Προπαγάνδα: Τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου θυμίζουν σε κάποιους Μεσογειακούς Κυκλώνες!

Αεροφωτογραφία τροπικού κυκλώνα (Πηγή εικόνας: Pixabay.com)

Αρκετές είναι οι φορές που ο καιρός γίνεται πρώτη είδηση στην επικαιρότητα και αρκετοί θα έλεγε κανείς, είναι εκείνοι που εσκεμμένα γίνονται φορείς παραπληροφόρησης με απώτερο σκοπό τα …“κλικ”! Τέτοιου είδους ενέργειες αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και προκαλούν σύγχυση. Έτσι λοιπόν το άρθρο αυτό γράφτηκε προκειμένου να γίνει ο εξής διαχωρισμός: μεσογειακοί κυκλώνες – τυπικές φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

Τι είναι Μεσογειακός Κυκλώνας;

Επί της ουσίας μεσογειακούς κυκλώνες (διεθνώς γνωστοί ως Medicanes -από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) εννοούμε τους εξωτροπικούς κυκλώνες που δημιουργούνται στην περιοχή της Μεσογείου κατά τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου – Μαΐου. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρων αντικείμενο μετεωρολογικής έρευνας και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Ο βασικός μηχανισμός της, σε ότι αφορά το βαθμό επίδρασης και κυρίως τη συνέργεια και αλληλεπίδραση των θερμοδυναμικών διεργασιών της ατμόσφαιρας, οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση του φαινομένου, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ακριβώς. Πάντως, η ισχυρή βαροκλινικότητα, δηλαδή οι πολύ μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία σε μικρή οριζόντια απόσταση, βοηθάει στη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα.

Στον προγνωστικό χάρτη 1 που ακολουθεί εντοπίζεται ο πιο πρόσφατος μεσογειακός κυκλώνας (12-11-2019).

Χάρτης 1: Κατανομή των γεωδυναμικών υψών (gpm) και θερμοκρασιών (οC) στην ισοβαρική επιφάνεια 850hPa για τις 12/11/2019 12UTC απεικονίζεται η περιοχή της Ευρώπης. Πηγή: Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία – wetter3.de/Archiv.

Στην δορυφορική εικόνα που ακολουθεί και αναφέρεται στην ίδια περίπτωση, ο μεσογειακός κυκλώνας εντοπίζεται στην κεντρική Μεσόγειο. Θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από το «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές τον χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρτης 2: Δορυφορική φωτογραφία στο υπέρυθρο φάσμα ακτινοβολιών για τις 12/11/2019 11UTC. Πηγή εικόνας: Sat24.com.

…Η πραγματικότητα

Στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του κόλπου της Σύρτης. Το σύστημα αυτό έχει κίνηση Βόρεια Βορειοανατολική και από την Πέμπτη θα επηρεάσει τη χώρα με κάποιες βροχές. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί (Χάρτης 3) φαίνεται η θέση του για απόψε Τρίτη 15/09 προς ξημερώματα Τετάρτης 16/09.

Χάρτης 3: Χάρτης επιφάνειας για τις 16/09/2020 00UTC. Πηγή εικόνας: wxcharts.com.

Αν μπείτε για ένα λεπτό στη διαδικασία σύγκρισης του προγνωστικού χάρτη 1, που αναφέρεται για την χρονική στιγμή 12/11/2019 12UTC που επικράτησε μεσογειακός κυκλώνας, και του τωρινού προγνωστικού χάρτη (Χάρτης 3), αμέσως θα διαπιστώσετε ότι δεν αναμένεται να συμβεί κάτι απίθανο.

Γενικά, καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε τακτικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τον επίσημο φορέα ενημέρωσης περί εξέλιξης του καιρού.   

Η προοπτική του καιρού

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, το καλοκαιρινό μοτίβο θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Τετάρτη, με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Εύβοια. Από την Πέμπτη αναμένεται αλλαγή του καιρού οπότε και το σκηνικό θα θυμίζει Φθινόπωρο. Έτσι λοιπόν, βροχές αναμένονται αρχικά στα Δυτικά και στη συνέχεια στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά. Την Παρασκευή, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και η καταιγίδες συνεχίζονται στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο με ενδεχόμενο από το απόγευμα να επηρεαστούν και περιοχές του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πτώση και τις δύο ημέρες (Πέμπτη -Παρασκευή) και δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς. Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο τα φαινόμενα της παρασκευής να έχουν έντονο χαρακτήρα, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση.

Πηγές:

Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία – www2.wetter3.de/Archiv

sat24.com

wxcharts.com

μεσογειακούς κυκλώνες


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Πτυχιούχος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;