Shark Screw: Αποκατάσταση σπασμένων οστών με άλλο οστό!

οστό

Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών ή σοβαρών ασθενειών που οδηγούν το οστό σε θραύση κρίνεται απαραίτητη η χρήση εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα γεμίζουν το κενό που σχηματίζεται σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ζημιά. Τα εμφύτευματα συνήθως είναι από με κάποιο μέταλλο,κατά κύριο λόγο τιτάνιο ώστε να έχουν υψηλές αντοχές σε μηχανική καταπόνηση. Στην πιο απλή περίπτωση, απαιτούνται ειδικά άγκιστρα και βίδες που εισέρχονται μέσα στο οστό για να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Τα μεταλλικά αυτά μέρη, εφόσον αποτελούν ένα ξένο σώμα στον οργανισμό,μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες και τελικά την αποτυχία της επέμβασης.

οστό

Βίδες από ανθρώπινο οστό

Αυστριακοί επιστήμονες προτείνουν καινοτόμα μέθοδο για την αποκατάσταση σπασμένων οστών. Ειδικότερα, η μέθοδος εστιάζει σε βίδες όχι πλέον μεταλλικές,αλλά από ανθρώπινο οστό! Αυστριακός ορθοπεδικός, ο Klaus Pastl, σε συνεργασία με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Graz University of Technology, σχεδίασε πρωτοποριακές βίδες από μηριαίο οστό. Μάλιστα οι βίδες, που φέρουν το όνομα Shark Screw  εγκρίθηκαν πέρσυ στην Αυστρία.

Μια βίδα Shark Screw αποτελείται από στρώματα ανθρώπινου μηριαίου οστού από κάποιο δωρητή οργάνων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βίδα αυτή ενσωματώνεται πλήρως στο κόκκαλο του ασθενή σε διάστημα έξι μηνών. Σε διάστημα ενός χρόνου, η Shark Screw δεν είναι καν ορατή σε ακτινογραφία. Το κυρίαρχο βέβαια πλεονέκτημα της βίδας αυτής, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπινο οστό και άρα αποφεύγονται όλες οι παρενέργειες από την εμφύτευση ξένου και μεταλλικού υλικού μέσα στον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς το παρόν, η βίδα αυτή έχει πατενταριστεί και πωλείται από την εταιρεία Sugarbright. Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν έχει τελειώσει και οι επιστήμονες ετοιμάζουν το σχεδιασμό παρόμοιων εμφυτευμάτων. Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι περιπτώσεις νέων εμφυτευμάτων από οστό που θα αφορούν τα πόδια αλλά και το σαγόνι. Παρά την έγκριση Shark Screw στην Αυστρία, ο δρόμος είναι  μακρύς μέχρι την ευρεία εφαρμογή τέτοιων νέων εμφυτευμάτων. Κι αυτό διότι τα νέα εμφυτεύματα πρέπει να υποβληθούν σε κρίσιμα τεστ αντοχής και να μελετηθούν οι δυνάμεις που εξασκούνται σε αυτά κατά την αξιοποιήσή τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Καλπαξίδου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;