Θεωρείται η Πολιτική ως επιστήμη;

πολιτική επιστήμη
Πηγή εικόνας: Wokandapix, Pixabay.

Είναι συχνά διφορούμενο το γεγονός ότι η Πολιτική Επιστήμη συνιστά επιστημονικό πεδίο μελέτης. Κατά κύριο λόγο, νοείται ως θεωρητικό πεδίο γνώσης. Αρχικά, ο όρος «Επιστήμη» συναντάται κιόλας από τα αρχαία ελληνικά χρόνια. Ορίζεται από τον Αριστοτέλη ως «ο συστηματικός τρόπος σκέψης επί των στοιχείων που απαρτίζουν ένα συγκεκριμένο πεδίο». Είναι δηλαδή η μεθοδική παρατήρηση φαινομένων και η επεξήγηση τους βάσει συγκεκριμένων θεωρητικών μοντέλων και επαναλαμβανόμενων δοκιμών. Έχουμε συνηθίσει όμως, να θεωρούμε ότι η επιστήμη αναφέρεται ως επί το πλείστον στις θετικές επιστήμες. Τέτοιες είναι η χημεία, η φυσική, η βιολογία και τα μαθηματικά. Ωστόσο, η επιστήμη ενυπάρχει και στο θεωρητικό επίπεδο μελέτης.

Για να γίνει όμως κατανοητή η Πολιτική ως επιστήμη, πρέπει να ορισθεί το περιεχόμενο της. Έτσι λοιπόν, η Πολιτική είναι μία συλλογική δραστηριότητα μέσω της οποίας οι άνθρωποι ή οι ομάδες δεσμεύονται με κανόνες και αποφάσεις. Η τήρηση αυτών, στην καθημερινότητα τους, εξασφαλίζει την ομαλή κοινωνική συμβίωση. Το φαινόμενο της σύγκρουσης και της συνεργασίας προωθούν τον σχεδιασμό της κοινής πορείας των ατόμων μέσα στην κοινωνία. Πώς όμως η πολιτική θεωρείται κομμάτι της Επιστήμης και πώς την προάγει;

επιστήμη
Πηγή εικόνας: Harish Sharma, Pixabay.

Ιστορική αναδρομή

Παρόλο που η μελέτη της πολιτικής ανάγεται στην αρχαιότητα, η Πολιτική ως επιστήμη είναι σχετικά νέα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γάλλος φιλόσοφος Αύγουστος Κοντ, ως «πατέρας» της Κοινωνιολογίας, υποστηρίζει τη σύνδεση της κοινωνικής έρευνας με τις επιστημονικές μεθόδους των θετικών πεδίων γνώσης. Στην αρχή αποτελούσε σκέλος κυρίως της φιλοσοφίας, αλλά σταδιακά άρχισε να υφίσταται ως ανεξάρτητο πεδίο μελέτης. Κύριος σταθμός στην εδραίωση της ως επιστήμη αποτελεί το 1870 και η κορύφωση της επέρχεται τις δεκαετίες του 1950 και 1960 στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικοί επιστήμονες με την πάροδο των χρόνων άρχισαν να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, δηλαδή τις τεχνικές έρευνας με τις θεωρητικές προσεγγίσεις. Αυτό συνέβαινε για να δώσουν ερμηνείες στα κοινωνικά φαινόμενα και να συμβάλουν στην κατανόηση του κόσμου. Όπως και στις άλλες επιστήμες, έτσι και στην πολιτική επιστήμη, οι πολιτικοί ερευνητές μελετούν με αντικειμενικό, ορθολογικό και συστηματικό τρόπο τα φαινόμενα.

Εργαλεία μελέτης

Στη σύγχρονη κοινωνία, η πολιτική επιστήμη μολονότι βασίζεται πρώτιστα στην παρατήρηση και στη διαμόρφωση θεωρητικής γνώσης, έχει εξελιχθεί ταχύτατα σε εμπειρική παρατήρηση των πολιτικών φαινομένων. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι δανείζεται επιστημονικά εργαλεία μελέτης από τις φυσικές επιστήμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, η συνεχής καταγραφή δεδομένων, η συστηματική έρευνα, τα πειράματα, οι μελέτες περίπτωσης και ο έλεγχος υποθέσεων είναι ορισμένες από τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν την ποιοτική με την ποσοτική έρευνα. Σαν αποτέλεσμα, τα παραπάνω εργαλεία βοηθούν στη διεξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων ή στη διασταύρωση της ήδη υπάρχουσας γνώσης. Κύριος στόχος είναι η μελέτη της εξέλιξης των θεσμών, της εξουσίας, των νόμων, των κανόνων και της επίδρασης που έχουν όλα τα προηγούμενα στην κοινωνία, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.

Συμπερασματικά, η προσπάθεια επεξήγησης των κοινωνικών δομών από τους ερευνητές βασίζεται σε επιστημονικά μοντέλα. Έτσι, δημιουργείται χώρος για την ανακάλυψη νέων πρακτικών και τύπων. Συνεπώς, η ανάπτυξη καινούργιων θεωριών που θα ερμηνεύσουν τις ήδη υπάρχουσες πολιτικές δομές και οντότητες, αποτελεί στοιχείο που συνδέει την πολιτική με την επιστήμη. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν «ανοιχτά παράθυρα» για αμφισβήτηση, όπως και αντικρουόμενες απόψεις.

 

 

Πηγές:

Hague R. – Harrop M. (2011). Συγκριτική Πολιτική και Διακυβέρνηση. Κωνσταντινίδης Γ. (επιμ). Αθήνα, Εκδόσεις Κριτική.

Heywood A. (2014). Εισαγωγή στην Πολιτική. 4η εκδ. Αθήνα, Επίκεντρο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Παπανικολάου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;