Athens
27°
scattered clouds
Υγρασία: 59%
Άνεμος: 3m/s ΝΑ
Ανώτερη 29 • Κατώτερη 25
Weather from OpenWeatherMap

Κινόα: Η μητέρα όλων των σιτηρών

Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο, μαύρο και μπλε. Στις μέρες μας όμως την μπλε θα την βρούμε πιο δύσκολα. Η επιστημονική της ονομασία είναι Chenopodium quinoa.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά και θεωρείται αρχαίος καρπός επειδή δεν έχει υποστεί καμία μετάλλαξη για εκατοντάδες χρόνια. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτήν ως «μητέρα όλων των σιτηρών» και την καλλιεργούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια.

Θρεπτικά συστατικά
Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό, δηλαδή ένα είδος φυτού που χρησιμοποιείται και έχει την ίδια διατροφική αξία με τα δημητριακά. Έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη (13%).
Συγκεκριμένα, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους. Επιπλέον περιέχει Ω-3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν στην καρδιά.
Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο της κινόα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και είναι υποχρεωμένα να αποκλείσουν μεγάλο μέρος των δημητριακών από τη διατροφή τους.

Το ¼ κούπας με κινόα περιέχει:

  • 160 θερμίδες
  • 2,5 γραμμάρια λιπαρά (εκ των οποίων κανένα από αυτά δεν είναι κορεσμένα ή τρακινόανς)
  • Καθόλου χοληστερόλη και νάτριο
  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 27 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 3 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες)


Πως επηρεάζει την υγεία μας;
Έχει αποδειχτεί ότι αν καταναλώνουμε 2-3 μερίδες κινόα ημερησίως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου Β, για καρδιαγγειακές νόσους, για καρκίνο του εντέρου και για παχυσαρκία. Η κινόα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών απ΄ ότι άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούνται σε δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Πώς να βάλουμε την κινόα στη
διατροφή μας;
Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε την κινόα στη διατροφή μας είναι να αντικαταστήσουμε το ρύζι με αυτήν. Η γεύση της θυμίζει ξηρούς καρπούς, και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό, να την προσθέσετε σε σαλάτες ή ακόμη και σε σούπες.


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG