

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα διατροφής από πληθυσμούς παγκοσμίως. Αρχικά γίνεται χρήση συμπληρωμάτων για τη διόρθωση της ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών ή για τη διατήρηση επαρκούς πρόσληψης. Επίσης, τα συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή γίνεται λήψη πιο συχνά από άτομα χωρίς κλινικά σημεία ή συμπτώματα ανεπάρκειας

Μαγνήσιο
1. Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για το σώμα. Ενώ το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως: οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, ο καφές, το κακάο, το τσάι, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά (ειδικά αυτά που έχουν πράσινα φύλλα). Αξιοσημείωτο είναι ότι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση του μαγνησίου στους ανθρώπους με μοντέρνες διατροφικές συνήθειες. Καθώς ο καθαρισμός της τροφής και τα λιπάσματα μειώνουν ή “εξαφανίζουν” το υπαρκτό μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθάει στα εξής:
- τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων
- τη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού
- την άμυνα του οργανισμού
- την οστική υγεία
- μειώνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος
- συμβάλλει στην κανονική πίεση αίματος
- συμμετέχει στον ενεργειακό μεταβολισμό και στη σύνθεση των πρωτεϊνών
Ακόμη, η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει συνδεθεί με αθηροσκλήρωση, αλλαγές στα λιπίδια του αίματος και το σάκχαρο του αίματος, διαβήτη τύπου 2, έμφραγμα του μυοκαρδίου, υπέρταση, πέτρες στα νεφρά, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και ψυχιατρικές διαταραχές [ 22 ]

Βιταμίνη C
2. Η βιταμίνη C(L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη.
- Μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Αρχικά, το κολλαγόνο είναι ένα πεπτίδιο του συνδετικού ιστού, υπεύθυνο για την ακεραιότητα και τη συνοχή της επιδερμίδας. Επίσης, για αυτό τον λόγο είναι “αντιγηραντική βιταμίνη” . Καθώς, χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα για την υγεία του δέρματος καθώς και σε καλλυντικές αντιγηραντικές – αντιρυτιδικές κρέμες για το πρόσωπο.
- Λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιισταμινικό
- Η κατανάλωση 100 mg βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση σιδήρου κατά 67%.
Πράγματι, η βιταμίνη C υπάρχει κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά [3]. Δηλαδή στις πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σκόρδο, το λάχανο, οι φράουλες, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς. Επίσης βότανα, όπως το θυμάρι, το σέλινο και ο βασιλικός είναι καλές πηγές βιταμίνης C.
Για αυτό τον λόγο είναι καλή η λήψη βιταμίνης C για 3 συνεχόμενους μήνες και μετά να ακολουθήσει παύση για τουλάχιστον ένα μήνα. Επομένως, το συμπλήρωμα ωφελεί κάποιον που ήδη έχει έλλειψη στο συγκεκριμένο συστατικό. (3)

Προβιοτικά
3. Τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι σε επαρκή ποσότητα έχουν ωφέλιμη επίδραση στον ξενιστή». Σε αυτήν τη κατηγορία είναι τα γένη των Lactobacillus και Bifidobacterium. Αξίζει να σημειωθεί, ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά είναι επίσης βασικά στοιχεία για καλή γενική υγεία. Για την ακρίβεια βοηθάνε στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπροσθέτως, τα προβιοτικά δίνουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε λίγο χρονικό διάστημα, τόσο για τους υγιείς ανθρώπους όσο και για τους ασθενείς με χρόνια ή εκφυλιστικά νοσήματα. Για αυτό τον λόγο τα λαμβάνουν άτομα με γαστρεντερικές ενοχλήσεις (μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα κλπ) με ή χωρίς εγκατεστημένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Για παράδειγμα τα προβιοτικά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιόδων στη ζωή ενός ατόμου ή σε συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Δεν προκύπτει όμως από τα στοιχεία ότι η χορήγηση προβιοτικών συμβάλλει θετικά έναν υγιή ενήλικα που δεν παίρνει κάποια θεραπεία ή αντιβιοτικά.

Βιταμίνη D
4. Bιταμίνης D: Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία δημιουργείται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα. Επίσης, γίνεται πρόσληψη και μέσω της κατανάλωσης ορισμένων τροφών. Πιο συγκεκριμένα η βιταμίνη D συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη των οστών και την προαγωγή της υγείας του σκελετού. Τα τελευταία όμως χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς συμβάλλει θετικά:
- στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού,
- στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και
- στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου
- σκλήρυνσης κατά πλάκας,
- ψυχιατρικών νόσων,
- υπέρτασης
- είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών.
Αντίθετα, η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η πρόσληψη μέσα από τις τροφές. Λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και αυτές είναι ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.
Ειδικότερα η έλλειψη βιταμίνης D έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η γενική σύσταση είναι οι ενήλικες να προσλαμβάνουν 800 IU (International Units) βιταμίνης D ημερησίως με σκοπό την διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D. Αν και, είναι πιθανό οι ηλικιωμένοι να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και να καταναλώνουν ψάρια δύο φορές την εβδομάδα.
Για την ακρίβεια, οι κυριότερες μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3). Αναλυτικότερα, προτείνεται η χορήγηση βιταμίνη D3 καθώς η χοληκαλσιφερόλη αποτελεί τη φυσική μορφή και έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D αποτελεσματικότερα. Πιό συγκεκριμένα την καταναλώνουν όσοι: έχουν οστεοπενία, είναι παιδιά, βρέφη λόγω αυξημένων αναγκών, ηλικιωμένα άτομα λόγω ελλιπούς έκθεσης στον ήλιο, αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) που δεν καταναλώνουν καμία πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D

Ω – 3 λιπαρά οξέα
5. Συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων ή ιχθυελαίου: Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά. Ιδιαίτερα συμβάλλουν θετικά στην υγεία της καρδιάς, και είναι τα κύρια λιπαρά που περιέχουν τα ιχθυέλαια. Άτομα που κάνουν χρήση ω-3 είναι: με δυσλιπιδαιμίες (υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL), με ελλιπή διατροφή σε ω-3 λιπαρά οξέα. Συμβάλλουν θετικά:
- στην φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς,
- του εγκεφάλου και
- των ματιών.
- Ακόμη, ρυθμίζει τη φλεγμονή, επειδή διαμορφώνει την έκφραση των συγκεκριμένων γονιδίων. Στη ουσία τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μειώνουν τις κυτοκίνες και το μονοπάτι NF-κB που συμβάλλει στην πρόληψη της φλεγμονής, επειδή προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Τα Ωμέγα 3 έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα τριγλυκερίδια και να ευνοούν την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Συμπερασματικά, τα συμπληρώματα διατροφής είναι μία ομάδα λειτουργικών τροφών που περιλαμβάνουν συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά με συγκεκριμένες βιολογικές ιδιότητες που μπορεί να γίνει η κατανάλωση απευθείας ή να γίνει προσθήκη σε άλλα τρόφιμα. Επομένως, τα συμπληρώματα διατροφής δεν λειτουργούν ως υποκατάστατα της ισορροπημένης διατροφής. Αλλά είναι συμπληρωματικά και περιλαμβάνουν πηγές θρεπτικών ή άλλων ουσιών με φυσιολογική επίδραση.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
- 22 Shah, N.C.; Shah, J.G.; Li, Z.; Jiang, X.C.; Altura, B.T.; Altura, B.M. Short-term magnesium deficiency downregulates telomerase, upregulates neutral sphingomyelinase and induces oxidative DNA damage in cardiovascular tissues: relevance to atherogenesis, cardiovascular diseases and aging. Int. J. Clin. Exp. Med. 2014, 7, 497–514. [Google Scholar] [PubMed]
- 3. «28 Κοινές τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C». Νοέμβριος 2019
- 3.http://blogs.oregonstate.edu/linuspaulinginstitute/2015/05/28/questions-about-vitamin-c/