Τα πρώτα βιολογικά τούβλα από…ανθρώπινα ούρα

τούβλα

Βιολογικά τούβλα από ανθρώπινα ούρα φαίνεται πως έφτιαξε μεταπτυχιακή φοιτήτρια από το πανεπιστήμιο του Cape Town. Η σύνθεση τέτοιων τούβλων ανοίγει ένα νέο δρόμο βιωσιμότητας και διαχείρισης αποβλήτων.

Τα πρώτα τούβλα από ανθρώπινα ούρα

Η Suzanne Lambert μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος πολιτικών μηχανικών κατόρθωσε να συνθέσει βιολογικά τούβλα σε θερμοκρασία δωματίου. Η παραγωγή των τούβλων έγινε με μια χημική διεργασία που ονομάζεται μικροβιακή συγκαταβύθιση άνθρακα. Ειδικότερα, η Suzanne Lambert μαζί με τον φοιτητή Vukheta Mukhari και κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή Dr Dyllon Randall, χρησιμοποίησε άμμο, ουρία και ένα ένζυμο που διασπά την ουρία σε ούρα. Η διαδικασία με απλά λόγια είχε ως εξής: αρχικά, ειδικά βακτήρια αποίκησαν άμμο και παρήγαγαν το ένζυμο ουρεάση. Στη συνέχεια, η ουρεάση καταλύει τα ούρα σε ουρία και παράγεται και ανθρακικό ασβέστιο. Το ανθρακικό ασβέστιο ουσιαστικά τσιμεντώνει την άμμο και διαμορφώνει το σχήμα της οδηγώντας στα βιολογικά τούβλα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιστήμονας προσπαθεί να συνθέσει τούβλα από ούρα. Είναι όμως η πρώτη φορά που κατασκευάζονται από ανθρώπινα ούρα.

Βιώσιμη ανάπτυξη: μηδενικά απόβλητα & παρα-προϊόντα που αξιοποιούνται ως λίπασμα

Τα συγκεκριμένα, βιολογικά τούβλα είναι ιδιαίτερα καινοτόμα καθώς έχουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον. Καταρχάς, τα τούβλα από ανθρώπινα ούρα μπορούν να παραχθούν σε θερμοκρασία δωματίου σε αντίθεση με τα κοινά τούβλα που απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή τους (14000C!). Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται ενέργειακόστος, αλλά και μειώνονται κατά πολύ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή τέτοιων τούβλων είναι zero-waste, δηλαδή έχουμε μηδενικά απόβλητα. Επιπρόσθετα, εφόσον μιλάμε για ανθρώπινα ούρα ανοίγεται ένας δρόμος για την αξιοποίηση/ανακύκλωση ανθρώπινων αποβλήτων. Ακόμη, εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παράγονται ορισμένα παρα-προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται σε λιπάσματα, όπως ο φώσφορος!

Τέλος, τα βιολογικά τούβλα δεν υστερούν σε τίποτα από μηχανικής άποψης. Μάλιστα μπορούν να εμφανίσουν διαφορετική μηχανική αντοχή ανάλογα με το χρονικό διάστημα που δρουν τα βακτήρια κατά τη χημική διεργασία της σύνθεσης.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ένα παράδειγμα οικολογίας και βιώσιμης ανάπτυξης που τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ: Ο πλανήτης μας ήδη εκπέμπει sos και πολλά προβλήματα θα επηρεάσουν ρηξικέλευθα τις επόμενες γενιές όπως τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, τα πλαστικά και το νερό. Εκτός και αν δράσουμε. ΤΩΡΑ.

Πηγή: https://www.news.uct.ac.za/article/-2018-10-24-world-first-bio-bricks-from-urine


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Καλπαξίδου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;