Ο σπάνιος ιχθυόσαυρος είναι μόνο το δεύτερο γνωστό δείγμα

Dean Lomax (αριστερά), Simon Carpenter (μέση) και Deborah Hutchinson με το νέο δείγμα. Credit: photo by Dean Lomax

 

Ένα σπάνιο 200 εκατομμυρίων ετών δείγμα ιχθυόσαυρου έχει ανακαλυφθεί σε μια ιδιωτική συλλογή, που βρέθηκε 22 χρόνια μετά το αρχικό δείγμα.

Το απολίθωμα είναι μόνο το δεύτερο δείγμα του Wahlisaurus massarae, ενός νέου είδους ιχθυόσαυρου που ανακαλύφθηκε από τον παλαιοντολόγο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, τον Dean Lomax. Αυτό το απολίθωμα βρέθηκε αρχικά το 1996 και έχει δοθεί σε μουσείο.

Οι Ιχθυόσαυροι ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο ως το επίκεντρο του ενός ντοκιμαντέρ του BBC One, «Attenborough and the Sea Dragon». Ήταν ένα είδος θαλάσσιου ερπετού που έζησε κατά τη διάρκεια των δεινοσαύρων. Τα απολιθώματα τους είναι άφθονα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα τελευταία χρόνια ο Lomax περιέγραψε πέντε διαφορετικά είδη του προϊστορικού ερπετού.

Το 2016, ο Lomax περιέγραψε έναν σκελετό ιχθυόσαυρων που είχε εξετάσει στις συλλογές του New Walk Museum and Art Gallery του Λέστερ. Διαπίστωσε πολλά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά των οστών και διαπίστωσε ότι τα χαρακτηριστικά ήταν μοναδικά και αντιπροσώπευαν ένα νέο είδος, το οποίο ονόμασε Wahlisaurus massarae, προς τιμήν δύο συναδέλφων και μέντορών του: Bill Wahl και Prof. Judy Massare.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ο Lomax συνεργάστηκε με τον Dr. Mark Evans, παλαιοντολόγο και επιμελητή του Μουσείου New Walk του Λέστερ, και του συλλέκτη απολιθωμάτων Simon Carpenter στο Somerset. Η μελέτη επικεντρώνεται σε ένα απολίθωμα Dean που βρέθηκε στη συλλογή του Simon, το οποίο είναι ένα σχεδόν πλήρες κορακοειδές οστό (μέρος της θωρακικής ζώνης) που έχει ακριβώς τα ίδια μοναδικά χαρακτηριστικά του ίδιου οστού στον Wahlisaurus. Το δείγμα συλλέχθηκε αρχικά το 1996, σε ένα λατομείο στο βόρειο Somerset. Μόλις συνειδητοποιούσε η σπανιότητα του δείγματος, ο Simon το δωρίζει αμέσως στο Museum and Art Gallery του Μπρίστολ.

Η νέα ανακάλυψη είναι γνωστή από το παρελθόν και χρονολογείται στο όριο της Τριασσικής-Ιουρασικής περιόδου, αμέσως μετά από μια μαζική εξαφάνιση. Για τους λόγους αυτούς, η ομάδα δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια αν ο ιχθυόσαυρος ήταν ύστερος Τριασσικός ή πρώιμος Ιουρασικός στην ηλικία, αν και είναι περίπου 200 εκατομμυρίων ετών.

Ως μέρος της μελέτης, ο Dr Evans καθαρίζει τα οστά και αφαιρεί επιπλέον υπολείμματα βράχου από το πρώτο δείγμα. Αυτό βοήθησε σε μια λεπτομερή επανεξέταση του αρχικού κρανίου, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη επιπλέον οστών. Αυτό έχει δώσει μια καλύτερη κατανόηση της δομής του κρανίου.

“Η ανακάλυψη του νέου δείγματος σε μια ιδιωτική συλλογή συμβάλλει στην αναγνώριση της σημαντικής συμβολής των αφοσιωμένων και υπεύθυνων συλλεκτών ορυκτών. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Simon για τη δωρεά του δείγματος και τη συλλογή όλων των διαθέσιμων δεδομένων με το δείγμα όταν το βρήκε”. Πρόσθεσε ο  Lomax.

Επιστημονικό Άρθρο:

Lomax, D. R., Evans, M. and Carpenter, S. An ichthyosaur from the UK Triassic-Jurassic boundary: A second specimen of the leptonectid ichthyosaur Wahlisaurus massarae Lomax 2016Geological Journal, 2018


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;