Αλκοόλ ή κάνναβη; Τι είναι πιο βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου

κάνναβη

Με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας σε άνοδο, ένας μεγάλος αριθμός μελετών διερευνά τις πιθανές βλάβες και τα οφέλη αυτού του ναρκωτικού. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου, το αλκοόλ είναι πιο επιζήμιο.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο διεξήγαγαν μια ανασκόπηση των υφιστάμενων δεδομένων απεικόνισης που εξέτασαν, όσον αφορά τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος και της κάνναβης στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματά τους συσχετίζουν την κατανάλωση αλκοόλ με μακροπρόθεσμες αλλαγές στη δομή της λευκής και της γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο.

Η χρήση της κάνναβης, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δομή του εγκεφάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικεφαλής της μελέτης Rachel Thayer, του Τμήματος Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο, και οι συνεργάτες της, ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Addiction.

Εκτιμάται ότι περίπου 22,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει τη μαριχουάνα τον περασμένο μήνα, καθιστώντας το ως το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παράνομο ναρκωτικό στη χώρα.

Εντούτοις, στις ΗΠΑ, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη τόσο για θεραπευτικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεταβαλλόμενης νομοθεσίας, οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για το πώς η κάνναβη μπορεί να ωφελήσει την υγεία, καθώς και τη ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει.

Αλκοόλ vs Κάνναβη: τι είναι χειρότερο για την υγεία

Για αυτή την τελευταία μελέτη, ο Thayer και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να μάθουν περισσότερα για το πώς η μαριχουάνα επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Kent Hutchison, επίσης του Τμήματος Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, σημειώνει ότι μέχρι σήμερα, μελέτες που έχουν διερευνήσει αυτή την ένωση, έδωσαν μικτά αποτελέσματα καθώς δεν υπάρχει συνοχή όσον αφορά τις πραγματικές δομές του εγκεφάλου και τι πραγματικά επηρεάζεται.

Με στόχο την κάλυψη του χάσματος αυτής της ασυνέπειας, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια νέα ανάλυση σχετικά με τα υπάρχοντα δεδομένα απεικόνισης του εγκεφάλου. Κοίταξαν πώς η χρήση της μαριχουάνας επηρεάζει τη λευκή και τη γκρίζα ύλη στον εγκέφαλο και πώς τα αποτελέσματά της συγκρίνοται με ένα άλλο «ναρκωτικό» που έχουμε συνηθίσει να ακούμε, το αλκοόλ.

Η γκρίζα ύλη είναι ο ιστός στην επιφάνεια του εγκεφάλου που αποτελείται κυρίως από νευρικά κύτταρα. Η λευκή ύλη είναι ο βαθύτερος ιστός του εγκεφάλου που περιέχει μυελιωμένες νευρικές ίνες, οι οποίες είναι σαν κλαδιά που προεξέχουν από νευρικά κύτταρα τα οποία μεταδίδουν ηλεκτρικές παλμώσεις σε άλλα κύτταρα και ιστούς.

Η ομάδα σημειώνει ότι οποιαδήποτε μείωση στο μέγεθος της λευκής ή της γκρίζας ύλης ή απώλεια της ακεραιότητάς τους μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ο Hutchison σημειώνει:

Με το αλκοόλ, γνωρίζουμε ότι είναι κακό για τον εγκέφαλο για δεκαετίες, αλλά για την κάνναβη, ξέρουμε τόσο λίγα.

Η χρήση της κάνναβης δεν είχε καμία επίδραση

Η μελέτη περιελάμβανε τις εικόνες του εγκεφάλου 853 ενηλίκων, ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών και 439 εφήβων ηλικίας μεταξύ 14 και 18.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση αλκοόλ – ιδιαίτερα σε ενήλικες που πίνουν εδώ και πολλά χρόνια – συσχετίστηκε με μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας, καθώς και τη μείωση της ακεραιότητας της λευκής ουσίας.

Ωστόσο, η χρήση της μαριχουάνας δεν φαίνεται να επηρεάζει τη δομή της γκρίζας ή λευκής ύλης ούτε σε εφήβους ούτε σε ενήλικες.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι πιθανό να είναι πολύ πιο επιβλαβής για την υγεία του εγκεφάλου απ΄ό, τι η χρήση μαριχουάνας.

Η Kent Hutchison εξηγεί:

 […] Ενώ η μαριχουάνα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, είναι σίγουρα πολύ μακριά από τις αρνητικές συνέπειες που έχει το αλκοόλ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλεοπάτρα Μποζιώρη

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει. Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;