Γυμναστική στη φύση ή σε γυμναστήριο;

SHARE

Συνήθως οι περισσότεροι όταν ακούν τη λέξη γυμναστική το μυαλό τους πάει αυτόματα στα γυμναστήρια. Ακόμα κι αν ζουν ένα βήμα από κάποιο άλσος, πάρκο ή παραλία. Απλώς το γυμναστήριο είναι πιο βολικό, παντός καιρού και τελευταία και της μόδας! Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως είναι καλύτερο για τη φυσική μας κατάσταση να αθλούμαστε σε εξωτερικό χώρο. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως τα συν και τα πλην για την άσκηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο εξαρτώνται και από το είδος της άσκησης που επιλέγουμε να κάνουμε.

Η περίπτωση του τρεξίματος

Σε μια έρευνα που έγινε σε δρομείς που έτρεχαν την ίδια απόσταση, οι μεν στη φύση και οι δε στο διάδρομο, βρέθηκε πως οι δεύτεροι κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια. Αυτό οφείλεται τόσο στις μεταβολές του εδάφους που αντιμετωπίζει κάποιος όταν αθλείται σε εξωτερικό χώρο αλλά και στη μεταβολή της έντασης του ανέμου, που δεν αντιμετωπίζει κάποιος στο ελεγχόμενο κλίμα ενός γυμναστηρίου.

Το σώμα σας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να ανταπεξέλθει στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες και έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες. Το τρέξιμο σε διάδρομο επίσης δεν σας επιτρέπει να τρέχετε σε κατηφόρα, μια κίνηση η οποία θεωρούμε δευτερεύουσας σημασίας παρότι εμπλέκει διάφορους μυς. Το ίδιο έχει αποδειχθεί για το στατικό ποδήλατο όπου δεν υπάρχει η αντίσταση του ανέμου, καθώς και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατηφορική κίνηση ή κίνηση σε στροφή.

Υπάρχει επίσης άλλος ένας λόγος που η άσκηση έξω είναι πιο απαιτητική, ειδικά στους θερμότερους μήνες, είτε τρέχετε, είτε κάνετε ποδήλατο, είτε πεζοπορία, και δεν είναι άλλος από τη θερμοκρασία. Σε όλα τα γυμναστήρια, ο κλιματισμός είναι συνεχώς σε λειτουργία. Σίγουρα αυτό κάνει τις συνθήκες άσκησης πιο ευχάριστες όμως καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια και ιδρώνετε λιγότερο απ’ ό,τι να κάνατε την ίδια δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Ψυχική υγεία και υπαίθρια άσκηση

Επιπλέον, μια συστηματική μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους έδειξε ότι μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν την ίδια δραστηριότητα, όσοι αθλούνται στην ύπαιθρο έδειξαν μεγαλύτερη συναισθηματική αναζωογόνηση, μείωση αρνητικών συναισθημάτων όπως άγχος, θυμός, απαισιοδοξία, ενώ στο τέλος της άσκησης ένιωθαν γεμάτοι ενέργεια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση από την υπαίθρια δραστηριότητα και δήλωσαν μεγαλύτερη πρόθεση να επαναλάβουν τη δραστηριότητα σύντομα.

Advertisement

Βέβαια κάποια από τα αρνητικά της υπαίθριας άσκησης είναι η μειωμένη ασφάλεια (αν π.χ. τρέχετε στο δρόμο) αλλά και οι ανασταλτικές καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο ή ζέστη). Επίσης στα θετικά του γυμναστηρίου περιλαμβάνεται η ποικιλία διαφορετικών προγραμμάτων που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς.

Η λύση είναι η συνδυαστική προπόνηση, δηλαδή τουλάχιστον μια προπόνησή σας να πραγματοποιείται στην ύπαιθρο ενώ οι υπόλοιπες στο γυμναστήριο. Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τα οφέλη και από τους δυο τύπους άσκησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι είδος άσκησης και αν κάνετε , σε όποιο χώρο και να αθλείστε κάνετε καλό και στην σωματική και στην ψυχική σας υγεία.

Με πληροφορίες από : 1.Benefits of outdoor exercise confirmed 2.Indoor vs. Outdoor Exercising: Which Is Better?

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG