Άγχος και σωματικοί πόνοι: πως επηρεάζουν την ζωή μας;

Πηγή εικόνας: therapia.gr

Σήμερα, το άγχος είναι αυτό που κυριεύει την ζωή των ανθρώπων. Αρχικά, μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή της ημέρας και μπορεί να είναι και για τον πιο απλό λόγο. Στην σημερινή εποχή η εργασία με τις πολλές ώρες δουλειά, η προετοιμασία ενός ταξιδιού  ακόμα και η μετακόμιση μπορεί να μας προκαλέσει άγχος λόγω των πολλών απαιτήσεων που χρειάζεται και των γρήγορων ρυθμών. Τα συμπτώματα είναι ότι τα χέρια ιδρώνουν, αισθανόμαστε ότι τα γόνατά μας θα λυγίσουν, τρέμουλο και την καρδιά μας να  χτυπά δυνατά. Αυτά είναι και τα πιο γνωστά. Βέβαια όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα με το άγχος μπορεί και να αισθανόμαστε πόνους σωματικούς.  Οι πόνοι αυτοί πολλές φορές είναι δυνατοί και επίπονοι. Μπορεί έτσι, να μην μπορεί να αποδώσουμε καλά ούτε σε επαγγελματικό ούτε σε προσωπικό επίπεδο.

Επιπλέον, για την εμφάνιση των πόνων έχουμε ότι αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα όταν οι σωματικές αυτές προσαρμογές υπερβούν μια συγκεκριμένη ουδό  να εμφανίζεται ο πόνος αυτός. Επομένως, το άγχος και οι σωματικοί πόνοι συμπερασματικά έχουν συμπτώματα όπως  είναι πόνος στο στήθος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλος, ζάλη , αδυναμία αναπνοής ακόμη και αϋπνία.

 Τί είναι όμως η διαταραχή άγχους;

Το άγχος όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι κάτι δύσκολο. Αρχικά η διαταραχή του άγχους είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί δεν αναφέρεται σε κάτι απλό αλλά είναι κάτι πιο σύνθετο που απασχολεί συνέχεια όλο και περισσότερους ανθρώπους. Οι διαταραχές τέτοιου είδους προκαλούν ένα πιο βαθύ  άγχος όπου το άτομο μπορεί να το αισθάνεται για αρκετό καιρό. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται και η καθημερινότητα του. Επίσης, μπορεί να νιώθει κάποιες φορές έντονο άγχος και να παραλύει από το φόβο του. Αυτή η κατάσταση μπορεί όμως και να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Μπορούμε σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε κάποιους πόνους που σχετίζονται με το άγχος. Επομένως , έχουμε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Πόνος στην μέση

Οι περιοχές της πλάτης και των ώμων είναι τα πρώτα σημεία στα οποία νιώθουμε την μυϊκή ένταση περισσότερο. Γιατροί ειδικοί εξηγούν τον πόνο της μέσης με τους όρους του άγχους και του στρες. Όταν αγχωνόμαστε και να ανησυχούμε για τον πόνο της μέσης μας, αυτό σφίγγει και τσιτώνει με τη σειρά του τους μύες. Έτσι η ενόχληση αυξάνεται περισσότερο.

  1. Πονοκέφαλος και ημικρανίες

Το άγχος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον πονοκέφαλο και της ημικρανίες. Για αυτό το λόγο γιατί συνιστούν διάφορους τρόπους χαλάρωσης ώστε να περνάει όσο πιο ήρεμα γίνεται.

  1. Στομαχικοί πόνοι

Το στομάχι μας είναι το σημείο του σώματος μας που αντανακλούμε τις  ανησυχίες και τα άγχη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επανειλημμένα στομαχικό πόνο. Συγκεκριμένα, το χρόνιο στρες το βλέπουμε και στο έλκος που δημιουργείτε ως συνέπεια αυτών.

  1. Πόνος στα χέρια και στα πόδια

Ο πόνος στα χέρια αλλά και στα πόδια σχετίζεται σημαντικά με το άγχος που έχει το άτομο. Επομένως μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό για περαιτέρω βοήθεια.

 

Βιβλιογραφία

https://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/21916/agxos-kai-swmatikoi-ponoi.html

https://boro.gr/38374/poioi-swmatikoi-ponoi-ofeilontai-sto-agxos/

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/eidh-ponou-syndeontai-synaisthimata/

https://www.zougla.gr/gynaika/ygeia-eyeksia/article/miki-poni-to-agxos-pezi-simantiko-rolo

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Πάφρα

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;