

Θα αναφέρουμε 10 γυναίκες που κατάφεραν να αλλάξουν τον αθλητισμό. Είναι δυναμικές και ακούραστες και έγραψαν ιστορία.
Νάντια Κομανέτσι
Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι είναι ένας ζωντανός θρύλος της ενόργανης γυμναστικής.
Επίσης είναι η αθλήτρια που κατάφερε να πάρει το απόλυτο δεκάρι για το πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς.Αυτό συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.
Σόνια Χένι
Η Σόνια Χένι ήρθε στον κόσμο το 1912 στη Νορβηγία. Έμεινε στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ για τις υψηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσε. Επίσης έκανε εντύπωση και για τη φινέτσα και τη χάρη της στον πάγο.
Ο αθλητισμός δεν ήταν ο μόνος λόγος που την έκανε αρκετά γνωστή στο κοινό. Η Χένι είχε επίσης μεγάλη επιτυχία στην καριέρα της ως πρωταγωνίστρια του Χόλιγουντ.
Αλις Μαρί Κόουτσμαν
Η Αλις Μαρί Κόουτσμαν ήρθε στον κόσμο το 1923 στη Τζώρτζια. Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που πήρε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Η Αλις Μαρί μεγάλωσε και αθλούνταν σε ένα φτωχικό περιβάλλον.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου (1948) κατάφερε να ξεπεράσει το 1,68. Αυτό ήταν αμερικάνικο ρεκόρ για τους Ολυμπιακούς αγώνες μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Μπίλυ Τζιν Κινγκ
Η Μπίλυ Τζιν Κνγκ είναι η πρώτη γυναίκα που έπαιξε τέννις με άντρα και τον νίκησε. Αυτός ο άντρας ήταν ο κυρυφαίος τενίστας Μπόμπι Ριγκς. Αυτός αγώνας είναι επίσης γνωστός και ως ο αγώνας των φύλων.
Εκτός από τον αθλητισμό η Κινγκ έχει κατά καιρούς κάνει διάφορες δράσεις κατά του σεξισμού.
Επιπλέον έχει ιδρύσει τον Γυναικείο όμιλο τένις και το Ίδρυμα Γυναικών Στον Αθλητισμό. Επίσης έχει ιδρύσει την Παγκόσμια Ομάδα Τένις μαζί με τον Λόρενς Κινγκ.
Γερτρούδη Έντερλε
Η Γερτρούδη ‘Εντερλε είναι Αμερικανίδα ολυμπιονίκης στην κολύμβηση. Της έχουν δώσει το ψευδώνυμο Η βασίλισσα των κυμάτων και όχι άδικα. Η Γερτρούδη Έντερλε είναι η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας.
Αυτό το κατόρθωσε το 1926 μόλις σε 14 ώρες και 31 λεπτά. Έτσι κατάφερε να καταρρίψει το μέχρι τότε ρεκόρ πέντε ανδρών που είχαν προηγηθεί.
Άννα Κορακάκη
Η Άννα Κορακάκη έχει γεννηθεί στη Δράμα το 1996. Είναι αθλήτρια του σκοπευτικού ομίλου Ωρίωνα Θεσσαλονίκης. Έχει για προπονητή της τον πατέρα της Τάσο Κορακάκη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο η Άννα πήρε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων.
Επίσης πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. Ο πρώτος που το είχε καταφέρει αυτό όσον αφορά τους Έλληνες αθλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.
Η Άννα ήρθε δεύτερη στη σειρά μετά από αυτόν. Επιπλέον είναι η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια που έχει κατακτήσει δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σερένα Ουίλιαμς
Η Αμερικανίδα Σερένα Ουίλιαμς είναι κατά κοινή ομολογία μια από τις καλύτερες τενίστριες όλων των εποχών.
Σύμφωνα με το περιοδικό Tennis είναι η 17η καλύτερη τενίστρια των τελευταίων 40 ετών. Για τις κορυφαίες επιδόσεις της έχει πάρει τρεις φορές το βραβείο Laureus World Sports Award for Sportswoman of the year. Επισής να σημειώσουμε ότι τo 1999 ήταν η 9η ανάμεσα στις 10 καλύτερες τενίστριες του κόσμου.
Βούλα Πατουλίδου
Η Βούλα Πατουλίδου ήρθε στον κόσμο στη Φλώρινα το 1965. Το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκε στη Βαρκελώνη και κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Η επίδοσή της τότε ήταν 12.46 στα 100μ. εμπόδια.
Ήταν τότε που αναφώνησε τη φράση “για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!” Αυτό ήταν και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα γενικά από το 1912. Επίσης ήταν το πρώτο χρυσό από το 1912 και για Ελληνίδα αθλήτρια.
Εκτός από την καριέρα της ως αθλήτρια του στίβου η Βούλα Πατουλίδου ασχολείται επίσης και με την πολιτική.
Αλία Ίσσα
Η Αλία Ίσσα έχει καταγωγή από τη Συρία και έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από πρόσφυγες γονείς το 2001. Η Αλία είναι η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων.
Στα 4 της χρόνια η μικρή Αλία νόσησε από ευλογιά και ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό. Αυτό ήταν αιτία η Αλία να παρουσιάσει βλάβη στον εγκέφαλο. Επιπλέον παρουσίασε δυσκολία στην ομιλία και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Το άθλημα της Αλία είναι η ρίψη κορίνας.
Στόχοι της είναι να γίνει σπουδαία αθλήτρια. Επιπλέον θέλει να σπουδάσει ιατρική και να εργαστεί.
Σούν Γουέν
Η Σούν Γουέν έχει κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι και την Χρυσή Μπάλα (1999). Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Σούν Γουέν είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά αυτά τα δύο βραβεία στο FIFA World Cup. Επιπλέον η Σούν Γουέν έχει κερδίσει το βραβείο της καλύτερης γυναίκας ποδοσφαιριστή του αιώνα (FIFA Female Player of the Century).
Πηγές:
https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/nantia-komanetsi-to-telio-10ari-tis-enorganis-gimnastikis-pou-ide-ton-pinaka-na-grafi-1-epidi-den-ipirche-10-ipie-chlorini-molis-ti-chorisan-apo-ton-proponiti-tis-ke-kakopiithike-apo-to/%3famp=1
https://www.google.com/amp/s/www.in.gr/2021/06/20/life/stories/features/alia-issa-athlitria-pou-thelei-na-ginei-proti-gynaika-pou-tha-symmetasxei-stin-paraolympiaki-omada-prosfygon/amp/
https://www.google.com/amp/s/www.ladylike.gr/women-today/h-alia-issa-einai-i-proti-ginaika-prosfigas-stous-paraolimpiakous-agones/%3famp=1
https://www.segas.gr/athletes/voyla-patoylidoy/
https://www.google.com/amp/s/amp.fosonline.gr/podosfairo/podosfairo-gynaikon/article/178201/pagkosmia-hmera-tis-gynaikas-oi-gynaikes-poy-grafoyn-istoria-sto-podosfairo
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7_%CE%88%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BB%CE%B5
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7
https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/i-proti-gynaika-poy-nikise-andra-sto-tenis-meta-apo-proklisi-oi-fimes-gia-anameixi-tis-mafias-kai-stimeno-apotelesma-yper-tis-mpily-tzin-poy-egine-tainia/%3famp=1
https://www.google.com/amp/s/www.kathimerini.gr/athletics/778530/i-gynaika-poy-edose-allo-chroma-ston-athlitismo/amp/