Συσκευή παράγει ηλεκτρική ενέργεια με ένα απλό άγγιγμα

Συσκευή

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μηχανικοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έφτιαξαν μια πολύ λεπτή συσκευή, η οποία μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό με την άσκηση πίεσης, ή με ένα απλό πέρασμα του δακτύλου κατά μήκος της. Αυτή η συσκευή ονομάζεται FENG (Biocompatible Ferroelectret Nanogenerator) – κατά προσέγγιση μετάφραση: Βιοσυμβατή Ηλεκτρολυτική Νανογεννήτρια – και έχει πάχος ενός φιλμ ή μιας χάρτινης σελίδας.

Αποτελείται από ένα στρώμα σιλικόνης το οποίο διαδέχονται διάφορα στρώματα με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, μεταξύ των οποίων ο άργυρος, πολυαμίδια και ηλεκτρολύτης με πολυπροπυλένιο. Ανάμεσα στα στρώματα προστίθενται ιόντα, ώστε κάθε ένα από αυτά να περιέχει φορτισμένα σωματίδια. Αυτή η δομή επιτρέπει στο FENG να είναι εύκαμπτο, και, λόγω υλικών, πολύ φτηνό. Μπορεί επίσης, να κατασκευαστεί σε διάφορα μεγέθη, πράγμα που το καθιστά πρακτικό για χρήση σε διάφορους τομείς.

Πρακτική χρήση: Οι ερευνητές τού πανεπιστημίου τού Μίσιγκαν χρησιμοποίησαν τη συσκευή τους για να τροφοδοτήσουν μια απλή οθόνη αφής LCD, έναν πίνακα με φωτάκια LED και ένα εύκαμπτο πληκτρολόγιο, χωρίς τη βοήθεια μπαταρίας ή άλλης ηλεκτρικής πηγής. Αυτό που αναμένεται στο κοντινό μέλλον, είναι να μη χρειάζεται να φορτίσουμε το κινητό μας, φερειπείν, για μία εβδομάδα (αν και, πιστεύω, ότι με το ατελείωτο scrolling που κάνουμε, δε θα χρειαστεί να το ξαναφορτίσουμε ποτέ!). Κάθε φορά που πιέζουμε μια συσκευή FENG, αυξάνουμε εκθετικά την ποσότητα τάσης που παράγεται. Έτσι, θα μπορούσαμε να την τοποθετήσουμε σε ένα ειδικά σχεδιασμένο παπούτσι, και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια κατά το περπάτημα. Η ίδια ομάδα ερευνητών αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια που παράγεται από κάθε βήμα, για παράδειγμα, σε ένα σετ ασύρματων ακουστικών.

Ολοένα και περισσότερο, οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπους παραγωγής «καθαρής ενέργειας» και εφευρίσκουν καινοτόμες τεχνολογίες. Η εταιρεία Pavegen έχει αναπτύξει πλακάκια για το πάτωμα, που παράγουν ενέργεια με το περπάτημα. Σκεφτείτε πόσο χρήσιμα θα ήταν στα πεζοδρόμια για την τροφοδότηση μιας πόλης με ηλεκτρισμό. Ο αρχιτέκτονας Andre Broessel σχεδίασε μια γεννήτρια που συλλέγει ηλιακή ενέργεια, ακόμη και τη νύχτα από το φεγγάρι. Οι ιδέες και οι προοπτικές τους είναι αμέτρητες.

Advertisement
Συσκευή
Η ηλιακή γεννήτρια Beta Ray

Η ενέργεια βρίσκεται και έρχεται από παντού γύρω μας. Μικρές ποσότητες παράγονται από κάθε μας κίνηση. Αν μπορούμε να συλλέξουμε αυτήν την ενέργεια, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τότε μπορούμε να βγάλουμε, κυριολεκτικά, «από τη μύγα ξίγκι». Και αν τη διαχειριστούμε σωστά, μπορούμε να καλύψουμε πλήρως και με περίσσευμα τις ανάγκες μας και να επιτύχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία σε κάθε περιοχή.

ΠΗΓΗ: Michigan State University

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG