Ρατσισμός: εξηγώντας την φύση και την άνθηση του

ρατσισμός
Πηγή: health.harvard.edu

Η χώρας μας την τελευταία δεκαετία δοκιμάζεται οικονομικά και κοινωνικά. Η οικονομική ύφεση η οποία ταλανίζει τους πολίτες, μαζί με το “προσφυγικό”, έχει κλονίσει τα κοινωνικά θεμέλια ξυπνώντας το τέρας που ονομάζεται ρατσισμός στους Έλληνες. Δυστυχώς, οι δύο αυτοί παράγοντες δεν δείχνουν σημάδια καταστολής. Νομπελίστες οικονομολόγοι διαμηνύουν πως μια νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Εξίσου άσχημα είναι και τα νέα από το προσφυγικό. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ κατά το διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2019 οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 54%. Αυτή η συνισταμένη έχει εξωθήσει τους πολίτες της επικράτειας σε ακραίες μορφές ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών, και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα. Λέγοντας αυτά, θεωρώ πως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο το άρθρο αυτό να βασιστεί πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, για να αναλύσει την φύση του ρατσισμού. Πολλά κείμενα έχουμε διαβάσει κατά καιρούς που μιλάνε για τον ρατσισμό -κυρίως βασισμένα στο συναίσθημα του συντάκτη- αλλά λίγα τον έχουν προσεγγίσει υπό το πρίσμα της επιστήμης. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση θα μας βοηθήσει να απομυθοποιήσουμε τον ρατσισμό και να κατανοήσουμε πως δεν είναι, παρά μόνο, ένα ψυχολογικό φαινόμενο. Και αν εκ πρώτης όψεως πιστεύουμε πως η κρίση και το προσφυγικό είναι δυο διαφορετικά πράγματα, με μία εκτενέστερη μάτια μπορούμε να δούμε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

ρατσισμός
Πηγή: thepressroom.gr

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας πως ένα από τα παράγωγα των στερεοτύπων είναι ο ρατσισμός. Έρευνες, οι οποίες έχουν διενεργηθεί σε κοινωνίες λευκών, έχουν αποδείξει πως όταν μία χώρα πλήττεται από οικονομική ύφεση η ψυχολογία των κατοίκων της ασυνείδητα ενισχύει τα στερεότυπα τις προκαταλήψεις και τις ρατσιστικές διακρίσεις. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως ο άνθρωπος δημιουργεί στο νου του μια πλαστή διαστρεβλωμένη αντανάκλαση του κόσμου γύρω του. Ως αποτέλεσμα, οι έγχρωμοι (μαύροι) δείχνουν απειλητικοί μπροστά στα μάτια τους. Πιο αναλυτικά, ο ανθρώπινος νους, διαστρεβλωμένος από την ψυχολογική πίεση της κρίσης, τείνει να βλέπει έναν μαύρο περισσότερο σκούρο απ’ ότι πραγματικά είναι και, κατ’ επέκταση, περισσότερο επικίνδυνο. Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν είναι ευκολότερο τώρα να κάνουμε την συσχέτισή του προσφυγικού και της κρίσης: καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται κάτω από δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και αυτό που αναζητά είναι κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο, τον οποίο και βρίσκει στο πρόσωπο του πρόσφυγα. Έτσι, ανακουφίζεται -ψευδός- πιστεύοντας ότι έχει βρει την πηγή του “κακού”.

 ρατσισμός
Πηγή: thebestschools.org

Αφού ξεκαθαρίσαμε την σύνδεση του προσφυγικού-ύφεσης θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω στο μακρύ μονοπάτι του ρατσισμού, για να δούμε το πραγματικό πρόσωπό τού, την γενεσιουργό αιτία του. Λοιπόν, αν θέσουμε την εξής ερώτηση σε οποιονδήποτε: “πού συναντάμε τις περισσότερα διαφορές, μεταξύ εθνικοτήτων ή μεταξύ ατόμων;” η απάντηση που θα λάβουμε θα είναι: “μεταξύ εθνικοτήτων φυσικά”. Και εδώ, ακριβώς, βρίσκεται η θεμελιώδεις αιτία της φυλετικότητας. Σύμφωνα με τις τελευταίες κοινωνιολογικές έρευνες όταν θεωρήσουμε πως κάποια ομάδα ανθρώπων είναι διαφορετική από κάποια άλλη -και όχι ότι ένα άτομο είναι διαφορετικό από κάποιο άλλο, τότε εμφανίζεται ο ρατσισμός. Ωραία μέχρι εδώ, αλλά αυτό αναιρεί ότι υπάρχουν περισσότερες διαφορές μεταξύ εθνικοτήτων; Ναι, το αναιρεί, και θα σας δώσω ένα παράδειγμα, για να γίνω πλήρως κατανοητός: Ας σκεφτούμε πως υπάρχουν δύο ομάδες ποδοσφαίρου, από δύο διαφορετικές χώρες, πού βρίσκονται οι περισσότερες διαφορές εντός τους η μεταξύ τους; Η σωστή απάντηση είναι εντός τους, διότι κάθε ομάδα έχει αμυντικούς, επιθετικούς, μέσους, τερματοφύλακες, και αυτό είναι που τους κάνει να ξεχωρίζουν -εντός τους- και να μοιάζουν μεταξύ τους. Ξέρω πως αυτά δεν είναι ιδιαίτερα εύπεπτα για εκείνους που τα ακούνε για πρώτη φορά και γνωρίζω πως κατά πάσα πιθανότητα τους δημιούργησα ημικρανία, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε. Μόνο μέσω της γνώσης μπορούμε να υπερκεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο μας το μυαλό.

 

Τέλος, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η μοναδική φιλοδοξία του κειμένου αυτού είναι να κατανοήσουμε τί είναι ο ρατσισμός. Να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι όλα είναι στο νου μας, δεν πρέπει να αφήνουμε το πεισματάρικο εγκέφαλο μας να μας πείσει για κάτι που δεν είναι αληθινό. Κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν, όλοι διαφέρουμε με τον έναν η τον άλλο τρόπο , αλλά δεν παύουμε να είμαστε ίσοι. Όλοι μας βιώνουμε κοινωνικές δυσκολίες, και αυτές είναι που πλάθουν τις διακρίσεις μεταξύ μας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι και έχουμε χρέος να τις αντιμαχόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

             Βιβλιογραφία

Peterson, J. 2018., Political Correctness: The Munk Debates

Saini, A. 2019., Superior: The Return of Race Science


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ραφαήλ Κάμπερ

Ανερχόμενος δημοσιογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;