Οι βροχές βάλανε γκολ στο 90’ αλλά δεν κέρδισαν το ματς

Τοπίο | Πηγή: pixabay.com

 

 

Ο μήνας που απόψε μας αφήνει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μία λέξη: άνομβρος. Οι βροχές λίγες και τοπικές, τα χιόνια στα βουνά ελάχιστα, ο Ήλιος και ο βοριάς στο Αιγαίο άφθονοι. Ο μήνας Νοέμβριος κρίθηκες τελικά κατώτερος των κλιματολογικών προσδοκιών. Σε αυτό το άρθρο θα πραγματοποιήσουμε μία σύντομη αποτίμηση του μήνα με αφορμή τις βροχές που σημειώνονται.

Βροχές το Νοέμβριο: Ανάλυση

Εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό από την Ιβηρική χερσόνησο κινήθηκε ανατολικά διαμέσου της Μεσογείου επηρεάζοντας τον καιρό της χώρας. Ισχυρές βροχές εκδηλώνονται από εχθές, Κυριακή 29/11, σε πολλές περιοχές. Ο πραγματικός χάρτης του σχήματος 1 αποτυπώνει το σύστημα το μεσημέρι της Κυριακής (14:00μ.μ τοπική ώρα).

Σχήμα 1: Χάρτης επιφάνειας για τις 14:00μ.μ τοπική ώρα (12UTC). Πηγή: Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www1.wetter3.de)

Παρατηρούμε ότι το συνεσφιγμένο μέτωπο του συστήματος εκτείνεται κατά μήκος του Ιονίου επηρεάζοντας με βροχές αρχικά τα νησιά του Ιονίου  από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Γρήγορα τα φαινόμενα επεκτάθηκαν στα ηπειρωτικά. Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα για το απόγευμα της Κυριακής (σχήμα 2) όπου οι νεφώσεις καλύπτουν το σύνολο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχήμα 2: Δορυφορική εικόνα στο ορατό φάσμα για της 16.30μ.μ απόγευμα Κυριακής. Πηγή: Sat24.com

Μιλώντας με ύψη βροχής

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που δοκιμάζει τις περισσότερες περιοχές της χώρας ως αποτέλεσμα των ελάχιστων βροχοπτώσεων που δέχτηκαν. Είναι πραγματική είδηση ότι δεν έβρεξε καθόλου σε αρκετές περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας καθ΄ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό καταδεικνύουν, με αξιόπιστες καταγραφές, μετεωρολογικοί σταθμοί ανά την επικράτεια.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται δεδομένα για τα ύψη βροχοπτώσεων που δέχτηκαν τέσσερις μετεωρολογικοί σταθμοί ως αντιπροσωπευτικοί της αντίστοιχης περιοχής. Οι σταθμοί (σχήμα 3) αυτοί, με τα αντίστοιχα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές), σε χιλιοστά (mm), από 1η μέχρι και 29η Νοεμβρίου είναι:

  • Θεσσαλονίκης (5.8 mm)
  • Κέρκυρας (41,8 mm)
  • Αθήνα Κέντρο (0,4 mm)
  • Ηράκλειο Κρήτης (156,4 mm)
Σχήμα 3: Χάρτης της Ελλάδας. Οι κόκκινες κουκκίδες αντιπροσωπεύουν τη θέση των μετεωρολογικών σταθμών. Πηγή: Βικιπαίδεια

Σύμφωνα τώρα με την περίοδο κλιματικών δεδομένων 1959-2010, από το αρχείο της ΕΜΥ, το μέσο μηνιαίο ύψος υετού για κάθε σταθμό είναι:

  • Θεσσαλονίκης (52,8mm)
  • Κέρκυρας (187,1mm)
  • Αθήνα Κέντρο (61,9 mm)
  • Ηράκλειο Κρήτης (59,6 mm)

Συγκρίνοντας τα δεδομένα αυτά συμπεράνουμε ότι ο μήνας Νοέμβριος παρουσιάζει έλλειμμα βροχοπτώσεων για την αντίστοιχη περίοδο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο σταθμός του Ηρακλείου που παραδόξως καταγράφει ένα υψηλό πλεόνασμα. Σε προηγούμενο άρθρο παραθέσαμε αναλυτική εξήγηση για τον λόγο που συνέβη αυτό.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΑΑ  (meteo.gr)

Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (www1.wetter3.de)

Sat24.com

el.wikipedia.org

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Τελειόφοιτος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;