Ζάχαρη :γλυκιά απόλαυση ή κρυφή απειλή;

ζάχαρη

Ζάχαρη στο άκουσμα της το μυαλό μας γεμίζει με γλυκές εικόνες.Είναι όμως τόσο αθώα όσο μας φαίνεται; Η αλήθεια είναι πως για τα κύτταρα μας τα σάκχαρα είναι ζωογόνου δύναμης.Η επιστήμη αποδεικνύει  περίτρανα πως η υπερβολική ποσότητα της έχει όντως καταστροφικά αποτελέσματα. Ας ξεκινήσουμε από τη σύσταση της. Η ζάχαρη ανήκει στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων. Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται από τον οργανισμό μας πολύ γρήγορα και ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Η ιδιότητα τους είναι πως εκλύουν πολύ μεγάλο φορτίο ενέργειας , το οποίο όμως διαρκεί πολύ λίγο. Το αποτέλεσμα αυτής τους της ιδιότητας είναι να αφήνουν τον οργανισμό με την αίσθηση της πείνας μετά από λίγη ώρα και της κόπωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί αφού το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται ραγδαία ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη  που κάνει τα κύτταρα μας να το χρησιμοποιούν πολύ γρήγορα.

Η ζάχαρη όμως όχι μόνο δεν μας προσφέρει τίποτα από διατροφικής απόψεως αλλά αντιθέτως είναι υπαίτια για μια σειρά σοβαρότατων επίκτητων παθήσεων όπως είναι ο διαβήτης τύπου II,παχυσαρκία, αύξηση τριγλυκεριδίων, τερηδόνα ακόμη και σύνδεση του μακροπρόθεσμα με την άνοια.

Ο Π.Ο.Υ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) είναι σαφής και ξεκάθαρος ως προς τις οδηγίες του για την πρόσληψη ζάχαρης καθημερινώς από τον οργανισμό. Λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης των θερμίδων πρέπει να σχετίζεται με τις θερμίδες πρόσληψης από τα σάκχαρα. Μέσα σ’αυτό το 10% περιλαμβάνεται και η ζάχαρη που προσθέτουμε οι ίδιοι στις τροφές αλλά και τα υπόλοιπα ζάχαρα που μπορεί να καταναλώσουμε κατά μόνας(γλυκά, μαρμελάδες, μέλι).Σε μια δίαιτα ενηλίκου λοιπόν το 10% αντιστοιχεί σε 12 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως.

Διαβάστε επίσης  Ο χρόνιος πόνος αυξάνει την ένταση οποιουδήποτε νέου πόνου εμφανιστεί στον οργανισμό
Advertisements
Ad 14

ζάχαρη

Κάτωθι περιλαμβάνεται η περιεκτικότητα σε ζάχαρη(κουταλάκια του γλυκού τροφών και σνακ που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας:

 

Σοκολάτες-γλυκίσματα

Σοκολάτα γάλακτος 44 γρ:(5,57 κουταλάκια του γλυκού)

Snickers: 7 κουταλάκια του γλυκού

Twix: 2,5 κουταλάκια του γλυκού

1 πακέτο M&M :5,75 κουταλάκια του γλυκού

1 κουτάκι coca cola:7 κουταλάκια του γλυκού

1 κουτάκι red bull:4,5 κουταλάκια του γλυκού

Smoothie φρούτων:3,5 κουταλάκια του γλυκού

Κέικ καρότου(1 μέτριο κομμάτι) :3 κουταλάκια του γλυκού

Μούς σοκολάτα( 1 μέτρια μερίδα) :3 κουταλάκια του γλυκού

Ντόνατ :3 κουταλάκια του γλυκού

Παγωτό (1 μεζούρα):3 κουταλάκια του γλυκού

Muffin:4,75 κουταλάκια του γλυκού

Πίτα φρούτων (1 μέτριο κομμάτι):5 κουταλάκια του γλυκού

Ρυζόγαλο (1 μερίδα):3,75 κουταλάκια του γλυκού

Και ανά 100 γραμμάρια δημητριακών:

Cheerios :1,1 κουταλάκια ζάχαρης

Choco krispies:9,6 κουταλάκια ζάχαρης

Kellogs :3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης

Cheerios Honey Nut:8,25 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

Και ανα 100 γραμμάρια φρέσκων  φρούτων(περιέχουν από τη φύση τους ζάχαρη):

Blueberries:1,7 κουταλάκια

Cranberries:1 κουταλάκι

Σταφύλια:4 κουταλάκια

Ντομάτες:0,7 κουταλάκια

Λεμόνια :0,6 κουταλάκια

Μάνγκο:3,7 κουταλάκια

Μπανάνες:3 κουταλάκια

Ακόμη λοιπόν και εάν πίνουμε τον καφέ μας σκέτο,αποφεύγουμε τις σοκολάτες και τα γλυκά δε σημαίνει  και πως είμαστε πλήρως προστατευμένοι  απ’αυτή.Χρειάζεται να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο και να ψάχνουμε τη σύσταση των έτοιμων τροφών και…φυσικά να μαγειρεύουμε για να ελέγχουμε απόλυτα την ποσότητα πρόσληψης. Εγώ την έβγαλα από τη διατροφή μου! Εσείς;

 

Ονομάζομαι Γιούλη Αντωνίου.Είμαι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Εργάζομαι σαν διοικητικό προσωπικό σε μια πολυκλινική. Μέσω της ειδίκευση μου στην υγεία θα προσπαθήσω να σας μυήσω στον κόσμο της πρόληψης και του well-being!Εάν σας αρέσουν οι καλές τέχνες, τα ταξίδια, ο αθλητισμός και η φιλοζωία τότε σίγουρα έχετε βρει μια υπέρμαχο τους!
Mail επικοινωνίας: giouli_antoniou@hotmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ηλιακή  έκλειψη μύθοι και δοξασίες

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η ηλιακή έκλειψη ήταν
Αρχαίες Οινιάδες

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου

Οινιάδες: μια αρχαία πολιτεία στις εκβολές του Αχελώου Πηγή:skai.gr Οι Οινιάδες ήταν