Ο κορονοϊός στην οικονομική ζωή: Τα νέα οικονομικά δεδομένα

Πηγή: Pixabay.com

Η νέα καθημερινότητα του κορονοϊού

Η ζωή μας μετά το πρώτο ισχυρό χτύπημα του κορονοϊού έχει αλλάξει ριζικά. Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα αποφεύγονταν οι χειραψίες μεταξύ μας, οι αγκαλιές, θα ακυρωνόντουσαν τα πανηγύρια, θα επιβαλλόταν χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτά και άλλα πολλά μπήκαν στην καθημερινότητά μας λόγω αυτής της πανδημίας του κορονοϊού. Όλοι μας έχουμε αλλάξει ορισμένες συνήθειες μας και σιγά σιγά προσαρμοζόμαστε στη νέα μετά-κορονοϊού εποχή. Και όλες οι αλλαγές στοχεύουν στο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που τόσο πολύ αγαπάμε και χρωστάμε πολλά σε αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό όπως άλλαξαν πολλές συνήθειες μας έτσι άλλαξε και η οικονομική ζωή η οποία είναι αλληλένδετη με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Για να κατανοήσουν λοιπόν οι οικονομολόγοι τα νέα δεδομένα και να κάνουν σωστές προβλέψεις για το μέλλον εκσυγχρόνισαν τα μακροοικονομικά τους μοντέλα με βάση τα υγειονομικά στοιχεία του κορονοϊού.

κορονοϊού
Θερμομετρικός έλεγχος στα πλαίσια της πανδημίας του κορονοϊού| Πηγή: altsantiri

 

Οικονομολόγοι vs Λοιμωξιολόγοι στον καιρό του κορονοϊού

Οι οικονομολόγοι σε συνδυασμό με ομάδες λοιμωξιολόγων συνεργάστηκαν μεταξύ τους προκειμένου να μπορέσουν να βρουν τη σχέση μεταξύ του κορονοϊού και της οικονομικής ζωής των ανθρώπων. Συνέλεξαν δεδομένα από διάφορες στατιστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και από στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής τα οποία αφορούσαν κυρίως διαφημίσεις διαφόρων ειδών υπηρεσιών όπως πτήσεις, ακτοπλοϊκές μεταφορές, κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων, υπηρεσίες υγείας αλλά και διαφημίσεις προϊόντων όπως τρόφιμα, είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης. Τα αμέσως επόμενα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές ήταν η ζήτηση για θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό οι οποίες εκείνη την περίοδο δηλαδή τον μήνα Απρίλιο και Μάιο ήταν εκείνες που κυριαρχούσαν σε διάφορους ιστότοπους όπως το το linkedln την περίοδο πριν τον κορονοϊό. Ακόμα μία πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης ήταν και το γνωστό site Indeed το οποίο βοήθησε με τα στοιχεία που παρείχε.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα στοιχεία τα οποία άντλησαν και κατέληξαν σε πολύ σημαντικά πορίσματα. Ο κορονοϊός είχε επηρεάσει για τα καλά την οικονομική ζωή των ανθρώπων. Οι υπηρεσίες οι οποίες αφορούσαν τις μεταφορές και τον τουρισμό είχαν υποστεί τεράστιο πλήγμα με τη μόνη μορφή υπηρεσίας που να κυριαρχούσε στις αναζητήσεις των ανθρώπων στο διαδίκτυο να είναι αυτές που αφορούσαν την υγεία. Ακόμη ενώ λόγω των lokedowns που είχαν επιβληθεί σε πολλές χώρες και κυρίως Ευρωπαϊκές οι πολίτες δε είχαν εισοδήματα όπως τα προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκε δραματικά  η κατανάλωση τροφίμων πρώτης ανάγκης και προϊόντων υγιεινής όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες τα οποία είχαν εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ πολλών χωρών. Το πιο παράξενο όμως σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Αυτό προέκυψε από τα επιδόματα των κρατών προς τους πολίτες τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που βιώνουμε σήμερα.

κορονοϊού
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα| Πηγή: CNNGreece

Συμπερασματικά…

Τα οικονομικά συμπεράσματα των επιστημών της μακροοικονομικής επιστήμης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ήταν τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  1. Θέσεις εποχιακής απασχόλησης σε τουριστικές επιχειρήσεις: Θα υπάρξουν οι μισές από ότι την προηγούμενη χρονιά λόγω του κορονοϊού.
  2. Υπηρεσίες μεταφορών όπως αεροπορικές και ακτοπλοϊκές: Θα δεχτούν (μαζί με τον τουρισμό) το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα λόγω του κορονοϊού, καθώς οι κρατήσεις έχουν μειωθεί αρκετά και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει κάτι δραματικά τους επόμενους μήνες.
  3. Δημιουργία αποπληθωριστικών τάσεων: η ανασφάλεια που αισθάνεται ο κόσμος για το αύριο σε συνδυασμό με τα κρατικά επιδόματα αυξάνουν ελαφρώς τις καταθέσεις των νοικοκυριών, χωρίς όμως αυτά τα χρήματα να κινούνται στην αγορά. Όμως κάποια στιγμή η μη κίνηση χρημάτων στην αγορά θα γυρίσει μπούμερανγκ, αφού χρήματα τα οποία δεν ενισχύουν την πραγματική οικονομία και δημιουργούνται από το πουθενά για να καλύψουν χρέη και τόκους είναι ανύπαρκτα και χωρίς αξία χρήματα.

Τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Το μόνο όμως που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καταφέρουμε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο πληγωμένοι από αυτή την πανδημία του κορονοϊού.

 

Πηγή:

Ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature, nature.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;