Η πρώτη βλάστηση στη Σελήνη, το βαμβάκι μαράθηκε

SHARE

Μετά την κατάκτηση της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης, οι Κινέζοι επιστήμονες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας το λιθαράκι τους σε μια πανανθρώπινη πρωτιά. Μπορεί να θυμίζει σκηνές από το “The Martian” και άλλες παρόμοιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι γεγονός: Το πρώτο βαμβάκι άνθησε στη Σελήνη. Δυστυχώς μια μέρα αργότερα, μαθαίνουμε ότι… μαράθηκε.

Ένα μίνι-οικοσύστημα στο φεγγάρι:

Ως μέρος ενός πολλά υποσχόμενου πειράματος, οι Κινέζοι επιστήμονες έστειλαν με την αποστολή Chang’e-4 στη Σελήνη σπόρους από διάφορα φυτά, μεταξύ άλλων πατάτας και βαμβακιού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το βαμβάκι άνθισε, όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα:

Το βαμβάκι είναι το πρώτο φυτό, που άνθησε και τελικά μαράθηκε  στη Σελήνη, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες.

 

Οι Κινέζοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων οι  Liu Hanlong και Xie Genxin έστειλαν και κάτι άλλο στο φεγγάρι… Μικροοργανισμούς, όπως οι μύγες! Συγκεκριμένα, 6 είδη μικροοργανισμών στάλθηκαν στη Σελήνη σε ένα προστατευμένο από τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο ένα μικρό οικοσύστημα οργανισμών και φυτών θα δημιουργούνταν σε ένα μικρό μέρος, πολύ μακριά από τη Γη!

Σύμφωνα με τον Xie Genxin, περιβαλλοντολόγο διαστήματος, το πείραμα αυτό θα οδηγούσε στην κατανόηση της φωτοσύνθεσης και της ανάπτυξης  καλλιεργειών σε συνθήκης χαμηλής βαρύτητας. Επιπλέον θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την πολύ μελλοντική πραγματοποιήση βιόσφαιρας στην οποία θα μπορούν να κατοικίσουν άνθρωποι!

Μάλιστα αν το πείραμα ήταν επιτυχές είχε σχεδιαστεί η αποστολή  Chang’e-5 μέσα στην επόμενη χρονιά, η οποία θα έφερνε στη Γη τα πρώτα δείγματα της καλλιέργειας!

Δυστυχώς, η καλλιέργεια μαράθηκε. Οπότε το μεγαλόπνοο πείραμα τερματίστηκε σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνας. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η αποσύνθεση του βαμβακιού, όπως και η ανάπτυξη του πραγματοποιήθηκε σε ειδικό-κλειστό περιβάλλον, ώστε να μην επηρεάσει τη σύσταση του σεληνιακού εδάφους.

Advertisement

Παρά την “αποτυχία”, της καλλιέργειας, το συγκεκριμένο πείραμα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μελλοντικές επιτυχείς καλλιέργειες στο φεγγάρι.

 

Πηγές:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6599445/That-didnt-long-China-reveals-cotton-sprout-planted-lunar-lander-dead.html

https://www.newscientist.com/article/2190704-first-moon-plants-sprout-in-chinas-change-4-biosphere-experiment/

https://tinanantsou.blogspot.com/2019/01/blog-post_52.html#more

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00159-0?utm_source=fbk_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&sf206002734=1

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG