Πως ζει στη καθημερινότητα του ένας αστροναύτης;

Πώς ζει ο αστροναύτης? 

Μια βόλτα μέσα στον διαστημικό σταθμό. Έχεις σκεφτεί πως ζει ο αστροναύτης?

Πως είναι να ζει ένας αστροναύτης χωρίς βαρύτητα?

Σίγουρα ο καθένας που ασχολείται και του αρέσει η ζωή στο διάστημα θα έχει αναρωτηθεί κατά καιρούς πως μπορεί να είναι η ζωή χωρίς βαρύτητα. Όλοι θαυμάζουμε τους αστροναύτες, ωστόσο πολλοί αναρωτιόμαστε πως εκτελούν απλές καθημερινές ανάγκες χωρίς τη βοήθεια της βαρύτητας. Απορία που έχει φτάσει όπως φαίνεται στα αυτιά των αστροναυτών. Μιας και κυκλοφορούν βίντεο απευθείας από το διαστημικό σταθμό, εξηγώντας πως εκτελούνται απλές λειτουργίες. Λειτουργίες που για μας εδώ στη γη είναι δεδομένες, αλλά για τους κατοίκους του διαστημικού σταθμού ωστόσο απαιτούν ιδιαίτερη διαδικασία. Μέσα από αυτά τα βίντεο μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε την καθημερινότητα μέσα σε ένα διαστημικό σταθμό για λίγα λεπτά.

Όχι δε πρόκειται για περίπλοκες επικίνδυνες αποστολές

Δε μιλάμε για δύσκολες αποστολές και περίπλοκες διαδικασίες που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας (οι οποίες συνήθως δεν ασχολούνται με το κομμάτι ότι οι αστροναύτες είναι και αυτοί άνθρωποι). Οι απαντήσεις που έρχονται να μας δώσουν οι αστροναύτες με τα βίντεο που μας στέλνουν από τον διαστημικό σταθμό περιλαμβάνουν ερωτήσεις της καθημερινότητας. Από το “πως πλένουν τα μαλλιά τους στο διάστημα” μέχρι και το “πως πάνε τουαλέτα στο διάστημα”.

https://www.facebook.com/SeekerMedia/videos/10155265468283387/

Έτσι αν ποτέ έχεις αναρωτηθεί πως ένας αστροναύτης φτιάχνει ένα από στάντουιτς με φυστικοβούτυρο με την έλλειψη βαρύτητας παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο και δες γιατί χρησιμοποιούν πάντα τορτίγια και όχι άλλου είδους ψωμί. Δες πως κολλάνε στο τραπέζι το κάθε υλικό για να μην φεύγει:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

How To Make A PB&J Sandwich In Space

How to make a PB&J sandwich in space.

Publiée par Seeker sur Mardi 15 août 2017

Αν πάλι έχεις συχνά την απορία πως μπορεί ένας άνθρωπος να κλάψει χωρίς βαρύτητα τη στιγμή που τα δάκρυα δε μπορούν να φύγουν από το πρόσωπο του μπορεί να στη λύσει ο Chris Hadfield. Μπορεί να σε βοηθήσει να κλάψεις όσο θες χωρίς τη βοήθεια της βαρύτητας:

What Happens When You Cry In Space?

Chris Hadfield shows us what it's like to have a good cry in space. (via Canadian Space Agency)

Publiée par Seeker sur Samedi 30 septembre 2017

Προσωπικό μου αγαπημένο βίντεο είναι η απάντηση στο πως πλένουν τα μαλλιά τους οι αστροναύτες στο διάστημα. Πως μπορούν να κρατήσουν το νερό στα μαλλιά τους και το σαμπουάν. Και πως μπορούν να κάνουν καλή διαχείριση της πολύ συγκεκριμένης ποσότητας πόσιμου νερού που διαθέτουν εκεί έξω για αρκετό καιρό. Βλέποντας την Karen Nyberg σε αυτό το βίντεο να εξηγεί μια πολύ καθημερινή ανθρώπινη διαδικασία μου φάνηκε ιδιαίτερα διασκεδαστικό και πολύ ενδιαφέρον:

https://www.youtube.com/watch?v=YdeKqT_rXhk

Υπάρχουν πολλά ακόμα βίντεο σε πάρα πολλές σελίδες που ασχολούνται με το θέμα του διαστήματος και μπορούν να λύσουν πολλές από τις απορίες των θαυμαστών του χώρου. Ωστόσο η καλύτερη πηγή για να τα δει κάποιος άμα τον ενδιαφέρει το θέμα είναι η επίσημη σελίδα της Nasa. Εκεί ανεβήκανε πρώτη φορά απευθείας από τον διαστημικό σταθμό.

https://www.nasa.gov/content/how-do-you-wash-your-hair-in-space


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ζουμάκη

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;