Περπάτημα ή τρέξιμο: Ποιο να επιλέξω και γιατί

 

περπάτημα
Πηγή: iatronet.gr

Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι εύκολες επιλογές για να γυμναστεί κανείς στην καθημερινή του ζωή. Οι περισσότεροι δεν έχουν χρόνο να πάνε σε γυμναστήρια, ούτε τους αρέσει να κάνουν δύσκολες ασκήσεις με όργανα. Το περπάτημα ή αντίστοιχα το τρέξιμο σου δίνουν την ευκαιρία να κρατηθείς σε φόρμα και να γυμναστείς  εύκολα.

Περπάτημα

Είναι μια εύκολη άσκηση για όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο, ενώ μπορείς να κάψεις 0,042 θερμίδες το λεπτό. Έχει πολλά οφέλη καθώς μπορεί να προλαμβάνει την υπέρταση, τον διαβήτη και τη χοληστερίνη. Επίσης, το περπάτημα σε έδαφος με κλίση είναι πολύ διαδεδομένο και με επιτυχημένα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνες αν περπατήσει κανείς σε μικρό λόφο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, μυοσκελετικών τραυματισμών και παθολογικών ασθενειών.

περπάτημα
Πηγή onmed.gr

Άτομα που έχουν δυσκολία στο τρέξιμο ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης μπορούν να επιλέξουν το γρήγορο βάδισμα. Το γρήγορο βάδισμα μπορεί να χαρακτηρισθεί και καλύτερο από το τρέξιμο για πολλούς λόγους. Αρχικά, είναι ένας εύκολος τρόπος αερόβιας άσκησης, ο οποίος δεν προκαλεί κανέναν τραυματισμό. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και μειώνει την πίεση. Το γρήγορο περπάτημα δεν σε εξαντλεί και σε κάνει να απαλλαγείς από το άγχος και την κούραση όλης της ημέρας. Για αυτό προσπάθησε να περπατάς περίπου 1 ώρα κάθε μέρα, προτίμησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και πήγαινε με τα πόδια στους κοντινούς προορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρέξιμο

Το τρέξιμο σε βοηθάει να αλλάξεις τη φυσική σου κατάσταση πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Έχει και αυτό τα δικά του οφέλη. Δεν χρειάζεται να διαρκεί πολύ ώρα, 1 ώρα το πολύ είναι υπέρ αρκετό, καθώς μετά αρχίζει να καταπονείται η καρδιά. Επίσης, το τρέξιμο κάνει καλό στην καρδιά αφού σου αυξάνει την αντοχή και σε κρατάει σε φόρμα.

περπάτημα
Πηγή iatronet.gr

Είναι διαπιστωμένο ότι το τρέξιμο σου ρυθμίζει τις ορμόνες της όρεξης καλύτερα από το περπάτημα, καθώς η έντονη άσκηση μειώνει την επιθυμία για φαγητό. Το τρέξιμο είναι καλύτερο από το περπάτημα διότι επιτυγχάνει την καύση περισσότερων θερμίδων και σου βελτιώνει την αντοχή. Τέλος, σημαντικό είναι ότι το τρέξιμο απαιτεί λιγότερο χρόνο έτσι ώστε να έχεις τα ίδια αποτελέσματα σε σχέση με το περπάτημα.

Και το περπάτημα και το τρέξιμο είναι δύο καλοί τρόποι για να γυμναστείς. Όμως, ο καθένας ανάλογα με τις αντοχές του και τις δυνατότητές του μπορεί να επιλέξει όποιο επιθυμεί. Η πιο ιδανική συνθήκη θα ήταν το περπάτημα να συνδυαστεί με το τρέξιμο σε πιο χαλαρό ρυθμό. Άλλωστε ο κλινικός καρδιολόγος Πίτερ Σνορ λέει ότι η καλύτερη συνταγή είναι δύο με τρεις φορές  τρέξιμο την εβδομάδα σε χαμηλή ή μέτρια ταχύτητα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;