Αλφισμός ή αλλιώς Αλμπινισμός

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap] χαρακτηρισμός albino προέρχεται από τη λατινική λέξη albus που σημαίνει λευκό. Ο αλμπινισμός ή αλλιώς αλφισμός είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της λειτουργίας των μελανοκυττάρων. Τα μελανοκύτταρα είναι κύτταρα που παράγουν μελανίνη, μια χρωστική η οποία ανάλογα με την ποσότητά της δίνει το κάθε χρώμα στο δέρμα. Η χρωστική από μόνη της δεν είναι χρώμα, αλλά αποτελεί τη βάση. Δύο βασικά αίτια σχετίζονται με τη νόσο. Το πρώτο είναι η έλλειψη ενός ενζύμου. Το δεύτερο είναι αποτέλεσμα του γενετικού φαινομένου της μεταλλαγής. Πιο απλά, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ολόκληρη σειρά απογόνων που είναι αλφικοί, ενώ στη δεύτερη εμφανίζεται ξαφνικά σε κάποιο άτομο μέσα σε οικογένεια μη αλφικών. Ο αλφισμός θα μπορούσε να διαγνωστεί ακόμα και στην εμβρυική φάση μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας της κύησης με αμνιοπαρακέντηση. Βέβαια δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα, αφού τα παιδιά αυτά δεν έχουν άλλα σωματικά ή πνευματικά προβλήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μόνο έγιναν αναφορές τύφλωσης.

Χαρακτηριστικά

Η κατάσταση του αλμπινισμού μπορεί να είναι μερική ή ολική. Στη μερική το δέρμα παίρνει χρώμα από ανοιχτό καστανό ως λευκό. Ενώ στην ολική το δέρμα είναι όλο λευκό-ροζ. Επίσης, εκτός από το δέρμα, το ίδιο ισχύει και για το τρίχωμα του σώματος, καθώς και για το χρώμα των ματιών. Οι αλφικοί γεννιούνται με τυπικά άσπρα μαλλιά και ροζ χρώμα δέρματος. Έχουν αρκετά λεπτό δέρμα που το καθιστά επιρρεπές στις λοιμώξεις. Πολλές φορές ακόμα και στους ανθρώπους παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουν κόκκινο χρώμα ματιών, χαρακτηριστικό στοιχείο των ζώων που παρουσιάζουν αλφισμό. https://odikapoulia.gr/αλφισμός-αλμπινισμός/

  Στα ζώα, τα συμπτώματα του αλφισμού παρουσιάζονται όπως και στους ανθρώπους. Στα φυτά δε, οφείλεται σε κάτι ανάλογο, δηλαδή σε έλλειψη χλωροφύλλης που δίνει το κάθε χρώμα στα λουλούδια.
Οι αλφικοί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του δέρματος από την έκθεσή τους στον ήλιο, καθώς είναι απροστάτευτοι από την έλλειψη μελανίνης. Πρέπει καθημερινά να βάζουν αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, ακόμη και το χειμώνα. Επίσης να φορούν γυαλιά ηλίου και τα ρούχα τους να καλύπτουν ικανοποιητικά το σώμα. Καλό λοιπόν είναι να ελέγχονται τακτικά από δερματολόγο. Αλλά πρέπει να ελέγχονται και από οφθαλμίατρο, γιατί μπορεί να παρουσιάσουν οφθαλμολογικά προβλήματα όπως φωτοφοβία, αχρωματοψία, καταρράκτη μέχρι και ολική τύφλωση( https://meygeia.gr/alfismos-sigkinitiki-istoria-tou-montelou-thando-hopa/).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αφρική έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αλφισμού παγκοσμίως, γεγονός που κάνει πιο ορατά τα διάφορα χαρακτηριστικά της πάθησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2008 στην Τανζανία αναφέρθηκαν 35 θάνατοι –δολοφονίες (ανάμεσά τους και παιδιά) σε περιπτώσεις αλφικών που τους εξέλαβαν ως ΄΄μαγεμένους΄΄. Ήταν υποκινούμενοι από οργανωμένες συμμορίες που μισθώνονταν από γιατρούς – μάγους της φυλής. Το γεγονός αυτό καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις 8 Σεπτεμβρίου του 2008.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Ζαραφίδου

Έχει τελειώσει σχολή νοσηλευτικής. Εργάζεται ως καθηγήτρια νοσηλευτικής στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;