5 μύθοι & αλήθειες για την περίοδο

Η περίοδος είναι καθαρά ‘’προνόμιο’’ της γυναίκας. Κάθε μήνα το ενδομήτριο παχαίνει και εμπλουτίζεται με πολλά θρεπτικά συστατικά για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν όμως δεν πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση το ενδομήτριο ‘’πέφτει’’ σε μορφή αιμορραγίας, την έμμηνο ρύση ή αλλιώς περίοδο.

aj7gtw_period-pains_377x171

 

Παρόλο που αυτή η διαδικασία είναι άκρως φυσιολογική και δεν θα έπρεπε να ντρέπεται καμία γυναίκα για την φύση της, υπάρχουν ταμπού και προκαταλήψεις από τα χρόνια των γιαγιάδων μας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθούμε.

Όταν έχεις περίοδο δεν μπορείς να γυμναστείς

yoga-enss-4Μύθος. Με την άσκηση διατηρείται η καλή φυσική κατάσταση και υγεία. παράγονται οι ορμόνες της ‘’χαράς & ευτυχίας’’, οι λεγόμενες ενδορφίνες και σεροτονίνες! Η άσκηση είναι αποτελεσματική και βοηθητική στη πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης, αρθρίτιδα, αναπνευστικές διαταραχές, οστεοπόρωση, μείωση του στρες, διατήρηση φυσιολογικού βάρους).

Advertisements
Ad 14

 

 

 

 

Όταν έχεις περίοδο δεν μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα ή στην πισίνα

15707984

ΜΥΘΟΣ. Παλιά τα κορίτσια άκουγαν αυτή τη συμβουλή και έχαναν την χαρά του καλοκαιριού και της θάλασσας. Οι πιο συχνές ‘’δικαιολογίες’’ για αυτή την πρακτική ήταν ότι το αίμα θα προσέλκυε καρχαρίες, το ταμπόν θα φούσκωνε από το νερό και θα τις έπνιγε, θα κολλούσαν μικρόβια επειδή ήταν ‘’ανοιχτές’’ από κάτω και θα έμπαινε το βρώμικο νερό μέσα στον κόλπο και τη μήτρα….!!! Τέρμα τα ψέματα κορίτσια! Κολυμπήστε άφοβα! Μπορείτε να κολυμπήσετε με ταμπόν ή και χωρίς εάν νιώθετε άνετα. Ο κόλπος δεν ‘’ανοίγει’’ για να μπει το θαλασσινό νερό μέσα γιατί η γυναικεία ανατομία δεν το επιτρέπει. Το αίμα δεν θα βγει έξω γιατί πολύ απλά μέσα στο νερό υπάρχει αρνητική πίεση. Τέλος το μόνο ίσως ‘πρόβλημα’’  είναι ότι εάν το νερό είναι κρύο πολύ πιθανών να γίνει μια αγγεισύσπαση και να σταματήσει για λίγη ώρα το αίμα της περιόδου ή να νιώσετε κάποιες κράμπες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τα κρύα νερά και να ζεστάνετε το σώμα σας μετά το κολύμπι!

Διαβάστε επίσης  Πως να αυξήσω τα επίπεδα της βιταμίνης D

 

Οι κοπέλες που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σεξουαλικές τους επαφές δεν μπορούν να βάλουν ταμπόν

hymenimages

ΜΥΘΟΣ.  Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα συμβουλεύουν τα κορίτσια να μην βάλουν ταμπόν πριν ολοκληρώσουν τις επαφές τους γιατί το ταμπόν θα σπάσει τον παρθενικό τους υμένα και θα χαθεί η ‘’αγνότητά τους’’. Αυτό δεν ισχύει! Όπως βλέπετε και στην 1η εικόνα ο παρθενικός υμένας είναι μια λεπτή και εξαιρετικά ελαστική μεμβράνη στην είσοδο του κόλπου που θεωρητικά θα σπάσει κατά την 1η σεξουαλική επαφή. Όπως επίσης βλέπετε υπάρχει ένα σκουρόχρωμο σημείο στο κέντρο. Αυτό είναι μια τρυπούλα που έχει φυσιολογικά ο παρθενικός υμένας για να βγαίνει από εκεί το αίμα της περιόδου! Αυτό σημαίνει ότι το ταμπόν δεν θα επηρεάσει την ακεραιότητα του υμένα και το ταμπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα!!!

Όταν έχεις περίοδο δεν πρέπει να πλένεσαι.

girl-shower

 

 

ΜΥΘΟΣ.  Τεράστιο λάθος και ανθυγιεινή πρακτική. Κατά τη διάρκεια της περιόδου το αίμα είναι το ιδανικό θρεπτικό υλικό για μικρόβια! Με το να μην πλενόμαστε αυξάνουμε την πιθανότητα λοιμώξεων. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή τοπικό πλύσιμο δίνει αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας που είναι αναγκαία ειδικά σε εκείνες τις δύσκολες μέρες του μήνα.

 

 

Όταν έχεις περίοδο δεν μένεις έγκυος

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82ΜΥΘΟΣ. Πολλές κοπέλες ακολουθούν αυτή την εντελώς λανθασμένη πρακτική που συνήθως αποτυγχάνει. Το να κάνετε σεξ στην διάρκεια της περιόδου είναι αποδεκτό εάν νιώθετε άνετα και χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σπερματοζωάρια ζουν τουλάχιστον 3 μέρες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γονιμοποιήσουν το ωάριο σας  ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου. Ακόμα πιο επικίνδυνο δε  είναι όταν δεν υπάρχει σταθερός κύκλος όπου και είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι γόνιμες ημέρες.

Διαβάστε επίσης  Πως να προστατέψεις την υγεία σου στο ταξίδι

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς