Άγχος και στρες: Δερματολογικές παθήσεις

Το άγχος και το στρες εκδηλώνονται με διάφορες μορφές στο σώμα μας. Μπορούν να εμφανιστούν στο σώμα , στα μαλλιά ή και στα νύχια. Όλοι μας έχουμε υποστεί άγχος και ο καθένας το αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που δεν μπορούν να το καταπολεμήσουν και γίνεται εμφανές στο σώμα του. Αυτό έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός.

Μερικά συμπτώματα είναι:

Δερματικές  ασθένειες
Η ακμή είναι μία από τις πιο γνωστές. Έχει ταλαιπωρήσει πολλά άτομα και εμφανίζεται συνήθως σε μικρή ηλικία. Η ακμή τις περισσότερες φορές προκαλείται από στρες και ψυχολογικό άγχος και για αυτό έχουν συνήθως οι έφηβοι. Στη ουσία το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή αυξάνει την ακμή και κάνει τα σπυράκια να φαίνονται πιο κόκκινα και ερεθισμένα. Υπάρχει η κοινή ακμή και η ροδόχρου ακμή. Αν και δεν είναι ψυχοσωματική νόσος και οι δύο θα έχουν έξαρση σε περιόδους στρες.

Εκζέματα
 Στην περίπτωση αυτή η επιδερμίδα είναι ερεθισμένη και έχεις φαγούρα. Ανάλογα με την θερμοκρασία και ανάλογα αν το δέρμα είναι ξηρό ή ευαίσθητο μπορεί να επιδεινωθεί. Μπορεί και να αυξηθούν στο μέγεθος για αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τριχωτό της κεφαλής
Σε εποχή παρατεταμένου άγχους είναι δυνατόν να εμφανιστεί διάχυτη τριχόπτωση. Είναι ένα συχνό φαινόμενο και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Επίσης, άλλη μία ένδειξη είναι η τριχοτιλλομανία . Ο ασθενής τραβάει από μόνος του τις τρίχες δημιουργώντας έτσι κενά στο τριχωτό του κεφαλιού.

Στα νύχια
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους. Αυτή η ασθένεια είναι γνωστή ως ονυχοφαγία. Λόγω του στρες θέλουν να απασχολήσουν με κάτι τα χέρια τους . Αυτό με το καιρό γίνεται συνήθεια και δεν το αντιλαμβάνονται.

Ο ασθενής όταν διαπιστώσει αυτές τις μορφές μόλυνσης στο σώμα του πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Αρχικά δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί . Πρέπει να έχει στο νου του πόσες μέρες πέρασαν από την στιγμή που εμφανίστηκαν και αν χειροτέρεψαν ή όχι . Στην συνέχεια καλό θα ήταν να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

Συνήθως αυτές οι δερματολογικές παθήσεις που προκαλούνται από το άγχος είναι θεραπεύσιμες. Ο ασθενής ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες του γιατρού θα θεραπευτεί . Φυσικά , το αν θα πετύχει η θεραπεία εξαρτάται και από τον ίδιο τον ασθενή. Πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του το άγχος και να μπορεί να το ελέγξει. Για αυτό πρέπει να μειώσουμε το άγχος στη ζωή μας . Να σκεφτόμαστε θετικά για να είμαστε καλά. Και αυτό θα φαίνεται τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στο δέρμα μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;