Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή


Με τον όρο γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αναφερόμαστε στην άνοδο των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό. Πρόκειται όξινα υγρά που δημιουργούν το αίσθημα καψίματος. Είναι πολύ συχνό στα βρέφη διότι ο μυς πάνω από το στομάχι δεν είναι ακόμα καλά αναπτυγμένος.
Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και στον ύπνο.

Συμπτώματα
Κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Καούρα
  • Επίμονος λόξιγκας
  • Δυσφαγία
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Μια ξινή ή πικρή γεύση οξέος που φτάνει μέχρι το λαιμό ή το στόμα σας
  • Απώλεια βάρους χωρίς προφανείς λόγους

Πώς γίνεται η διάγνωση
Σε σοβαρές και επίμονες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται μέσα από εξετάσεις, οι οποίες είναι ακτινογραφία, ενδοσκόπηση ή μελέτη PH.

Επιπτώσεις
Μπορεί να δημιουργηθεί φθορά των δοντιών, λόγω των γαστρικών υγρών που φθείρουν τον σμάλτο των δοντιών.
Συνηθισμένη είναι και η οισοφαγίτιδα, πρόκειται για μια φλεγμονή που έχει σαν αποτέλεσμα την επώδυνη κατάποση καθώς και την δυσφορία.
Σε πιο βαριές περιπτώσεις παρουσιάζεται οισοφαγικό έλκος, το οποίο γίνεται αντιληπτό με την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ή στα πτύελα.
Ακόμη πιο δύσκολα μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του οισοφάγου, εάν το άτομο δεν προχωρήσει σε θεραπεία της νόσου.Συμβουλές
Τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα και να προτιμούν συχνά γεύματα και ελαφριά. Είναι καλό να αποφεύγουν τα υγρά μαζί με το φαγητό, αλλά και για 45 λεπτά μετά, όπως επίσης και το φαγητό αργά το βράδυ, ιδίως όταν πρόκειται για σούπα (δηλαδή φαγητό σε υγρή μορφή).
Ο καφές, η σοκολάτα και το αλκοόλ τείνουν να επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως επίσης και τα όξινα φρούτα και φυσικά και οι χυμοί τους.
Θα βοηθήσει επίσης ο περιορισμός των μπαχαρικών και η αποφυγή στενών ρούχων ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους για την βελτίωση της κατάστασης του ατόμου που πάσχει από ΓΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άντα Καζαντζόγλου

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;