AIDS : τα ξέρεις όλα;

AIDS

Mε αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αναλογιζόμαστε και φέτος τους 37 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν παγκοσμίως με HIV, ενώ μόνο το 54% από αυτούς το γνωρίζει. Ποια είναι οι τρόποι πρόληψης μετάδοσης του ιού; Είναι πλέον εφικτή η εξάλειψή του;

Τι είναι το “Έιτζ”;

Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) είναι η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus) και οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, δηλαδή κατά κύριο λόγο λοιμώξεις και κακοήθειες. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει τον ιό πάσχει από AIDS καθώς είτε λόγω του πρώιμου της λοίμωξης είτε λόγω των αποτελεσματικών φαρμάκων μπορεί να μην εμφανίζει αυτό το θανατηφόρο τελικό στάδιο της νόσου. Έτσι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι ορθότερο να λέγεται ότι είναι “HIV+” και όχι ότι “έχουν AIDS”. Για να αναπτυχθεί το AIDS παίρνει καιρό.

Πώς κολλάει;

Το ίσως πιο ενδιαφέρον κομμάτι σχετικά με το AIDS είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Από παρανοήσεις και παραπληροφόρηση θα ακούσετε πολλά.

Advertisements
Ad 14

Ο ιός μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή, την έκθεση σε μολυσματικά σωματικά υγρά και από την μητέρα στο παιδί (κάθετη μετάδοση) κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό και τον τοκετό.

Τα μολυσματικά υγρά είναι :

  • Αίμα
  • Σπέρμα και προσπερματικά υγρά
  • Κολπικά υγρά
  • Μητρικό γάλα

Αντίθετα δεν μεταδίδεται ο ιός, λόγω της χαμηλής συγκέντρωσής του σε αυτά, μέσω σάλιου, ούρων, ιδρώτα και δακρύων (εκτός εάν περιέχουν μέσα μικροποσότητες αίματος).

Διαβάστε επίσης  Ρευματικά νοσήματα: Κατηγορίες, συμπτώματα και διατροφική αντιμετώπιση

Γνωρίζοντας αυτά είναι εύκολο να καταλάβουμε το πώς μεταδίδεται ο ιός και ποιες πρακτικές αποτελούν έκθεση σε κίνδυνο. Έτσι το σεξ χωρίς προφυλακτικό είναι μια επικίνδυνη πρακτική ενώ η καθημερινή κοινωνική επαφή, το απλό φιλί, η κοινή χρήση ρούχων ή τουαλέτας, οι πισίνες και τα κουνούπια δεν είναι τρόποι μετάδοσης.

Προφύλαξη για να μην συμβεί και εφόσον συμβεί

H χρήση προφυλακτικού παραμένει ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης μετάδοσης του ιού. Η αποτελεσματικότητα φυσικά επαφίεται στην σωστή χρήση του!

  • Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και τον τρόπο φύλαξης
  • Ανοίγουμε προσεκτικά την συσκευασία (όχι με τα δόντια ή ψαλίδι)
  • Το χρησιμοποιούμε σε όλες τις σεξουαλικές δραστηριότητες οποιουδήποτε τύπου (και τα “προκαταρκτικά”)
  • Το φοράμε σωστά (σε στύση, σωστό μέγεθος)
  • Το διπλό προφυλακτικό κάνει διπλό τον κίνδυνο να σπάσει

Κατανοώντας το πώς μεταδίδεται ο ιός είναι ξεκάθαρο ότι εμποδίζοντας την επαφή με μολυσματικά σωματικά υγρά εμποδίζεται η μετάδοση του ιού. Ακόμα όμως και να έρθει κάποιος σε επαφή υπάρχει λύση! Επικοινωνώντας άμεσα με έναν γιατρό και εκτιμώντας την κάθε περίπτωση μπορεί να κριθεί απαραίτητο να χορηγηθεί βραχυπρόθεσμη αντιρετροϊκή θεραπεία η οποία θα μειώσει αισθητά την πιθανότητα μετάδοσης.

Διάγνωση – Πώς γίνεται το τεστ;

Διάγνωση μπορεί να γίνει είτε βρίσκοντας άμεσα τον ιό HIV μες στο αίμα είτε μετρώντας τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός απέναντί του σε μια μάταιη προσπάθεια να σταματήσει τον εχθρό του. Για να πιάσει το τεστ τα αντισώματα πρέπει να έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα 3 με 4 εβδομάδων.

Αντίθετα το τεστ που ανιχνεύει το RNA του ιού (PCR test) μπορεί να είναι θετικό ήδη από τις 10 μέρες.

Διαβάστε επίσης  Τι γνωρίζουμε για τα αυγά;

Πού να πάρω τηλ;

Σε περίπτωση που αγωνιάτε ή έχετε περιέργεια μπορείτε να απευθυνθείτε στα εξής:

ΑΘΗΝΑ

Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός – Ίωνος Δραγούμη 5, Αθήνα 11528 – 2107265148

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΧΕΠΑ – Κυριακίδη 1, Θεσσαλονίκη 54621 – 2310999161

ΠΑΤΡΑ

Αγ. Ανδρέας – Καλαβρύτων 37, Πάτρα 26335 – 2610227974

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βενιζέλειο Πανάνειο – Κνωσσού 277, Ηράκλειο 71409 – 2810368482

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων – Λεωφόρος Σταύρος Νιάρχου, Ιωάννινα 45500 – 2651099456

ΛΑΡΙΣΑ

Πανεπιστημιακό Λάρισας – Κιλελέρ 41500 – 2413502503

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης – Καστάνου 27, Αλεξ/λη 68100 – 2551026810

 

 

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς