Τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν διαθέτουν επιστημονική βάση για την δικαιϊκή βεβαιότητα

Credit: Carnegie Mellon University

Μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε πολλούς, ειδικά εκείνους που είναι επιρρεπείς στο φαινόμενο CSI, αλλά τα στοιχεία των δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι καθοριστικά πέρα από μια λογική αμφιβολία.

Μια νέα έκθεση της ομάδας εργασίας της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) σχετικά με την ποιότητα της λανθάνουσας ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων αναφέρει ότι οι μαρτυρίες δικαστικών εκθέσεων και οι εκθέσεις που δηλώνουν ή μάλιστα υπονοούν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που συλλέγονται από μια σκηνή του εγκλήματος ανήκουν σε ένα μόνο άτομο.

«Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μια από τις πιο ανθεκτικές εγκληματολογικές μεθόδους. Συνήθως, οι αναλυτές δακτυλικών αποτυπωμάτων αναφέρουν και μαρτυρούν την «ταυτοποίηση», δηλαδή ότι το πρόσωπο που άφησε το ίχνος στη σκηνή του εγκλήματος είναι το ίδιο άτομο του οποίου το δακτυλικό αποτύπωμα βρίσκεται στη βάση δεδομένων, η ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος για να εκτιμηθεί ο αριθμός των ανθρώπων σε κάποια κοινότητα – μια πόλη, ένα κράτος, η χώρα – που μοιράζονται τα χαρακτηριστικά που βρέθηκαν και επομένως δεν υπάρχει επιστημονική βάση για ταυτοποίηση».

Ο Joseph Kadane, ο William Thompson, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο του Irvine, το Black & White Forensics, ο John Black από την LLC και ο Anil Jain από το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν δείχνουν ότι οι ανιχνευτές δακτυλικών αποτυπωμάτων αποκλείουν με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από την ύπαρξη λανθάνοντος δακτυλικού αποτυπώματος με βάση τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά, υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα για να καθοριστεί πώς τα χαρακτηριστικά των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι πραγματικά μοναδικά. Αυτό καθιστά επιστημονικά αβάσιμη την άποψη ότι μια ανάλυση επέτρεψε στους εξεταστές να περιορίσουν την ομάδα πηγών σε ένα μόνο άτομο.

Η ιατροδικαστική επιστήμη είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διερεύνηση του εγκλήματος και για τον προσδιορισμό της ενοχής ή της αθωότητας στη δίκη, αλλά έχουν εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία πολλών εγκληματολογικών κλάδων. Μια κρίσιμη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας που εκδόθηκε το 2009 σημείωσε ότι οι περισσότεροι εγκληματολογικοί κλάδοι δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική μελέτη  και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιες πτυχές αυτών των επιστημονικών κλάδων βασίζονταν σε μια σταθερή επιστημονική βάση και ποιες όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η νέα αναφορά εξετάζει τις βάσεις για την εξέταση λανθάνουσας αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναφέρει τα όσα είναι γνωστά, τι δεν είναι γνωστό και πού υπάρχουν κενά. Οι 14 συστάσεις της έκθεσης αποτελούν χάρτη πορείας για περαιτέρω έρευνα. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τους βασικούς παράγοντες του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης – επιβολής του νόμου, τους δικηγόρους και τους δικαστές – να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Διαβάστε εδώ την έκθεση:

Latent Fingerprint Examination


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;