Βραβεία Νόμπελ : Οι απονομές για το 2021

Νόμπελ
Πηγή εικόνας: www.nobelprize.org

Τα βραβεία Νόμπελ ανήκουν στην κατηγορία των βραβείων με το υψηλότερο κύρος παγκοσμίως και αφορούν τομείς όπως οι επιστήμες, η λογοτεχνία, η ειρήνη και η οικονομία.

Τα αποτελέσματα των βραβείων Νόμπελ για το 2021 διήρκησαν από την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου έως και την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

Τι είναι τα βραβεία Νόμπελ;

Το 1896 λίγο πριν πεθάνει ο Σουηδός χημικός, μηχανικός, βιομήχανος και εφευρέτης του δυναμίτη Alfred Nobel, σύνταξε την διαθήκη του, στην οποία αναφερόταν ότι κληροδοτεί όλα εναπομείναντα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά του στοιχεία, για να χρησιμοποιηθούν και να καθοριστούν πέντε βραβεία, τα οποία έγιναν γνωστά ως τα βραβεία Νόμπελ. Η πρώτη απονομή πραγματοποιήθηκε το 1901.

Νόμπελ
Πηγή Εικόνας: www.nytimes.com

Συγκεκριμένα, ο Alfred Nobel έγραψε στη διαθήκη του, ότι τα βραβεία αυτά πρέπει να δοθούν σε “εκείνους, που κατά το προηγούμενο έτος, προσέφεραν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα”.

Οι τελετές απονομής πραγματοποιούνται κάθε έτος και κάθε παραλήπτης των βραβείων αυτών, λαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο, ένα πιστοποιητικό diploma και ένα χρηματικό ποσό. Το χρηματικό ποσό για το έτος 2020 ήταν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ στις επιστήμες

Το Νόμπελ φυσικής για το 2021 δόθηκε στους Syukuro Manabe και Klaus Hasselmann, προς τιμήν της δουλειάς τους
για τη φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Επιπλέον, ο Giorgio Parisi έλαβε το βραβείο για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης της αταξίας και των διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από ατομικές σε πλανητικές κλίμακες.

Το Νόμπελ χημείας για το 2021 δόθηκε στους Benjamin List και David MacMillan για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης.

Το Νόμπελ της φυσιολογίας ή ιατρικής για το 2021 δόθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τους υποδοχείς θερμοκρασίας και αφής.

Νόμπελ λογοτεχνίας ειρήνης και οικονομίας

Ο Abdulrazak Gurnah βραβεύτηκε στη λογοτεχνία για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα των προσφύγων στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων

Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι Maria Ressa και Dmitry Muratov βραβεύτηκαν με το Νόμπελ ειρήνης για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Τέλος, τρεις οικονομολόγοι μοιράστηκαν το βραβείο για την ουσιώδη έρευνα τους και τα νέα δεδομένα που ανέδειξαν. Ο David Card βραβεύτηκε, διότι ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο κατώτατος μισθός, η μετανάστευση και η εκπαίδευση επηρεάζουν την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, οι Joshua Angrist και o Guido Imbens μοιράστηκαν το Νόμπελ με τον David Card, για την μελέτη θεμάτων που δεν μπορούν να βασιστούν σε παραδοσιακές επιστημονικές μεθόδους.

Πηγές Άρθρου:

The Nobel Prize (Nobel Week 2021) https://www.nobelprize.org/ceremonies/nobel-week-2021/ (Τελευταία πρόσβαση: 11/10/2021 Ώρα 07:45 π.μ.)

Noble Prize – Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize (Τελευταία πρόσβαση: 11/10/2021 Ώρα 07:45 π.μ.)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Σπανουδάκη

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;