Πρωτοποριακό επιστημονικό επίτευγμα επέτρεψε σε γυναίκα να τεκνοποιήσει

Φωτογραφία: Fergus Walsh/BBC

Ένα λαμπρό επιστημονικό επίτευγμα δίνει την ελπίδα σε γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους λόγω ασθένειας, να τεκνοποιήσουν, ακόμα κι αν η ασθένεια αυτή εκδηλώθηκε σε μικρή ηλικία.

Η Μόζα Αλ Ματρούσι από το Ντουμπάι, διαγνώστηκε με μεσογειακή αναιμία (β-θαλασσαιμία), όταν ήταν πέντε ετών. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κληρονομική ασθένεια, χρειάστηκε να της μεταμοσχευθεί μυελός των οστών, και για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό της έπρεπε να κάνει χημειοθεραπεία για να καταστείλει το ανοσοποιητικό της σύστημα. Μία από τις παρενέργειες, όμως, της χημειοθεραπείας είναι η βλάβη στις ωοθήκες, κάτι που θα μπορούσε στο μέλλον να απαγορεύσει στην Αλ Ματρούσι να κάνει παιδιά.

Έτσι, λοιπόν, η μητέρα της αποφάσισε ότι καλό θα ήταν να αφαιρεθεί η μία ωοθήκη τής Μόζα και να διατηρηθεί για μελλοντική μεταμόσχευση. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η Μόζα υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο Ληντς, στην Αγγλία, σε ηλικία εννιά ετών και ιστός από τη δεξιά ωοθήκη της καταψύχθηκε με κρυογονική. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Αποτέλεσμα της θεραπείας ήταν να μείνει η Μόζα με μία τραυματισμένη και υπολειτουργούσα ωοθήκη, κάτι που την οδήγησε σε πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα είκοσί της χρόνια. Έπειτα, στη Δανία, οι γιατροί μεταμόσχευσαν τμήματα ιστού από την αποψυγμένη, πλέον, ωοθήκη στην αριστερή της, που σταμάτησε να λειτουργεί, και σε μία πλευρά τής μήτρας της. Μέσα στους επόμενους μήνες, ο ιστός αυτός ανταποκρίθηκε στις ορμόνες της και ξεκίνησε ξανά ο έμμηνος κύκλος φυσιολογικά, όπως σε κάθε υγιή γυναίκα στην ηλικία τής Μόζα Αλ Ματρούσι.

επιστημονικό επίτευγμα

 

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα που αυτή η κοπέλα θέλησε να κάνει ένα παιδί. Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να συλλάβει, μαζί με το σύζυγό της επέλεξαν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ελπίδες τού ζευγαριού πραγματοποιήθηκαν, καθώς η Μόζα γέννησε φέτος ένα υγιέστατο αγοράκι. Όπως η ίδια δήλωσε στο BBC: «Πρόκειται για θαύμα, περιμέναμε πολύ καιρό γι’αυτό το αποτέλεσμα. Ένα υγιές μωρό».

Advertisement
Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η ίδια μέθοδος για την αποκατάσταση της γονιμότητας μιας γυναίκας έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν πολλές φορές. Αυτό στο οποίο διαφέρει η περίπτωση της Μόζα Αλ Ματρούσι, είναι ότι ήταν η πρώτη που αποθήκευσε ωοθηκικό ιστό πριν από την εφηβεία της και η πρώτη από ασθενή που δέχθηκε θεραπεία για β-θαλασσαιμία.

Το πρωτοποριακό παράδειγμα της Αλ Ματρούσι μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες που απειλείται η γονιμότητά τους από κάποια ασθένεια, να την επαναφέρουν, ακόμα και αν διαγνωστούν από μικρή ηλικία.

ΠΗΓΗ: BBC, The Guardian

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κρυογονική, πατήστε εδώ.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG