Αυτός ο τρίτος κόσμος : νοσήματα για άλλους

κόσμος

Μέσα στην οφθαλμαπάτη στην οποία ζει ο άνθρωπος κυριαρχούν οι αντιθέσεις. Καλό-κακό, όμορφο-άσχημο, μαύρο-άσπρο, ανώτεροι-κατώτεροι, έξυπνοι-χαζοί, υγιείς-ασθενείς… Αναπτυγμένοι – αναπτυσσόμενοι. Καταριέσαι τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής και τα κακά που έχει επιφέρει στην κοινωνία μας ή αν δεν το κάνεις τουλάχιστον θα έπρεπε να συνειδητοποιείς την αλαζονεία που κρύβει μέσα του, αλλά πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό το πόσα έχει προσφέρει παράλληλα. Οι “αναπτυγμένες” – κατά κάποιο τρόπο – χώρες κοιτάζουν τις αναπτυσσόμενες και συγκρίνονται. Ένα αποτέλεσμα μέσα από μια τέτοια σύγκριση είναι οφθαλμοφανές και γενικά αποδεκτό υπό οποιαδήποτε σκοπιά: η υγεία.

Άλλος δρόμος, ίδιος προορισμός

Όσο και να μας θλίβει όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε και όλοι θα γίνουμε κοινωνοί της αγωνίας που μια τέτοια διαδικασία επιφέρει, αλλά ο δρόμος που θα πάρουμε είναι καθόλα μοναδικός. Μπορεί να είναι ασφαλτοστρωμένος, μακρύς και με πολλές στάσεις για αξιοθέατα ή μπορεί να είναι σύντομος, κακοτράχαλος και η πυρά του να τρυπά τις σόλες των ανύπαρκτων παπουτσιών.

Το πρόβλημα με τον “τρίτο” κόσμο είναι εμφανές κοιτώντας κάποια στοιχειώδη στατιστικά. Εδώ πεθαίνουμε γιατί το burger γέμισε τις αρτηρίες μας με το λαρδί του και εκεί γιατί το νερό είναι βρώμικο. Για παράδειγμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος με όλα τα παρακλάδια που περιλαμβάνει (αέρας, νερό, χώμα, τρόφιμα) είναι ηθικός αυτουργός για πολλούς από τους θανάτους. Σύμφωνα με τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) το ακατάλληλο νερό και η κακή υγιεινή σκοτώνουν κάθε χρόνο 1,7 εκατομμύρια άτομα, ιδίως λόγω της πρόσκλησης διαρροϊκού συνδρόμου. 1,6 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω αναπνευστικών νοσημάτων που οφείλονται σε καύση σε κλειστό χώρο, κυρίως για σκοπούς θέρμανσης και μαγειρικής.

Τι σκοτώνει τα παιδάκια (και τους ενήλικες) στην Αφρική;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιτώντας τις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου βλέπουμε να φιγουράρουν νοσήματα τα οποία στα δικά μας μάτια και αυτιά ακούγονται αν όχι ανύπαρκτα, το λιγότερο ξεπερασμένα. Διαρροϊκό σύνδρομο, HIV/AIDS, φυματίωση, ελονοσία, επιπλοκές πρόωρου τοκετού, τραύμα και ασφυξία κατά τη γέννηση, νοσήματα μέσα στην πρώτη δεκάδα τα οποία σε κοινωνίες υψηλής οικονομικής κατάστασης σπάνια οδηγούν σε θάνατο.

Τα νοσήματα που θεωρούνται εξαφανισμένα δεν χάθηκαν από προσώπου γης αλλά κρύβονται κάπου που δεν θα τα ψάξουμε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;