Οι τραυματισμοί στην άσκηση και η σωστή πρόληψη

 

Πηγή εικόνας: healthxchange.sg

Λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε τραυματιστεί ενώ εκτελούμε μία άσκηση. Καλώς ή κακώς οι τραυματισμοί είναι μέρος της ζωής όσων αθλούνται και καλό θα ήταν να δούμε τις κατηγορίες των τραυματισμών και πως γίνεται η σωστή πρόληψη ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες μελλοντικών τραυματισμών όσο μπορούμε.
Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί λοιπόν που έχουν σχέση με την άσκηση χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Οξείς τραυματισμοί

Αυτού του είδους οι τραυματισμοί προέρχονται από την εφαρμογή μιας δύναμης την οποία δεν μπορεί να αντέξει ο ιστός και τραυματίζεται. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις οξέων τραυματισμών είναι το διάστρεμμα ή ρήξη και η θλάση του μυός.

Διαστρέμματα / Ρήξεις

Διάστρεμμα είναι ο τύπος του οξέος τραύματος που έχει σχέση με τον τραυματισμό των συνδέσμων.Το στραμπούληγμα οφείλεται κυρίως σε υπερβολικές πιέσεις που ασκούνται στην άρθρωση ύστερα από λάθος πάτημα, απότομη στροφή του ποδιού από σκληρό αντικείμενο ή ανώμαλο έδαφος, πτώση από μικρό ύψος ή εξαιτίας σύγκρουσης ή ανατροπής σε διάφορα αθλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλάσεις μυών

Το χαρακτηριστικό των θλάσεων είναι το υπερβολικό τέντωμα του μυός που οδηγεί στη διάταση ή την ρήξη ορισμένων μυικών ινών ή ολόκληρου του μυός (άουτς, αυτό κι αν πονάει!).

Κατάγματα και εξαρθρώσεις

Τα κατάγματα και οι εξαρθρώσεις αποτελούν πιο σοβαρούς τραυματισμούς από τις θλάσεις και τα διαστρέμματα και χαρακτηρίζονται από έντονους πόνους, πρήξιμο και αδυναμία. Τα ανοιχτά κατάγματα είναι πιο επικίνδυνα και ο κίνδυνος μόλυνσης λόγω ανοιχτής πληγής είναι μεγάλος.

Εκδορές – Μώλωπες – Τρυπήματα

Το είδος αυτών των τραυματισμών είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα στα αθλήματα επαφής (πχ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ). Η κύρια φροντίδα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να καλυφθεί η πληγή ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης αλλά και μετάδοσης πιθανής ασθένειας που μπορεί να έχει ο τραυματίας.

Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες τραυματισμών και η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης τους. Παρακάτω θα δούμε μερικά σημεία που πρέπει να προσέχετε.

  • Να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και να μην γυμνάζεστε όταν είστε άρρωστοι ή κουρασμένοι.
  • Να γνωρίζετε την σωστή τεχνική του αθλήματος που ασχολείστε και να έχετε την σωστή επίβλεψη.
  • Να αυξάνετε σταδιακά την ένταση και την επιβάρυνση των ασκήσεων.
  • Να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια και να έχετε τον σωστό εξοπλισμό που χρειάζεται το άθλημα που έχετε επιλέξει.
  • Να προσέχετε τον χώρο που ασκείστε να είναι σωστός (να μην γλιστράει ή να μην κολλάει το πάτωμα, τα όργανα να είναι καλής ποιότητας κλπ).
  • Να κάνετε πολύ καλό ζέσταμα.
  • Να κάνετε σωστή αποθεραπεία – αποκατάσταση.

Αυτοί είναι οι κύριοι τρόποι ώστε να μειωθούν οι τραυματισμοί εν ώρα άσκησης. Φυσικά δεν γίνεται να τους γλιτώσουμε τελείως αλλά μπορούμε να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να μην είναι συχνοί.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Αθηναίου

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;