Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Η εβδομάδα 4 με 10 Οκτωβρίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος. Στην διάρκεια της γίνονται πολλά events με σκοπό την ενημέρωση του κοινού γύρω από την Διαστημική και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Γιατί όμως γιορτάζουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος; Η ιδέα ξεκίνησε την δεκαετία του 1980 ως “Εβδομάδα Διαστήματος” και σκοπός ήταν ο εορτασμός της προσελήνωσης του Απόλλων 11, κάθε Ιούλιο (το Απόλλων 11 προσεληνώθηκε στις 20 Ιουλίου 1969). Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το 1999 η Εβδομάδα Διαστήματος είχε εξαπλωθεί σε 15 χώρες, οπότε ο ΟΗΕ αποφάσισε να καθιερώσει την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος, 4 με 10 Οκτωβρίου.

Και οι ημερομηνίες δεν είναι τυχαίες. Στις 4 Οκτωβρίου, και πιο συγκεκριμένα το 1957 έγινε η εκτόξευση του Sputnik, του πρώτου δορυφόρου από την ΕΣΣΔ. Αυτή η ημερομηνία ορίζει την αρχή της Διαστημικής Εποχής και εξερεύνησης του Διαστήματος. Στις 10 Οκτωβρίου 1967 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Διαστήματος (πλήρης τίτλος της είναι “Συνθήκη επί των αρχών που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών στην εξερεύνηση και την ειρηνική χρήση του εξώτερου διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουρανίων σωμάτων”) η οποία καθορίζει τους νόμους που διέπουν τα κράτη ως προς την εξερεύνηση του Διαστήματος.

sputnik_670

Κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται διάφορα events με θέματα που αφορούν την εξερεύνηση του Διαστήματος. Οι σκοποί που προωθούνται μέσω αυτών είναι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Η ενημέρωση του κοινού γύρω από την εξερεύνηση του Διαστήματος
  • Η στήριξη της Διαστημικής εξερεύνησης
  • Η πρόκληση του ενδιαφέροντος των παιδιών για το Διάστημα
  • Η ενημέρωση γύρω από την σημαντικότητα της Διαστημικής στην καθημερινή ζωή
  • Η διεθνής συνεργασία φορέων

Το 2016 το θέμα της Εβδομάδας Διαστήματος θα είναι “Τηλεπισκόπηση – Καλυτερεύοντας το αύριο μας”. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της Διαστημικής Τεχνολογίας στην καλυτερεύση των συνθηκών της ζωής μας μέσω της τηλεσπισκόπησης. Οι δορυφόροι που υπάρχουν σήμερα γύρω από την Γη είναι εκατοντάδες και μας βοηθούν σε πολλά καθημερινά θέματα μέσω της τηλεπισκόπησης, όπως η μετεωρολογία, η αγροτική παραγωγή, η καλύτερη διαχείρηση του νερού, η καθοδήγηση (GPS), οι επικοινωνίες και άλλα. Όπως καταλαβαίνουμε ο σύγχρονος τρόπος ζωής στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην χρήση των δορυφόρων.

wsw-logo-color-wsw-text_dates_white_background1

Η απήχηση της Παγκόσμιας Εβδομάδας Αστρονομίας αυξάνει με τα χρόνια. Πάνω από 1600 εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο σε 72 χώρες, όπου συμμετέχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες. Τα είδη των εκδηλώσεων διαφέρουν καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να οργανωθεί κάτι τέτοιο. Από σεμινάρια και ομιλίες μέχρι αστροπάρτι και παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην Εβδομάδα αυτή.

Εδώ μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποια εκδήλωση στην περιοχή σας ή να δημιουργήσετε μια δική σας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;