Ακμή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

SHARE

 

acneΗ ακμή είναι μία ασθένεια του δέρματος, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζεται και στους ενηλίκους. Οφείλεται στη φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, στο άγχος, σε ορμονικές διαταραχές, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στην έμμηνο ρύση καθώς και στην κληρονομικότητα. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση σπυριών και στιγμάτων κυρίως στο πρόσωπο, στους ώμους, στην πλάτη και στο πάνω μέρος του λαιμού. Αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι νιώθουν ανασφάλεια και επηρεάζει καταλυτικά την ψυχολογία τους, ενώ πολλές φορές οδηγεί και στην κατάθλιψη.

 

Πώς να την αντιμετωπίσεις;

    Αν, λοιπόν, ανήκεις σε αυτούς take it easy! Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ,ούτε και ο τελευταίος. Το maxmag έχει κάποιους τρόπους να σου προτείνει ώστε να ξεπεράσεις σταδιακά την ακμή και να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Ας αρχίσουμε λοιπόν:

 • Υπομονή: Το πρώτο και βασικότερο όπλο στην όλη σου προσπάθεια είναι η υπομονή, καθώς τα σπυριά και τα στίγματα που συνδέονται με την ακμή φεύγουν σταδιακά και σε περιπτώσεις επίμονης ακμής με τη συστηματική χρήση φαρμακευτικής αγωγής.
 • Καθαρισμός με ειδικό σαπούνι: Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακμής, απαιτείται ο βαθύς και καλός καθαρισμός του δέρματος.
 • Αποφυγή προϊόντων και καλλυντικών που φράζουν τους πόρους του δέρματος.
 • Αποφυγή επαφής των χεριών με την πάσχουσα περιοχή του δέρματος.
 • Χρήση τοπικών κρεμών.
 • Χρήση ειδικών αντιλιακών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Χρήση oil free make up από τα κορίτσια.
 • Ειδικά peelings μία φορά την εβδομάδα.
 • Θεραπεία με ισοτρετινοΐνη σε ασθενείς που πάσχουν από επίμονη ακμή, υπό την επίβλεψη πάντα του θεράποντα γιατρού, καθώς πρόκειται για μία ισχυρή θεραπεία.
 • Θεραπεία με τριαμσινολόνη, δηλαδή η έγχυση με ένεση μικρής ποσότητας τριαμσινολόνης στις μεγάλες κύστεις, αφού έχουν αδειάσει από το περιεχόμενό τους.
 • Θεραπεία με χειρουργική εκτομή κύστεων σε περιπτώσεις επίμονης ακμής.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία: Θεραπεία ακμής με την επίδραση φωτός βασισμένη στη λυχνία paterson.
 • Όλες οι θεραπείες συνίσταται να ακολουθούνται υπό την επίβλεψη ειδικού.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο. Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα» E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG