Πνευμονία: Η σχέση της με τον COVID-19

πνευμονία
Πηγή εικόνας: www.health.harvard.edu

Η πνευμονία είναι γνωστή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία  δημιουργεί φλεγμονή στους πνεύμονες. Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια και μύκητες, με τη σοβαρότητα της κατάστασης να ποικίλει ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και το επίπεδο της ανοσολογικής άμυνας του. Μεγαλύτερη επικινδυνότητα εντοπίζεται σε νεογνά και παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ασθενείς άνω των 65 ετών, σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Στάδια λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

Στα αρχικά της στάδια, προσβάλλει τους πνευμονικούς λοβούς στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Επηρεάζει πρώτα τις πνευμονικές κυψελίδες  (μικροσκοπικοί σάκοι αέρα)  στις οποίες θα εισχωρήσουν μολυσμένα κύτταρα, αποτρέποντας την είσοδο του οξυγόνου και δημιουργώντας την παρουσία υγρού στους πνεύμονες. Κατά τη διάρκεια της  λοίμωξης, η διαδικασία της αναπνοής δυσκολεύει και τα τριχοειδή αγγεία των πνευμονικών κυψελίδων μολύνονται. Η λοίμωξη εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του πνεύμονα, όπως τον υπεζωκότα υμένα και την πνευμονική πύλη, με την παρουσία του βήχα να αποτελεί το επόμενο σύμπτωμα.

Στη συνέχεια, η σύσταση των πνευμόνων αλλάζει. Παρατηρείται υπεραιμία  και τα τριχοειδή αγγεία διογκώνονται, γεμίζοντας αίμα και ινώδη υγρό. Όσο προχωράει η διαδικασία της μόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος, η όψη και το χρώμα των πνευμόνων αλλάζει ξανά. Ενώ πριν υπήρχε αυξημένη ποσότητα αίματος στην περιοχή, σταδιακά αντικαθίσταται από την παρουσία πυώδους υγρού. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αποσύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της αιμοσιδηρίνης και ξηρότητα της περιοχής.  Η παρουσία υγρού στους πνεύμονες δημιουργεί συρρίκνωση των  τριχοειδών αγγείων και αύξηση των λευκοκυττάρων, τα οποία συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού.

Στο τελικό στάδιο της πνευμονίας, τα φαγοκύτταρα που έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανοσολογική διαδικασία, εισέρχονται στις πνευμονικές κυψελίδες, όπου και ξεκινάει η  διαδικασία καταστροφής των  μικροοργανισμών, η φαγοκυττάρωση.  Οι αεραγωγοί των πνευμόνων εμποτίζονται με υγρό που δημιουργεί πτύελο (φλέγματα). Σαν αποτέλεσμα, η απομάκρυνση του πτυέλου βοηθά στον καθαρισμό της πνευμονικής περιοχής και στη βελτίωση της λειτουργίας της αναπνευστικής οδού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

covid-19
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Πνευμονία και COVID-19

Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, παρατηρούνται πολύ συχνά οι επιπλοκές του ιού στην υγεία μας. Η πιο συχνή σοβαρή εξ’ αυτών, κυρίως σε όσους  φέρουν υποκείμενα νοσήματα και έχουν χαμηλή ανοσολογική άμυνα, είναι η πνευμονία. Κατά την διάρκεια μόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος από τον ιό COVID-19, εντοπίζεται ο πολλαπλασιασμός του ιού στο άνω αναπνευστικό σύστημα. Η ικανότητα του ιού να μπορεί να καταστρέφει τις πνευμονικές κυψελίδες και τους γύρω ιστούς των πνευμόνων, δημιουργεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με σκοπό να συμβάλλει στην καταπολέμηση του.

Σε αυτή την περίπτωση η φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί αυξάνει την ποσότητα υγρού στους πνεύμονες, με την ίδια διαδικασία που συμβαίνει και στην περίπτωση της απλής πνευμονίας. Και σε αυτό το στάδιο τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι ο ξηρός βήχας, η δυσκολία της αναπνοής και η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στον οργανισμό. Όσο προχωράει η λοίμωξη, τα στάδια προσβολής του αναπνευστικού συστήματος και τα συμπτώματα της τείνουν να είναι κοινά με εκείνα της κοινής πνευμονίας.

Διαφοροποίηση από άλλους τύπους πνευμονίας

Ερευνητές, όμως, έχουν παρατηρήσει ότι η πνευμονία που προκαλείται από τον COVID-19 διαφέρει μερικώς από την κοινή πνευμονία. Σε εργαστηριακούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από τους επιστήμονες, προκύπτει ότι στην περίπτωση του νέου κορονοϊού προσβάλλονται και οι δύο πνεύμονες. Επιπλέον, η επιθετική μορφή του SARS-Cov2, καταλήγει πολλές φορές να προκαλεί Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί το έσχατο στάδιο πνευμονίας που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό. Σε αυτή την περίπτωση, εισρέει μεγαλύτερη ποσότητα υγρού στους πνεύμονες, μέσω των αιμοφόρων αγγείων, γεμίζοντας έτσι η περιοχή με πυώδες υγρό. Το οξυγόνο καθίσταται αδύνατο να κυκλοφορήσει διαμέσου των αναπνευστικών οδών. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής χρειάζεται μηχανική υποστήριξη.

 Ακολουθώντας τις έρευνες για τον COVID-19, έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η πνευμονία αποτελεί τη σημαντικότερη επιπλοκή, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς. Τα συμπτώματα και τα στάδια της πνευμονίας από τον νέο κορονοϊό είναι σχεδόν ίδια με μία απλή πνευμονία. Εντοπίζονται μικρές όμως διαφορές, οι οποίες ανιχνεύονται καλύτερα από τους επιστήμονες με την απεικόνιση της αξονικής τομογραφίας. Παρατηρείται επίσης ότι, ακόμη και μετά την ανάρρωση των ασθενών, η παρουσία αναπνευστικών προβλημάτων παραμένει. Σε μερικές περιπτώσεις σημειώνονται χρόνιες βλάβες, ενώ σε άλλες χρειάζεται απλά περισσότερος χρόνος αποκατάστασης.

 

Πηγές άρθρου:

https://www.healthline.com/health/coronavirus-pneumonia#treatment

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/what-coronavirus-does-to-the-lungs

https://www.bassadvancedurgentcare.com/post/four-stages-of-pneumonia

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Παπανικολάου

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;