“Παρέλαση” βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά θα πει πολλές βροχές

Καταιγίδα | Πηγή: pixabay.com

 

Στη μυθολογία ο Πρωτέας είχε την ικανότητα, εκτός από το να μαντεύει το μέλλον, να μεταμορφώνεται σε οποιοδήποτε στοιχεία της Φύσης ήθελε. Η περιγραφή του ταιριάζει με τις καιρικές συνθήκες που εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες. Ένα βαρομετρικό χαμηλό έρχεται ένα φεύγει, από βροχές σε Ήλιο, από νοτιάδες σε βοριάδες και ξανά σε βροχές. Τι πραγματικά σημαίνουν τα βαρομετρικά χαμηλά;

Βαρομετρικά χαμηλά: Ανάλυση της κατάστασης

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τη δυτική Ευρώπη μεταβάλουν τον καιρό της χώρας με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Αρκετό νερό έχουν δεχθεί το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου οι περισσότερες περιοχές της επικράτειας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το σταθμό στον Έμπωνα Ρόδου, όπου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, έχει καταγράψει 168,8 mm. Δηλαδή έπεσαν 168,8 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Επίσης, ο σταθμός της Ζακύνθου κατέγραψε 157,4 mm.

Η αιτία, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι τα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργούνται στην ανατολική Ευρώπη – Μεσόγειο και διαμέσου της Ιταλίας επηρεάζουν τη χώρα. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η κατάσταση αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική. Η Μεσόγειος είναι γενικά µία ευρέως γνωστή περιοχή για την κυκλογενετική της δραστηριότητα. Η γεωγραφική της θέση, μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής, συχνά ευνοεί την ανάπτυξη έντονων χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων.

Παρ’ όλα αυτά η επίδραση των ανώτερων στρωμάτων, σύμφωνα και µε τις περισσότερες μελέτες, συνιστά τον καθοριστικότερο παράγοντα για την ενίσχυση αυτών των βαρομετρικών χαμηλών. Στον χάρτη του Σχήματος 1 φαίνεται η διάταξη των συστημάτων πάνω από την Ευρώπη περίπου στο μέσον της τροπόσφαιρας (ύψος περίπου 5.500 μέτρων) και η κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχήμα 1: Πανευρωπαϊκός χάρτης κατανομής των γεωδυναμικών υψών (gpm) και θερμοκρασιών (οC) στην ισοβαρική επιφάνεια των 500hPa για τις 05/12 12 UTC. Πηγή: Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www1.wetter3.de).

Παρατηρούμε ότι το ανώτερο χαμηλό έχει το κέντρο του στην περιοχή της Αγγλίας, ενώ το νότιο τμήμα του φτάνει στη Μεσόγειο και είναι αυτό που ευθύνεται για τις βροχές. Με δυο λόγια το χαμηλό αυτό, και ειδικότερα το νότιο τμήμα του, ευνοεί τη κυκλογένεση στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και στην επιφάνεια.  Επίσης, μεταφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες (μπλε χρωματισμοί) από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη προς τη δυτική Μεσόγειο, πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο τις κυκλογενέσεις. Ενώ αντίθετα ευθύνεται για το νότιο άνεμο στη περιοχή μας που είναι και ο επικρατέστερος.

Η περαιτέρω ανάλυση περί των συνθηκών για κυκλογένεση στη Μεσόγειο απαιτεί υπόβαθρο γνώσεων σχετικά με το αντικείμενο της μετεωρολογίας. Πάντως, για όσες ημέρες το χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας στροβιλίζεται στην δυτική Ευρώπη οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν θα αλλάξουν.

Η προοπτική του καιρού τις επόμενες ημέρες

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες προκύπτει ότι, βάσει και όσων ειπώθηκαν παραπάνω, περιμένουμε έναν άστατο καιρό με πολλά βαρομετρικά χαμηλά. Βασικό χαρακτηριστικό πέραν των ισχυρών βροχοπτώσεων θα αποτελούν και οι ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι στα πελάγη.

Την Τρίτη βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά και νότια που από το απόγευμα στα δυτικά θα ενταθούν. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ που στο Ιόνιο γρήγορα θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν σημαντικά. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρεια και βορειοδυτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Οι νότιοι άνεμοι θα έχουν ένταση στα πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη η κακοκαιρία συνεχίζεται σε όλη τη χώρα. Τα πιο έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι κυρίως από νότιες διεύθυνσης 7 και τοπικά πιθανόν στο Αιγαίο 8 μποφόρ, σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Παρασκευή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα εκδηλωθούν βροχές στο ανατολικό Αιγαίο με τάση εξασθένησης από το μεσημέρι. Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και το Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΑΑ  (meteo.gr)

Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία – www2.wetter3.de/Archiv (Βαρομετρικά χαμηλά)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) www.ecmwf.int

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Πτυχιούχος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;