Πρωτοποριακό υλικό ψύχεται μόνο του σε υψηλές θερμοκρασίες

υλικό

Οι αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνολογίας έχουν οδηγήσει σε σπουδαίες ανακαλύψεις στην επιστήμη των υλικών. Μια από αυτές που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα, αφορά ένα νέο συνθετικό υλικό που ψύχεται μόνο του. Η ψύξη αυτή επιτυγχάνεται μάλιστα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Καινοτόμο υλικό  μιμούμενο τα φύλλα των φυτών

Οι επιστήμονες Mark E. Alston & Robert Barber μιμούμενοι την φύση ανέπτυξαν ένα συνθετικό πολυμερές που ψύχεται μόνο του. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που επιστήμονες μιμούνται τη φύση για την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών. Η βιομιμητική, δηλαδή η μίμηση της φύσης για τη δημιουργία έξυπνων υλικών είναι μια αρκετά παλιά τεχνική που έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών.

Στη συγκεκριμένη έρευνα αναπτύχθηκε ένα υλικό που ψύχεται μόνο του, όταν φτάσει σε μια κατάλληλη θερμοκρασία. Γνωρίζουμε, ότι η ψύξη στα φυτά και στα ζώα μπορεί να γίνει μέσω του δικτύου των αγγείων τους. Ο τρόπος λειτουργίας είναι διαφορετικός φυσικά ανάμεσα στα φυτά και στα ζώα, αλλά υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία όπως η δόμηση των αγγείων. Έτσι, στην προκείμενη περίπτωση, οι επιστήμονες έχοντας ως πρότυπο τα αγγεία που έχουν τα φύλλα των φυτών προχώρησαν στην  δημιουργία του καινοτόμου υλικού.

Το συνθετικό πολυμερές που συντέθηκε έχει ένα περίπλοκο σύστημα μικρο-καναλιών («αγγείων»), που θυμίζουν αυτά των φύλλων.  Η ιδιαίτερη αυτή αρχιτεκτονική του υλικού, λόγω της ρευστομηχανικής οδηγεί στην ψύξη του υλικού  στο υπέρυθρο. Ειδικότερα, το καινοτόμο πολυμερές έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει μόνο του τη θερμοκρασία του, μετά από εξάτμιση υγρού. Με απλά λόγια, το καινοτόμο υλικό μπορεί να θερμαίνεται  από την ηλιακή ακτινοβολία και μετά από κάποια θερμοκρασία να ψύχεται. Η συγκεκριμένη ιδιότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για διάφορες εφαρμογές όπως τα φωτοβολταϊκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών αφορούν την ανάπτυξη τέτοιων υλικών σε μεγαλύτερη κλίμακα για την χρήση τους σε εφαρμογές.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη εδώ:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζωή Καλπαξίδου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;