5 τροφές που μειώνουν την χοληστερίνη

Χοληστερόλη
https://pixabay.com

 

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται στο περίβλημα των κυττάρων του σώματός μας. Τη χωρίζουμε στην LDL και την HDL.

Η LDL και είναι μια λιποπρωτεΐνη με χαμηλή πυκνότητα. Αυτή η πρωτεΐνη LDL είναι που συχνά ονομάζουμε και κακή χοληστερίνη. Κι αυτό γιατί κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών και μακροπρόθεσμα δημιουργεί τις αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στενώσεις στα αγγεία.

Η HDL είναι αυτή που ονομάζουμε καλή χοληστερίνη. Η HDL είναι μια λιποπρωτεΐνη ψηλής πυκνότητας που πηγαίνει τη χοληστερίνη στο συκώτι και εκείνο με τη σειρά του την αποβάλλει από το σώμα.

Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και κατ’ επέκταση ολόκληρου του σώματός μας. Η παραγωγή της χοληστερίνης ξεκινάει στο συκώτι.

Advertisements
Ad 14

Επίσης προσλαμβάνουμε χοληστερίνη από τις λιπαρές τροφές που καταναλώνουμε. Συνήθως τη χοληστερίνη την συναντάμε στους ανθρώπους και τα ζώα και όχι τόσο συχνά στα φυτά.

Χωρίς τη χοληστερίνη τα κύτταρα δεν θα  μπορούσαν να έχουν τη δομή που τώρα γνωρίζουμε. Κι αυτό γιατί η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό για τη δομή τους.

Στον οργανισμό μας πρέπει να ανεβάζουμε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL) και να κρατάμε χαμηλά τα επίπεδα της κακής (LDL). Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο σώμα μας κάνοντας εξετάσεις αίματος.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο γιατρός μας μπορεί να μας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα προκειμένου να ρυθμίσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας. Ωστόσο υπάρχουν και διάφορες τροφές που μας βοηθούν να ρυθμίσουμε τη χοληστερίνη μας. Ας δούμε ποιες τροφές είναι αυτές.

Διαβάστε επίσης  5 ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο γραφείο

Αβοκάντο

Σύμφωνα με μελέτη που έκαναν επιστήμονες του Pen State η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι άνθρωποι οι οποίοι κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα κατάφεραν να μειώσουν τα τριγλυκερίδιά τους αλλά και την ολική χοληστερίνη τους.

Το αβοκάντο περιέχει καλά λιπαρά και βοηθάει στην απώλεια κιλών. Τα μη κορεσμένα λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο δεν επιτρέπουν την απόφραξη των αρτηριών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να προλάβει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα αγγεία του.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει φυτικές διαλυτές ίνες. Από αυτές τις ίνες μπορούμε να πάρουμε πολλές λιποπρωτεΐνες. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες όταν καταναλώνουμε βρώμη μειώνουμε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Επιπλέον η βρώμη βοηθάει και την καρδιά και το κυκλοφορικό μας σύστημα. Τέλος περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από τα φρούτα κι αυτό βοηθάει στο να κρατάμε τη χοληστερόλη μας σε σταθερά επίπεδα.

Μήλο

” Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” λένε και δεν έχουν άδικο. Πραγματικά είναι μια υγιεινή καθημερινή επιλογή το μήλο και για πάρα πολλούς λόγους.

Ένας από αυτούς τους λόγους είναι και το ότι βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Μέσα στις πρώτες τριάντα μέρες καθημερινής κατανάλωσης μήλου μπορεί κάποιος να δει σημαντική διαφορά στη μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό του.

Ένας από τους λόγους που το μήλο μειώνει την κακή χοληστερόλη είναι οι πολυφαινόλες που περιέχει. Επιπλέον αν καταναλώσουμε και κανέλα Κεϋλάνης μαζί με το μήλο διπλασιάζουμε τα οφέλη του για τον οργανισμό μας.

Διαβάστε επίσης  Έρπης γεννητικών οργάνων : Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Η κανέλα Κεϋλάνης μπορεί να μειώσει το ζάχαρο, την ολική χοληστερίνη, την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά μας. Η κανέλα Κεϋλάνης, όπως και το μήλο, περιέχει πολυφαινόλες.

Όσπρια

Επίσης μία καλή πηγή φυτικών ινών είναι και τα όσπρια. Διάφορες μελέτες που έχουν κάνει επιστήμονες κατά καιρούς έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ συχνά όσπρια έχουν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης στον οργανισμό τους.

Αυτό συμβαίνει λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν καθώς και άλλων ευεργετικών συστατικών τους όπως είναι τα φλαβονοειδή, τα φυτοοιστρογόνα και οι φυτοστερόλες. Επίσης τα όσπρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης και αμινοξών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Ω3 και ω9 λιπαρά οξέα

Τα ω9 λιπαρά οξέα περιέχουν μία ουσία που την ονομάζουμε ελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ το συναντάμε στο ελαιόλαδο, στο λάδι από λιναρόσπορο και επίσης στο λάδι borage. Επίπλέον το συναντάμε σε διάφορους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο.

Το ελαϊκό οξύ που περιέχουν τα ω9 έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη στον οργανισμό μας. Τα ω3 λιπαρά οξέα σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας.

Ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη). Τα ω3 μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές όπως τα ψάρια αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.

Πηγές:

Τι είναι η χοληστερίνη. Από https://dstef.weebly.com (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο. Από www.news4health.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

3 θεραπείες με βρώμη για τη μείωση της χοληστερόλης. Από https://meygeia.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Με ποιο φρούτο θα ρίξετε τη χοληστερίνη 40% σε ένα μήνα. Από www.onmed.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Διαβάστε επίσης  Τροφές που ενισχύουν το μαύρισμα

Χοληστερίνη και Σάκχαρο: Μπορούν η κανέλα και το χρώμιο να βοηθήσουν; Από https://www.onmed.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Έρευνα: Το αβοκάντο ρίχνει τη χοληστερίνη. Από https://www.onmed.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Τα “καλά” λιπαρά που χρειάζεσαι στην διατροφή σου. Από www.evlogimeno.com (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Πώς οι φακές και τα φασόλια ρίχνουν τη χοληστερόλη; Από www.healthview.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Ω-3 λιπαρά οξέα: Το καλό λίπος. Από www.nataliadelikou.gr (τελευταία επίσκεψη 28/02/2023).

Έχω σπουδάσει νοσηλευτική,έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών και στίχων.Έχω αδυναμία στις επιστήμες, τη μουσική,το τραγούδι ,τα ταξίδια και τις τέχνες.Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τον κόσμο συνεχώς.Είναι κάτι που το έκανα από παιδί και το αγαπώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

επεξεργασμένα τρόφιμα

Η επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι
Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Το ποδήλατο αποτελεί μια καλή πηγή βελτίωσης τόσο της σωματικής,