Τα Μαθηματικά εξηγούν την Ιστορία: Προσομοίωση αποτυπώνει με ακρίβεια την εξέλιξη των αρχαίων πολύπλοκων κοινωνιών

SHARE

Το ζήτημα του πώς εξελίσσονται οι ανθρώπινες κοινωνίες από μικρές ομάδες στις τεράστιες, ανώνυμες και σύνθετες κοινωνίες του σήμερα, έχει απαντηθεί μαθηματικά, ταιριάζοντας με ακρίβεια το ιστορικό αρχείο σχετικά με την εμφάνιση σύνθετων καταστάσεων στον αρχαίο κόσμο.

Ο έντονος πόλεμος είναι ο εξελικτικός οδηγός μεγάλων σύνθετων κοινωνιών, σύμφωνα με έρευνα από μια διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, του Πανεπιστημίου του Exeter στην Αγγλία και του Εθνικού Ινστιτούτου Μαθηματικής και Βιολογικής Σύνθεσης (NIMBioS). Η μελέτη εμφανίζεται ως άρθρο ανοικτής πρόσβασης στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το πολιτισμικό μοντέλο εξέλιξης της μελέτης προβλέπει πού και πότε προέκυψαν οι πιο σύνθετες κοινωνίες στην ανθρώπινη ιστορία.

Με προσομοίωση μέσα σε ένα ρεαλιστικό τοπίο της αφρο-ευρασιατικής γης μεταξύ 1500 π.Χ. έως το 1.500 μ.Χ., το μαθηματικό μοντέλο δοκιμάστηκε ενάντια στις ιστορικές καταγραφές. Κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου, οι στρατιωτικές καινοτομίες που σχετίζονται με τα άλογα, όπως οι άμαξες και το ιππικό, κυριάρχησαν στον πόλεμο στην Αφρο-Ευρασιατική γη. Η γεωγραφία είχε επίσης σημασία, καθώς οι νομάδες που ζούσαν στην Ευρασιατική στέπα επηρέασαν τις κοντινές αγροτικές κοινωνίες, εξαπλώνοντας έτσι έντονες μορφές επιθετικού πολέμου έξω από τη ζώνη της στέπας.

Η μελέτη επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση της οικολογίας και της γεωγραφίας καθώς και στη διάδοση των στρατιωτικών καινοτομιών και προβλέπει ότι η επιλογή για υπερ-κοινωνικούς θεσμούς που επιτρέπουν τη συνεργασία σε τεράστιες ομάδες γενετικά ανεξάρτητων ατόμων και μεγάλων πολύπλοκων κρατών είναι μεγαλύτερες όταν υπάρχει πόλεμος.

Ενώ οι υπάρχουσες θεωρίες για το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στην ικανότητα των διαφορετικών ανθρώπινων πληθυσμών να κατασκευάσουν βιώσιμες καταστάσεις, συνήθως διατυπώνονται προφορικά, αντίθετα, το έργο των συγγραφέων οδηγεί σε σαφώς προσδιορισμένες ποσοτικές προβλέψεις, οι οποίες μπορούν να δοκιμαστούν εμπειρικά.

Η προβλεπόμενη από το μοντέλο εξάπλωση των μεγάλων κοινωνιών ήταν πολύ παρόμοια με την παρατηρούμενη. το μοντέλο ήταν σε θέση να εξηγήσει τα δύο τρίτα της διακύμανσης στον προσδιορισμό της ανόδου των κοινωνιών μεγάλης κλίμακας.

Advertisement

«Αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό για αυτόν τον τομέα της έρευνας είναι ότι αντί να λέμε μόνο ιστορίες ή να περιγράψουμε τι συνέβη, μπορούμε τώρα να εξηγήσουμε γενικά ιστορικά πρότυπα με ποσοτική ακρίβεια.Η εξήγηση των ιστορικών γεγονότων μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν και τελικά μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε το μέλλον» , δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Sergey Gavrilets , διευθυντής της NIMBioS για τις επιστημονικές δραστηριότητες.

Επιστημονικό Άρθρο:

Turchin P, Currie T, Turner E, Gavrilets S. War, space, and the evolution of Old World complex societiesPNAS

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και ειδικεύομαι στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG