Ακτινίδιο: Διατροφική αξία, οφέλη και τρόποι κατανάλωσης

Ακτινίδιο
Πηγή εικόνας: wallpaperaccess.com

Το ακτινίδιο θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, όχι μόνο για τη μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει, αλλά γιατί είναι πλούσιο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της υγείας του εντέρου κ.ο.κ. Επιπλέον, η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη και γι’αυτό αξίζει να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Διατροφική αξία ακτινιδίου ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες66Kcal
Πρωτεΐνη0,79 γρ
Λίπος0,07 γρ
Υδατάνθρακες17,5 γρ
Φυτικές ίνες3 γρ
Νερό81%
Βιταμίνη C150 mg
Βιταμίνη Β10,02 mg
Βιταμίνη Β20,05 mg
Βιταμίνη Α174 Ι.U. ή Διεθνείς μονάδες
Βιταμίνη Κ40,3 μg
Βιταμίνη Ε1,46 mg
Φώσφορο64 mg
Νάτριο7 mg
Ασβέστιο16 mg
Σίδηρος0,51 mg
Κάλιο264 mg
Χαλκός0,13 mg
Μαγνήσιο17 mg

Είναι φανερό ότι το ακτινίδιο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Το καθένα από αυτά, είναι σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου, αφού έχουν κυρίαρχους ρόλους στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και είναι γεμάτα οφέλη.

Υγιές δέρμα

Ένα από τα βασικά οφέλη του ακτινιδίου, είναι ότι συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς δέρματος. Η βιταμίνη C, έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, βασικού συστατικού στα κύτταρα και όργανα του σώματος. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη C ενισχύει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύει πληγές.

Καρδιαγγειακή λειτουργία

Το ακτινίδιο, περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία και σωστή λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει κάλιο, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, που βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: health.clevelandclinic.org

Υγιή οστά

Το ακτινίδιο περιέχει βιταμίνη K, ασβέστιο και φώσφορο. Όλα αυτά, έχουν κυρίαρχο ρόλο στην υγεία των οστών. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η πρόσληψη βιταμίνης K, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ακόμη, συμβάλλει σημαντικά και στην πήξη του αίματος.

Γαστρεντερικό σύστημα

Το ακτινίδιο, είναι υπεύθυνο και για τη βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Με την κατανάλωση του ακτινιδίου, η δυσκοιλιότητα βελτιώνεται. Επίσης, φαίνεται να δρα σε μεγάλο βαθμό και στην περίπτωση του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου.

Πηγή εικόνας: indianexpress.com

Προτεινόμενοι τρόποι κατανάλωσης ακτινιδίου

Το ακτινίδιο, είναι προτιμότερο να καταναλωθεί ωμό, ώστε να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της βιταμίνης C, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος τους θα καταστραφεί λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Ακόμη, μπορούμε να επιλέξουμε να το καταναλώσουμε ως απογευματινό σνακ, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι. Επιπλέον, πολλοί επιλέγουν να το συνδυάζουν με σαλάτες.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Ware, Megan. (2019). What are the health benefits of kiwifruit? Ανακτήθηκε από: https://www.medicalnewstoday.com/articles/271232#recipes. (Τελευταία πρόσβαση: 16.06.2020)

Κουστουράκη, Παρασκευή. (2018). Ακτινίδιο. Ανακτήθηκε από: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15940-aktinidio. (Τελευταία πρόσβαση: 16.06.2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;