Με ποιους τρόπους μπορεί ο χορός να ωφελήσει την υγεία μας;

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο χορός παρουσιάζει πλείστα οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Τα συγκεντρώσαμε και σου τα παρουσιάζουμε.

 

1. Είναι εξαιρετική μορφή άσκησης 

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο χορός είναι μία από τις καλύτερες και πιο δημιουργικές μορφές αερόβιας γυμναστικής. Παράλληλα, ενισχύει το μυϊκό τόνο, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την ισορροπία και την ευλυγισία. Σε όσους μάλιστα ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, προσφέρει το κίνητρο να ανακαλύψουν κι άλλες μορφές εκγύμνασης, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω τη φυσική τους κατάσταση και τη σχέση τους με το σώμα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

2. Κρατά το μυαλό σε εγρήγορση

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο χορός συνιστά μοναδικό τρόπο να ασκήσει κανείς το μυαλό παράλληλα με το σώμα. Καθώς απαιτεί το συντονισμό και την απομνημόνευση κινήσεων, ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου όπως τα βασικά γάγγλια, τον σωματοαισθητικό φλοιό και την παρεγκεφαλίδα, δίνοντας το έναυσμα για κιναισθητική, μουσική και συναισθηματική απόκριση. Κάτι τέτοιο αρκεί για να ενισχύσει τις νευρωνικές συνάψεις και να βελτιώσει τη μνήμη. Δεν είναι εξάλλου τυχαία τα αποτελέσματα ερευνών που υποστηρίζουν τη θετική συνεισφορά που μπορεί να έχει ο χορός στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Altzheimer.

 

3. Eίναι για όλους   

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο χορός είναι μια τέχνη που δεν γνωρίζει σύνορα και όρια. Πράγματι, μπορεί να μην μπορούν όλοι να φέρουν το πόδι τους στην penché των 180ο , ή να κάνουν headspins αλλά δεν χωρά αμφιβολία ότι όλοι μπορούν να βρουν ένα είδος χορού που να τους εκφράζει και να τους ικανοποιεί. Υπάρχουν τόσες εναλλακτικές εκεί έξω που σίγουρα κάτι θα ταιριάζει με το ταμπεραμέντο, την ιδιοσυγκρασία και τις σωματικές προδιαγραφές όποιου πραγματικά ενδιαφέρεται να γυμναστεί και να εκφραστεί μέσω του χορού.

 

4. Βελτιώνει τη διάθεση

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ως μορφή άσκησης, δίνει το έναυσμα για την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την (καλή) διάθεση, την ανακούφιση από τον πόνο και το στρες. Παράλληλα με την απελευθέρωση ενδορφινών, το κεντρικό νευρικό σύστημα εκλύει μια σειρά άλλους νευροδιαβιβαστές (ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη) που ενισχύουν το αίσθημα της ευφορίας που διαδέχεται την άσκηση. Μετά λοιπόν από αυτό το εσωτερικό shower από mood boosters, η διάθεση είναι εμφανώς βελτιωμένη και τα επίπεδα άγχους και στρες χαμηλότερα. Αν μάλιστα ο χορός γίνει τρόπος ζωής και η ενασχόληση τακτική, μπορούμε να μιλήσουμε για μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

 

5. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Όπως είπαμε βελτιώνει τη διάθεση και μετριάζει το στρες. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει όμως και στο γεγονός ότι ότι ο χορός προσφέρει μια δημιουργική, εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η χοροθεραπεία παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για να εξερευνήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τον εαυτό του και με τους άλλους ανθρώπους σε συναισθηματικό, σωματικό και νοητικό επίπεδο. Ως μέθοδος, η χοροθεραπεία μπορεί να ωφελήσει άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχοσωματική ασθένεια ή κάποια αναπηρία. Παράλληλα, συστήνεται σε όσους νιώθουν πως παρουσιάζουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και επιθυμούν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Τέλος, η χοροθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και στην εξερεύνηση του βαθύτερου εσωτερικού κόσμου του ατόμου.

Όλα αυτά, γίνονται χωρίς διακρίσεις ηλικίας, φύλου, σωματικών προδιαγραφών κτλ, καθώς όπως προαναφέραμε, στον κόσμο της κίνησης υπάρχει μια ανοιχτή θέση για όλους.

 

6. Είναι κοινωνική δραστηριότητα 

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, να έρθουν κοντά, να αλληλεπιδράσουν και να αποκτήσουν κοινά βιώματα. Μία αίθουσα χορού αποτελεί εξάλλου σημείο συνάντησης προσώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα, τα οποία ακόμη κι αν παρουσιάζουν διαφορές στον τρόπο ζωής, την ηλικία, την κοινωνική θέση κτλ, μπορούν να έρθουν κοντά χάρη στην κοινή αγάπη για έκφραση μέσω της κίνησης.

 

7. Προσφέρει κίνητρο για γενικότερη βελτίωση του τρόπου ζωής

ο χορός
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Χορεύοντας μαθαίνεις το σώμα σου, κατανοείς τις (πραγματικές) του ανάγκες και ξεκινάς να το φροντίζεις έτσι όπως του αξίζει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάνεις ποιοτικές αλλαγές στη διατροφή σου ή ότι κάνεις την άσκηση τρόπο ζωής. Μπορεί επίσης να συνεπάγεται βελτίωση στα ωράρια ύπνου σου προκειμένου να εξασφαλίσεις στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται. Τέλος, μπορεί ο χορός να αρκεί για να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι τα ασφαλέστερα μέρη για να αναζητήσεις συναισθηματική εκτόνωση είναι η τέχνη και η άσκηση (ή ακόμη καλύτερα ο συνδυασμός των δύο). Σίγουρα όχι η βία και σίγουρα όχι οποιουδήποτε είδους αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ρωτήσουν “Χορεύετε;”, ξέρεις τι να απαντήσεις.

Γιατί όπως θα έλεγε και η Αφροαμερικανίδα συγγραφέας Maya Angelou, “Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν”.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Σωτηράκου

Είμαι απόφοιτος προπτυχιακού προγράμματος φαρμακευτικής και μεταπτυχιακών σπουδών διατροφολογίας. What a journey it was αλλά άξιζε τον κόπο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα! Εκτός από φαρμακοποιός, αυτοαποκαλούμαι και μπαλαρίνα, αφού το κλασικό μπαλέτο είναι δεύτερη φύση μου. Εξάλλου όπως είχε πει η Martha Graham ~dance is the hidden language of the soul ~

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;