Ολοκληρώθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Η ερασιτεχνική Αστρονομία αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια αύξουσα ενασχόληση σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 30 ομάδες σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την επιμόρφωση, την οργάνωση και την διάδοση της Αστρονομίας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εταιρία Αστρονομίας Κέρκυρας, στην Ιόνιο Ακαδημία, η οποία βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας. Το συνέδριο συνέπεσε με τα 90 χρόνια της αρχικής ίδρυσης της Αστρονομικής Εταιρίας Κέρκυρας, η οποία έγινε το 1927 από τον γαλλοαλγερινό Felix Lamech. Η επέτειος αυτή αποτελεί και μια γενικότερη γιορτή όλων των ερασιτεχνών, μιας και θεωρείται ως η απαρχή της ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα.

Το παρακολούθησαν περίπου 200 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα του ήταν αρκετά γεμάτο, με εισηγήσεις, ομιλίες και πρακτικά σεμινάρια (workshops). Η έναρξη έγινε την Παρασκευή το απόγευμα, με το άνοιγμα του συνεδρίου, τους χαιρετισμούς, και την κεντρική ομιλία του Κερκυραίου Δρ. Μιχάλη Αγάθου γύρω από τα βαρυτικά κύματα. Ο Δρ. Αγάθος συμμετέχει στην πολυεθνική ομάδα των Rainer Weiss, Barry C. Barish και Kip S. Thorne, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Nobel Φυσικής από τη Σουηδική Ακαδημία για την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων. Την πρώτη βραδιά έκλεισε η παράσταση “Αστρογένεσις”, από την ομάδα σύγχρονου χορού του Σωτήρη Μπουχάγιαρ.

Το Σάββατο από το πρωί άρχισαν οι εισηγήσεις, με θέματα όπως Αστρονομία και Εκπαίδευση, Αστρονομικές Κατασκευές. Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε και μια μεγάλη παρουσίαση από 4 ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν στην ελληνοαμερικανική αποστολή παρατήρηση και καταγραφής της Ολικής Έκλειψης Ηλίου, τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του φασματογράφου που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα κατά την διάρκεια του φαινομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή το συνέδριο έκλεισε με εισηγήσεις γύρω από τις Αστρονομικές Μεθοδολογίες, την Αρχαιοαστρονομία και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις. Σημαντική ανακοίνωση αποτελεί η ανακάλυψη του δακτυλίου στον νάνο πλανήτη Haumea, όπου ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ελλάδα συνέβαλαν στην έρευνα και την παρατήρηση.

Publiée par Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας sur Dimanche 22 octobre 2017

 

Η επόμενη διοργάνωση, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, αποφασίστηκε να γίνει το 2019 στην Σκιάθο, από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Επίσης, η επόμενη Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα διοργανωθεί στο χωριό Δρυμώνας Αιτωλοακαρνανίας τον Ιούλιο του 2018.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;