Τα κρυπτονομίσματα και οι προοπτικές το 2021

Τα κρυπτονομίσματα τη φετινή χρονιά ήταν, χωρίς καμία αμφιβολία, η καλύτερη οικονομική επένδυση που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε, οποτεδήποτε μέσα στο 2020 καθώς σε κάθε χρονική στιγμή που θα αγόραζε μία ποσότητα από bιtcoin σήμερα θα είχε βγάλει τουλάχιστον 3% κέρδος. Καθώς όμως το 2020 έφτασε πια στο τέλος του και το 2021 ξεκινάει γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα για τον πλανήτη και για όλους μας, δεν θα αναφερθώ σε τεχνικά σημεία που θα κουράσουν και θα μετατρέψουν την εορταστική αυτή περίοδο  σε περίοδο μαθηματικών και δεικτών. Αντιθέτως, θα αναφερθώ στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν τα  καινοτόμα νέα νομίσματα αποθήκευσης αξίας και ειδικότερα ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων που είναι το bitcoin.

Ο κόσμος μας ψηφιοποιείται και σιγά σιγά γίνεται όλο πιο ηλεκτρονικός και αυτοματοποιημένος από ότι στο παρελθόν. Οι τεχνολογικές εταιρείες ακμάζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, το 5g αρχίζει σιγά σιγά και μπαίνει στη ζωή μας, ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με την ιδέα της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της. Σε αυτό το μοτίβο δημιουργείται ένας νέος κλάδος της οικονομικής ζωής που ονομάζεται ψηφιακή οικονομία. Αρωγός σε αυτή τη νέα μορφή οικονομίας είναι τα κρυπτονομίσματα. Όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται στο μέλλον θα χρειάζονται και ένα μέσο πληρωμής ή ακόμα καλύτερα ένα μέσο ψηφιακών συναλλαγών το οποίο θα έχει τα χαρακτηριστικά του χρήματος και θα μπορεί να αποθηκεύεται με ασφάλεια από τους χρήστες του. Εδώ έρχονται και κολλάνε τα κρυπτονομίσματα. Ειδικότερα όμως έρχεται και δίνει τη λύση το bitcoin. Ένα νόμισμα το οποίο καταρχάς πληροί τα κριτήρια για να είναι χρήμα, αφού πλέον λειτουργεί και σαν αποθήκευση περιουσιακών στοιχείων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές οπουδήποτε στον κόσμο και οποτεδήποτε. Αλλά πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά του χρήματος έχει και στοιχεία που το κάνουν ακόμα καλύτερο από το συνηθισμένο χαρτονόμισμα. Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η αποκέντρωση, η περιορισμένη του παραγωγή (άρα δεν έχει πληθωρισμό) και το μικρό κόστος συναλλαγών. Αυτά όμως τα έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα οπότε δεν θα τα αναλύσω περισσότερο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι γιατί το 2021 το bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα θα έχουν τεράστια απήχηση στη ζωή μας και ειδικότερα στην οικονομική μας καθημερινότητα.

Το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί από πολλούς το χειρότερο έτος της μεταπολίτευσης καθώς είχαμε απώλειες των αγαπημένων μας, οικονομική κρίση λόγω των συνεχόμενων lockdown και μείωση των κοινωνικών επαφών μας στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά, για την ψηφιακή οικονομία το 2020 έβαλε τα θεμέλια για ένα πιο ψηφιακό 2021 και γενικότερα έναν πιο ψηφιακό κόσμο. Έτσι, και το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα το 2021 μπορούν να πετύχουν κάτι το μοναδικό: κοινωνική αναγνώριση. Όλοι την εποχή του κορονοϊού μάθαμε να χειριζόμαστε έστω και λίγο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διάφορες πλατφόρμες και πραγματοποιήσαμε σίγουρα ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μπήκαμε δηλαδή στο χώρο που δραστηριοποιούνται τα κρυπτονομίσματα. Μέσα στο 2021 αυτή η είσοδος στον ηλεκτρονικό κόσμο θα γίνεται όλο και πιο έντονα και συντεταγμένα και έτσι αναπόφευκτα θα γνωρίσει ο κόσμος τα κρυπτονομίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα όμως από “κοινωνική αναγνώριση”, το 2021 τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αποκτήσουν εφαρμογές που να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτά και να κάνουν την εφαρμογή τους από τους χρήστες πιο εύκολη. Ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σε αρκετά projects για το 2021, τα οποία θα βοηθούν στην ευκολότερη εφαρμογή των διαφόρων υπηρεσιών και θα μπορέσουν να φέρουν σε επαφή περισσότερο κόσμο με τα κρυπτονομίσματα. Το πρώτο βήμα, και ίσως ήταν εκείνο που πυροδότησε την έκρηξη της τιμής του bitcoin, ήταν η ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στις υπηρεσίες τις paypal. Το νέο έτος περιμένουμε πολλά καινούργια projects που να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ευκολότερη επαφή των πολιτών με τα κρυπτονομίσματα.

κρυπτονομίσματα
Πηγή: sofokleusin
Περιγραφή: Κρυπτονομίσματα

Το τελευταίο όμως που θα ευνοήσει το 2021 τα κρυπτονομίσματα είναι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Ειδικότερα, η τεράστια παραγωγή δολαρίων και ευρώ τα οποία δεν δόθηκαν στην πραγματική οικονομία αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων και αγορά ιδίων μετοχών είναι η αιτία που το bitcoin το 2021 θα μπορέσει να αναδειχθεί σε νόμισμα σταθερότητας, ασφάλειας και διαφύλαξης περιουσίας ενώ η αξία των δολαρίων θα πέφτει μήνα με το μήνα το 2021.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τα κρυπτονομίσματα είναι κάτι καινούργιο και πρωτόγνωρο όπου κρύβονται αρκετές παγίδες αλλά και αρκετά πλεονεκτήματα. Πρέπει με μεγάλη προσοχή το 2021 να δούμε τις καινούργιες ευκαιρίες, τα νέα δεδομένα και να αξιολογήσουμε τις καταστάσεις. Πριν όμως πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μορφωθούμε. Και συγκεκριμένα να διαβάσουμε και να μελετήσουμε. Γιατί η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή είναι στη γνώση. Διαχρονικά θα είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία και αγάπη πάνω από όλα.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;