Πνίγεται η γη από το διοξείδιο του άνθρακα

διοξείδιο του άνθρακα

Το 1958 το διοξείδιο του άνθρακα που βρισκόταν στην ατμόσφαιρα έφτασε τα 280 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), είναι σημαντικό να περιγράψουμε λίγο την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής για τον πλανήτη μας. Φέτος για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 410 ppm. Και όταν λέμε «για πρώτη φορά» δεν εννοούμε «για πρώτη φορά από το 1958». Όπως δείχνουν τα πλούσια γεωλογικά δεδομένα που υπάρχουν, η ατμόσφαιρα της Γης δεν έχει ξανά δείξει τέτοια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Όσο περισσότερο το διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στην ατμόσφαιρα, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή τόσο περισσότερη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη είναι εμπλουτισμένη στη χαμηλότερη ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι θερμοκρασίες του πλανήτη αυξάνονται, οι ημέρες καύσωνα αυξάνονται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά, οι βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές μειώνονται, το ύδωρ στους ωκεανούς διαστέλλεται και οι πάγοι στους πόλους λιώνουν ταχύτερα, γεγονός που προκαλεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτή, βέβαια, είναι μια απλοϊκή και σχηματική αποτύπωση της κατάστασης, καθώς το φαινόμενο είναι εξαιρετικά περίπλοκο και οι εκφάνσεις του πολλαπλές και αλληλεξαρτώμενες.

διοξείδιο του άνθρακα
Πηγή: eco-energein.com

To 2016, 195 κράτη από τα 197, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα και το μέγεθος της πρόκλησης όταν υπέγραψαν την ιστορική «Συμφωνία του Παρισιού» για την κλιματική αλλαγή που έχει ως στόχο την μείωση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2ο C με όριο ασφάλειας τους  1,5ο C. Αυτή η συμφωνία είναι η αρχή, καθώς χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις υφιστάμενες και μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει τη Συνθήκη και πολλοί έχουν λάβει τελεσφόρα μέτρα για επίτευξη αυτού του στόχου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) είναι φυσικός πρωταθλητής σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, έχουν δεσμευτεί να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι συνέπειες του φαινομένου εκτείνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη περίπου στον ίδιο βαθμό. Οι ΗΠΑ μπορούν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όλους, αλλά η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα πάνω από την Αμερική είναι περίπου η ίδια όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Μέτρα και Προτάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει γίνει αντιληπτό ότι χωρίς απαραίτητα μέτρα, ακόμα και από χώρες οι οποίες δεν συμφωνούν ή υποβαθμίζουν το πρόβλημα για οικονομικούς λόγους δεν έχει πλέον θέση στην σύγχρονη πραγματικότητα. Άρα κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν έχουν ως εξής:

 

 • Να υπάρξει δέσμευση των χωρών για δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και να υιοθετηθούν εθνικές πολιτικές για το κλίμα
 • Να διακοπεί η αναζήτηση νέων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τεθούν χρονοδιαγράμματα για τη άρση λειτουργίας των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και το βαθμιαίο τερματισμό της εξόρυξης άνθρακα
 •  Να υπάρξουν συγκεκριμένοι στόχοι ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών και μέτρα εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και ανάλογος ορθολογισμός στις χρήσεις γης.
 • Να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών μεθανίου, αιθάλης και σταδιακή κατάργηση του CFC εξοικονομώντας χρόνο ώστε να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες για να μειώσουν τις μελλοντικές εκπομπές του διοξειδίου άνθρακα.
 • Να τεθούν κατά το δυνατόν μέτρα αντιμετώπισης κλιματολογικών αλλαγών, με βάση διάφορα πιθανά σενάρια και με γνώμονα την προστασία του ανθρώπου και του βιοτικού-αβιοτικού περιβάλλοντός του και κυρίως τις χώρες που θα πληγούν πρώτα και περισσότερο από τις επερχόμενες μεταβολές.
 • Να καταστεί σαφές ότι οι επιπτώσεις των αλλαγών εξαρτώνται σημαντικά από τα μέτρα που θα ληφθούν ως άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις επιδείνωσης της κατάστασης καθώς θα ωφελήσουν τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.
 • Την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα με νέους, βελτιωμένους τρόπους.
 • Την διαχείριση της ηλιακής έκθεσης – την τροποποίηση της ανακλαστικότητας (albedo) των σύννεφων και άλλων επιφανειών.
 • Την μακροπρόθεσμη διαχείριση του άνθρακα ελέγχοντας τη φωτοσύνθεση
 • Τον έλεγχο της παγοκάλυψης, που έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα λόγω της ανακλαστικότητας του πάγου.
 • Την εκτροπή της θερμότητας προς το διάστημα. είτε τον εμπλουτισμό των ωκεανών με σίδερο θα μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας (National Academy of Sciences 1992).

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;