Πιθανή συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας για αποστολή στην Αφροδίτη

Μια κοινή προτεινόμενη αποστολή στην Αφροδίτη φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η αποστολή, αν τελικά πραγματοποιηθεί θα περιλαμβάνει Ρωσικά συστήματα προώθησης και τροχιακά οχήματα. Από την άλλη οι ΗΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το εχθρικό περιβάλλον της Αφροδίτης με rovers και σκάφη που θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η προτεινόμενη αυτή αποστολή θα έχει το όνομα Venus – D. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από την Ludmila Zasova, η οποία είναι επικεφαλής του Πλανητικού Ατμοσφαιρικού Φασματοσκοπικού Εργαστηρίου του Ερευνητικού Κέντρου Διαστήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η Αφροδίτη, η οποία έχει ένα πολύ ζεστό και εχθρικό περιβάλλον, είναι ένα μέρος για την μελέτη του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η μελέτη του στον πλανήτη θα μπορούσε να μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε και ίσως να το αποτρέψουμε στο μέλλον με καλύτερα μέσα.

Η αποστολή Venus – D θα αποτελείται από έναν ρωσικό πύραυλο Angara – A5 και τροχιακές συσκευές όπως και συστήματα προσεδάφισης. Η NASA θα διαθέσει επιστημονικές συσκευές, οι οποίες θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα και το έδαφος. Το ρωσικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει για τουλάχιστον 3 χρόνια, και θα είναι εξοπλισμένο με φασματογράφους όλων των τύπων.

Η ιδέα της γεωποίησης της Αφροδίτης ίσως αποτελεί ένα μακρινό επιστημονικό σενάριο, αλλά η αποστολή Venus – D θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το περιβάλλον του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα που θα μελετηθούν είναι και η λεγόμενη “υπερπεριστροφή” της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Η ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια κινείται με 0.5 – 2m το δευτερόλεπτο. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με ένα ελαφρύ αεράκι. Σε μεγαλύτερα ύψη, η ταχύτητα αγγίζει τα 100m το δευτερόλεπτο, περίπου όσο κινούνται και οι τυφώνες.

Ένα ακόμη μυστηριώδες φαινόμενο είναι η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από την ατμόσφαιρα της. Αυτό είναι σημάδι μικροβιακής ζωής, αν και μάλλον πρόκειται για κάτι άλλο, δεν είναι ένα απίθανο σενάριο. Στην Γη, σύμφωνα με την δρ. Zasova, υπάρχουν μικρόβια, τα οποία επιζούν σε καταστάσεις ακραίες, όπως την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και απορροφούν υπεριώδες φως.

Η NASA μπορεί να διαθέσει και αυτή συστήματα προσεδάφισης, όπως και ανθεκτικούς σταθμούς παρατήρησης. Αυτοί οι σταθμοί θα μπορούν να μελετήσουν το περιβάλλον της Αφροδίτης, πολύ περισσότερο από τα άλλα οχήματα. Επίσης και το ατμοσφαιρικό σκάφος, το οποίο θα μπορούσε να μελετήσει τα νέφη.

Στο μέλλον μέσω του παρελθόντος

Οι παλαιότερες αποστολές προς την Αφροδίτη είχαν προσεδαφιστεί σε έδαφος από βασάλτη. Ο βασάλτης καλύπτει το 80% της επιφάνειας του πλανήτη. Η νέα αποστολή θα προσεδαφιστεί σε ένα διαφορετικού τύπου έδαφος, στο οποίο δεν θα υπάρχει βασάλτης. Εκεί, θα δειγματίσουν μερικά από τα παλαιότερα υλικά επιφανείας που υπάρχουν, κάτι που θα μας δώσει μια νέα προοπτική στην προϊστορία του πλανήτη.

Τα λογικά επόμενα βήματα, αν η αποστολή προχωρήσει και πετύχει, είναι η αποστολή συσκευών που θα λάβουν δείγματα από την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη, και θα τα επιστρέψουν στην Γη για περαιτέρω μελέτη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;