Παγκόσμια οικονομική κρίση: τα σοβαρότερα αίτια παγκοσμίως

οικονομική κρίση

 

Η οικονομική κρίση του 2008 σίγουρα ήταν ένα γεγονός το οποίο είχε συγκλονίσει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι καθώς οι συνέπειές της ήταν ολέθριες όχι μόνο στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σύστημα αλλά και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Επειδή όμως ο χρόνος είναι ο καλύτερος αρωγός της λησμονιάς πολλοί αρχίζουμε και ξεχνάμε τα αίτια που μας οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές κρίσεις της παγκόσμιας ιστορίας, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη. Ένα συνονθύλευμα πολλών γεγονότων που συμβαίνουν παγκοσμίως από τραπεζικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις μπορεί να είναι η αιτία μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της οποίας τα αποτελέσματα θα φέρουν σε δυσμενή θέση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή έχει άγνοια κινδύνου.

οικονομική κρίση
Πηγή: CNNGreece

Υπάρχουν πολλά γεγονότα τα οποία μπορεί κανείς να καταλάβει ότι δεν έχουν παρά αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, τα οποία όμως οι περισσότεροι αγνοούν διότι αρχικά δεν προβάλλονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να μην «ανησυχήσουν» τον κόσμο, αλλά επίσης γιατί πολλοί ενστερνίζονται την άποψη «είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει» εννοώντας το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ας δούμε όμως πρώτα τα γεγονότα τα οποία αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του συστήματος που είναι «αδύνατον» να αποτύχει.

Πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που συντελεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η ποσοτική χαλάρωση την οποία έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως μέθοδο τόνωσης της ευρωπαϊκής  οικονομίας. Συγκεκριμένα η Κεντρική τράπεζα της Γηραιάς Ηπείρου εκτύπωσε 171 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, 185 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, 145 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και από το Νοέμβριο του 2019 ο πρώην Ευρωπαίος τραπεζίτης κύριος Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι κάθε μήνα και για όσο χρειαστεί θα εκτυπώνονται 20 δισεκατομμύρια ευρώ απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχει αντίκρισμα πίσω από αυτά τα χρήματα; Δεν αυξάνεται ο πληθωρισμός εκτυπώνοντας χρήματα χωρίς αξία; Ή εκείνα τα χρήματα πηγαίνουν για υποδομές οπότε θα ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή οικονομία; Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι δυστυχώς Όχι. Όλα αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στους τραπεζικούς οργανισμούς προκειμένου να γίνει η επαναγορά των κόκκινων ομολόγων τα οποία είναι έτοιμα να σκάσουν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Συνεπώς αντί να βρεθεί λύση σε ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα, απλώς καθυστερείται η αναπόφευκτη έκρηξη της φούσκας των συγκεκριμένων «κόκκινων» ομολόγων και παράλληλα μειώνεται η αγοραστική δύναμη του νομίσματος «ευρώ», δηλαδή η αγοραστική δύναμη των χρημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά για οποιαδήποτε συναλλαγή. Ομοίως η κεντρική τράπεζα της Αμερικής η Fed, έχει ξεκινήσει από το 2008 το μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τυπώνοντας χαρτονομίσματα ύψους 4,5 τρισεκατομμύρια δολαρίων. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό το οποίο μέρα με τη μέρα αυξάνεται εκτοξεύει τον πληθωρισμό στα ύψη δημιουργώντας την βάση για μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

οικονομική κρίση
Πηγή:Αριστερά και Πολιτική

Ακόμη άλλο ένα πρόβλημα που συντελεί στην οικονομική κρίση είναι  η μείωση των επιτοκίων από όλες τις μεγάλες τράπεζες με κυριότερη την Fed. H τελευταία μείωσε τα επιτόκια στο 1,75 % τον Σεπτέμβριο του 2019 και οδεύει προς το μηδενικό επιτόκιο. Αλλά το χειρότερο σενάριο το οποίο επικρατεί τον τελευταίο καιρό και τίθεται σε διαβούλευση από την Ε.Κ.Τ. είναι η αύξηση των αρνητικών επιτοκίων σε όλες τις εθνικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει είτε να αφομοιώσουν αυτό το νέο βάρος, είτε θα περάσει στους καταθέτες. Τα αρνητικά επιτόκια πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι σαν μία πληρωμή στην τράπεζα έτσι ώστε να σου παρέχει τις υπηρεσίες της. Ήδη η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ε.Κ.Τ. εφαρμόζουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις που δέχονται από εμπορικές τράπεζες (-0,1 %, -0,5%,-0,4% ). Μένει να δούμε αν πράγματι θα επικρατήσει το σενάριο των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις των καταναλωτών.

Δύο τελευταία προβλήματα που μπορούν να συντελέσουν στην παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η συνεχής άνοδος των γενικών δεικτών όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων και του χρυσού. Όσον αφορά το πρώτο θα αναρωτιέται κανείς , μα πώς είναι δυνατόν να είναι πρόβλημα η συνεχής άνοδος; Πρακτικά στην παγκόσμια ιστορία ποτέ δεν υπάρχει συνεχής άνοδος στην οικονομία. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει μία διόρθωση και μία σοβαρή πτώση στην οικονομία η οποία θα προκαλέσει ένα γερό «ταρακούνημα» στην αγορά . Όσον αφορά το χρυσό αρκεί να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι όταν ο κόσμος δεν αισθάνεται ασφάλεια στα νομίσματα που έχει για να διαφυλάξει την αξία τους τα αποθηκεύει σε χρυσό. Η τιμή του χρυσού φέτος έχει άνοδο 20% και προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το ιστορικό του ρεκόρ.

οικονομική κρίση
Πηγή: Economistas.gr

Κλείνοντας θα επιστρέψω στην αρχική φιλοσοφική άποψη που έχουν ορισμένοι άνθρωποι η οποία αναφέρει ότι «Είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει» ή αλλιώς «its too big to fail» (η φράση αναφέρεται στο παγκόσμιο σύστημα των τραπεζών και των κυβερνήσεων). Ό,τι φτιάχνει ο άνθρωπος μπορεί να διαλυθεί όταν ο ίδιος λειτουργεί χωρίς όρια και περιορισμούς (από το πιο γερό κτήριο μέχρι και το πιο αυταρχικό πολίτευμα). Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω λόγους η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο το οποίο δεν πρέπει να αποκλείουμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Υ.Γ. Ένα πολύ ωραίο βίντεο και μάλλον το καλύτερο κομμάτι στην ταινία La casa de papel season 1 είναι η στιγμή που ο καθηγητής αποκαλύπτει σε όλους μας τι είναι πραγματικά το χρήμα….. ένα κομμάτι από χαρτί.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;