SpaceX-Η εκτόξευση του Falcon Heavy είναι γεγονός

Νέα εκτόξευση για την SpaceX

Στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η  SpaceX πραγματοποίησε την εκτόξευση του Falcon Heavy με επιτυχία. Στις 3:45 μ.μ. ΕΤ, ο Falcon Heavy απογειώθηκε από το Launch Complex 39A, στο Kennedy Space Center, της Florida. Δυστυχώς, φάνηκε πως ο κεντρικός πυρήνας δεν εγκαταστάθηκε στο drone πλοίο της εταιρίας, “Of Course I Still Love You”, που ήταν σταθμευμένο στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως είχε προγραμματιστεί.  Ενώ η SpaceX δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για την απώλεια του πυρήνα, στον ήχο ενός κλιπ της SpaceX από την εκτόξευση, μπορεί να ακούσει κάποιος μια φωνή, λέγοντας: «Έχουμε χάσει τον κεντρικό πυρήνα.».

The blast. Photograph: Cristobal Herrera/EPA

 Liftoff. Photograph: Joe Skipper/Reuters

Ο Falcon Heavy, ο οποίος είναι πλέον από τους ισχυρότερους πυραύλους στο κόσμο, μετέφερε ένα περιορισμένης έκδοσης Tesla Roadster ως ωφέλιμο φορτίο(payload). Αυτό θα ταξιδέψει σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, στον δρόμο του για τον Άρη. Ναι, καλά διαβάσατε. Έστειλε ένα σπορ αυτοκίνητο της συλλογής του ως φορτίο του πυραύλου!

Το σπουδαίο επίτευγμα εδώ, είναι πως ο Falcon Heavy είναι σε θέση να μεταφέρει εντυπωσιακά ωφέλιμα φορτία(payloads), πολύ πιο πέρα από την Γη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σειρά έχουν οι άνθρωποι

Αν και αρχικά ήταν σχεδιασμένο για να μεταφέρει ανθρώπους, ο CEO της SpaceX, Elon Musk, δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά της διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 5 Φεβρουαρίου, ότι ο Falcon Heavy πιθανότατα δε θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές πληρώματος. «Φαίνεται πως η ανάπτυξη του BFR(Big Falcon Rocket)-ο πύραυλος που κατασκευάζεται για την μετακίνηση ανθρώπων- κινείται γρήγορα, οπότε δε θα είναι απαραίτητο να προκρίνουμε τον Falcon Heavy για τη διαστημική πτήση του πληρώματος.», σύμφωνα με το SpaceNews. Έχουμε κατά κάποιον τρόπο καταθέσει το Crew Dragon στον Falcon Heavy, ώστε να εστιάσουμε την ενέργεια μας στον BFR.

Ωστόσο ο Musk σημείωσε, ότι απροσδόκητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του BFR μπορεί να αλλάξουν αυτήν την απόφαση. «Θα δούμε πως θα πάει η ανάπτυξη του BFR.» είπε. «Εάν καταλήξει η διάρκεια αυτή μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο υπολογίζεται, τότε θα επιστρέψουμε στο αρχικό πλάνο. Την ιδέα αποστολής ενός Dragon Crew με τον Falcon Heavy, γύρω από τη Σελήνη και ενδεχομένως να κάνουμε άλλα πράγματα με το πλήρωμα στον Falcon Heavy.»

Με ή χωρίς τον Falcon Heavy, κάποια μέρα κι εμείς θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στον Άρη με σκάφος της SpaceX. Πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα μου πείτε ότι βλέπω; Εδώ έγινε πράξη η ιδέα ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, να στείλει το αυτοκίνητο του στο διάστημα για να δοκιμάσει έναν τεράστιο πύραυλο!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Τσέκου

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;