Άγχος: 7 τεχνικές για να το καταπολεμήσεις

Άγχος : 7 τεχνικές για να το καταπολεμήσεις
Πηγή εικόνας: pexels.com

Νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά δυνατά; Το στομάχι σου να γίνεται «κόμπος» και το μυαλό σου να κατακλύζεται μόνο από αρνητικές σκέψεις; Τότε σίγουρα το άγχος σε έχει κυριεύσει. Υπάρχει όμως τρόπος να καταπολεμήσουμε το άγχος; Φυσικά. Παρακάτω, λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε 7  τεχνικές για να το καταπολεμήσετε την επόμενη φορά που το άγχος θα έρθει ξανά στη ζωή σας.

Συμπτώματα άγχους

Οι διαταραχές που προκαλεί το άγχος μπορούν να εμφανιστούν είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες. Τα  συνήθη συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Διαταραχές ύπνου
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Ταχυπαλμία
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκολία λήψης απόφασης
Άγχος : 7 τεχνικές για να το καταπολεμήσεις
Πηγή εικόνας: pexels.com

Πώς λειτουργούν οι αγχολυτικές τεχνικές;

Στόχος αυτών των τεχνικών δεν είναι να θεραπεύσουν ένα παθολογικό άγχος, άλλωστε για αυτό απαιτείται ιατρική παρακολούθηση. Οι τεχνικές αυτές αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί το άγχος στο σώμα σου, μετατρέποντας  τες σε αίσθημα χαλάρωσης.

 1. Σωστές αναπνοές

Όταν είσαι αγχωμένος/η θα έχεις παρατηρήσει ότι οι παλμοί της καρδιάς σου και οι αναπνοές σου αυξάνονται. Για να ελέγξεις λοιπόν την κατάσταση αυτή:

 • Κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος, τοποθέτησε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι σου. Στη συνέχεια εισέπνευσε πολύ αργά από τη μύτη και νιώσε το στομάχι σου να φουσκώνει πιο πολύ από το στήθος.
 • Εξέπνευσε αργά από το στόμα σου
 • Μπορείς να επαναλάβεις αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 10 φορές, έως ότου νιώσεις ανακούφιση.
 1. Η τεχνική της μυϊκής χαλάρωσης

Όταν βρίσκεσαι σε αγχώδη κατάσταση, θα έχεις παρατηρήσει ένταση ακόμη και κράμπες στο σώμα σου. Η λύση εδώ βρίσκεται στη χαλάρωση των μυών, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα του άγχους σου. Συνεπώς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Κάθισε αναπαυτικά σε ένα ήσυχο μέρος, ελέγχοντας τις αναπνοές σου.
 • Έπειτα, σχημάτισε μια γροθιά με το χέρι σου και άρχισε να σφίγγεις ελαφρά.
 • Άνοιξε τη γροθιά σου, και θα νιώθεις ήδη κάποια ανακούφιση.
 • Μπορείς να συνεχίσεις το σφίξιμο και σε άλλες μυϊκές ομάδες (χέρια, πόδια ή ώμους) και στη συνέχεια να χαλαρώνεις.
 1. Μια βόλτα την ημέρα…..

Είναι εύκολο να γίνει και δεν απαιτεί μαθήματα ή ειδικό εξοπλισμό. Το συχνό περπάτημα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης πολλών καταστάσεων που σχετίζονται με το άγχος, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τους ειδικούς:  «Το περπάτημα  εκτός από το γεγονός ότι απελευθερώνει ένταση από τις κύριες μυϊκές ομάδες, εμβαθύνει την αναπνοή και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μας βγάζει επίσης στη φύση, η οποία είναι χαλαρωτική.»

 1. Παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου

Βρες μόνο 5 λεπτά μέσα στη μέρα σου και εστίασε στο περιβάλλον γύρω σου, με ηρεμία και καθαρή σκέψη. Επέλεξε ένα αντικείμενο να εστιάσεις  οτιδήποτε, όπως ένα ζώο, φυτό ή και σύννεφο. Κοίταξε το με επιμονή και παρατήρησε τα πάντα σχετικά με αυτό- σχήμα, χρώμα κ.λ.π. Η άσκηση αυτή θα σε βοηθήσει να εστιάσεις σε ένα πράγμα μόνο και να καθαρίσεις το μυαλό σου από κάθε άλλη σκέψη. Εφαρμόζοντας αυτή τη τεχνική για αρκετό καιρό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσεις το άγχος σου αλλά και να δεις τον κόσμο μας διαφορετικά.

Άγχος : 7 τεχνικές για να το καταπολεμήσεις
Πηγή εικόνας: pexels.com
 1. Γέλα, γέλα, γέλα

Το γέλιο έχει αποδειχθεί το γιατρικό όχι μόνο για τη διάθεση, αλλά και για την καταπολέμηση του άγχους.  Το γέλιο μειώνει την κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους), και αυξάνει τις ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν τη διάθεση.  Για αυτό από σήμερα κιόλας, βάλε μια ωραία ταινία ή μίλησε με κάποιον που  σε κάνει να χαμογελάς και νιώσε το άγχος σου να σε αποχαιρετά.

 1. Άκου μουσική

Σύμφωνα με μελέτες, η μουσική με αργό ή μέτριο ρυθμό προκαλεί ηρεμία και μειώνει δραματικά τα επίπεδα του άγχους. Η απαλή μουσική μειώνει, δηλαδή, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό, συνεπώς και το άγχος. Τα κομμάτια της κλασσικής μουσικής θεωρούνται τα πιο ιδανικά. Εξίσου αποδοτικό είναι και αν εσύ δημιουργείς τη μουσική, παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο, το μυαλό ξεφεύγει από την κατάσταση άγχους και εστιάζει στη μελωδία που παράγεται.

 1. Κηπουρική

Ναι, η κηπουρική μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Η ενασχόληση με τον κήπο μας ή με τις γλάστρες μας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχολογικής μας κατάστασης. Μάλιστα, στο εξωτερικό μερικοί οργανισμοί που ασχολούνται με ανθρώπους με διαταραχές άγχους, εντάσσουν στα προγράμματα τους την κηπουρική. Η άνθηση, τα χρώματα και τα αρώματα βοηθούν το ανθρώπινο μυαλό να ξεφύγει από την καθημερινότητα που προκαλεί άγχος και μπαίνει σε τελείως διαφορετικές σκέψεις.

 Άλλοι παράγοντες…

Έχεις παρατηρήσει όταν είσαι πιεσμένος/η , ότι τρως  ανεξέλεγκτα;. Σε περιόδους στρες,  έχουμε την τάση να τρώμε διάφορα ανθυγιεινά φαγητά, κυρίως γλυκά, ικανοποιώντας έτσι το σύστημα ανταμειβής του εγκεφάλου. Ωστόσο τα γλυκά πρέπει να αποφεύγονται όταν είμαστε σε τέτοια κατάσταση καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ του αισθήματος τόνωσης και του αισθήματος κόπωσης. Επίσης το αλκοόλ και η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται, εφόσον επιδεινώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση του οργανισμού μας.

Επομένως, την επόμενη φορά, που θα νιώσεις αγχωμένος/νη, δοκίμασε μια από τις παραπάνω τεχνικές που αναφέραμε. Ωστόσο αν το άγχος σου σε ακολουθεί και δεν σε αφήνει να απολαύσεις την καθημερινότητα σου, ήρθε η ώρα να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό.

 • Πηγές:

Kate Hanley,( 2017), «9 Exercises for Stress Relief», everydayhealth.com

Νίκη Ψάλτη, (2008), «Φάκελος: Κινήσεις ματ κατά του στρες!», vita.gr

Νάνσυ Καλλικλή, (2014), «10 πανεύκολες τεχνικές για να διώξεις το στρες σε 5’»,queen.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαιρη Αυδικου

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H επιστήμη της ψυχολογίας είναι η δεύτερη μου αγάπη μετά τη δημοσιογραφία. Στη ζωή μου πάντα έχω κατα νου τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: "Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο!"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;