρά τα όποια οφέλη μπορεί να προσφέρει. Η σωστή άσκηση και διατροφή, καθώς και η καλή ψυχολογία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παρόμοια αποτελέσματα με τα παραπάνω. Όσοι ήδη πίνουν, καλό θα ήταν να φροντίσουν τον έλεγχο της ποσότητας και της συχνότητας κατανάλωσης αλκοολούχων. Έτσι, θα επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Πηγές

The Psychological Benefits of Moderate Alcohol Consumption: A Review of the Literature – researchgate – 10/2020 – Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.researchgate.net (Τελευταία τροποποίηση: 16/5/2021)

Alcohol and cardiovascular diseases: where do we stand today? – PubMed – 8/7/2015 – Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pubmed.ncbi.nih.gov (Τελευταία τροποποίηση: 16/5/2021)

Everything You Should Know About Ischemic Stroke – healthline – 29/9/2018 – Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.healthline.com (Τελευταία τροποποίηση:16/5/2021)

Moderate alcohol intake may decrease men’s risk for type 2 diabetes – 15/2/2011 -Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.hsph.harvard.edu (Τελευταία τροποποίηση 16/5/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;