Το RNA και νέες μέθοδοι για την αντιμετώπιση ασθενειών

 

Πηγή εικόνας: scripps.edu

Αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες σε πρόσφατες μελέτες ο σημαντικός ρόλος του RNA ή όπως ονομάζεται στα ελληνικά ριβονουκλεϊνικό οξύ. Για πολλά χρόνια το RNA υπήρξε ένα μόριο σχετικά παραμελημένο. Τελευταίες ανακαλύψεις έδειξαν τις πολλαπλές λειτουργίες του ριβονουκλεϊνικού οξέως και οι επιστήμονες άλλαξαν τη στάση τους απέναντι από το συγκεκριμένο γενετικό μόριο. Η διαφορετική θεώρηση των θεμελιωδών  παραμέτρων που διέπουν τη ζωή του κυττάρου (και κατ’ επέκτασιν τη δική μας) οδήγησε στην  ανάπτυξη νέων μεθόδων παρακολούθησης και αποκρυπτογράφισης των γενετικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και στην δημιουργία νέων γνώσεων που θα οδηγήσουν  στην επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης ορισμένων ασθενειών.

Ο ρόλος του ριβονουκλεϊνικού οξέως

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το ριβονουκλεϊνικό οξύ  επρόκειτο για το μικρό αδερφό του DNA (δεσοξυριβονουκλεϊνικού οξέος) και πως ο ρόλος του περιοριζόταν στο να μεταφέρει απλώς τις οδηγίες που είναι εγγεγραμμένες στο μόριο της ζωής (DNA) και στο να βοηθά στη σύνθεση των πρωτεϊνών, των μορίων από τα οποία χτίζεται το κύτταρο και τα οποία ασκούν μια πλειάδα σημαντικών ρόλων σε αυτό. Χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία που ανάπτυξαν, ερευνητές του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson βρήκαν μια θάλασσα νέων υποτύπων μορίων RNA στο κύτταρο και στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

«Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει στο πιο φημισμένο βραχύ-RNA, το miRNA », αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας Yohei Kirino, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και στο Κέντρο Υπολογιστικής Ιατρικής του Jefferson. «Το μικρο ριβονουκλεϊνικό οξύ είναι ισχυρό στο ότι μπορεί να αποσιωπήσει τον αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊνικό οξύ, ουσιαστικά εκτρέποντας την παραγωγή ορισμένων κυτταρικών στοιχείων που κωδικοποιούνται από το γονιδίωμα και μπορούμε να τα μελετήσουμε με τις καθιερωμένες μεθόδους. Θέλουμε να ξέρουμε τι άλλα, περισσότερο δύσκολα από το να πιάνουν το βραχύ RNA έκαναν στο κύτταρο. Η μελέτη μας αρχίζει να απαντά σε αυτό το ερώτημα».

RNA
Ο Dr. Yohei Kirino. Πηγή εικόνας: ResearchGate.com

cP – RNA ένα νέο είδος γενετικού μορίου

Αυτό το συγκεκριμένο είδος  ριβονουκλεϊνικού οξέως που μελέτησε ο καθηγητής ονομάζεται “κυκλικό φωσφορικό που περιέχει RNA ή cP-RNA” . Παρόλο που οι ερευνητές γνώριζαν ότι αυτή η ασυνήθιστη μορφή φωσφορικού υπήρχε στα μόρια του ριβονουκλεϊνικού οξέως, γινόταν η υπόθεση ότι αυτό αποτελούσε τη μορφή του ριβονουκλεϊνικού οξέως πριν την καταστροφή του. Οι νέες έρευνες ανέπτυξαν διαφορετικά είδη τρόπων για την παρακολούθηση του γενετικού αυτού μορίου, καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι, με μεγέθυνση και ταξινόμηση του μορίου, αποτυγχάνουν να συλλάβουν ριβονουκλεϊνικό οξύ με κυκλικό φωσφορικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, πριν από τρία χρόνια, το εργαστήριο του Dr. Kirino ανέπτυξε ένα σύστημα για στόχευση του συγκεκριμένου στοιχείου έτσι που θα μπορούσε να μεγεθυνθεί και να ταξινομηθεί. Χρησιμοποιώντας αυτή την μέθοδο, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να ταξινομήσει όλα τα παρόντα cP-RNA σε ιστούς ποντικού. «Αυτή ήταν η πρώτη πλήρης ταξινόμηση δεδομένων για αυτό τον υποτύπο RNA», λέει ο Dr. Kirino.

RNA
cp-RNA. Πηγή εικόνας: Medical Express.com

Η ταξινόμηση αποκάλυψε διάφορες εκπλήξεις. Πρώτον, η πρώτη εκ των συγγραφέων, Megumi Shigematsu, ερευνήτρια συνεργάτης στο εργαστήριο του Dr. Kirino, έδειξε ότι υπήρχαν πολύ περισσότερα cP-RNA από όσα αναμενόταν. Μεγάλος αριθμός από νέα είδη cP-RNA αναγνωρίστηκαν να δημιουργούνται από διάφορους τύπους κυτταρικών RNA όπως μεταφορικά , αγγελιαφόρα  και ριβοσωμικά . Αυτό υποδηλώνει ότι το κυκλικό φωσφορικό μπορεί να εμπλέκεται στη λειτουργία του ριβονουκλεϊνικού οξέως με ποικίλους ρόλους στα κύτταρα.

Το εργαστήριο του Dr. Kirino εργάζεται για να διερευνήσει με ποιο τρόπο τα cP-RNA παίζουν ρόλο στο άσθμα, στις μολυσματικές ασθένειες και τον καρκίνο.

Πηγές : Thomas Jefferson University,   “Νέα μόρια RNA μπορεί να παίζουν ρόλο στην γήρανση σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων” ανακτήθηκε από www.egno.gr (πρόσβαση 4/9/2020 1:07)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;