Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Ανταρκτική

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τις προηγούμενες ημέρες ένα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την ήπειρο της Ανταρκτικής, επιβεβαιώνοντας την ανάγνωση των 18,3 βαθμούς Celsius (64.9 βαθμούς Fahrenheit) που έγινε πέρσι. Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στον ερευνητικό σταθμό Esperanza της Αργεντινής στην Ανταρκτική χερσόνησο στις 6 Φεβρουαρίου 2020, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization – WMO) του ΟΗΕ.

“Η επαλήθευση αυτού του μέγιστου ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σημαντική, καθώς μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια εικόνα του μεταβαλλόμενου καιρού και κλίματος σε ένα από τα τελικά σύνορα της Γης “, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, Petteri Taalas.

Η χερσόνησος της Ανταρκτικής συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών με την ταχύτερη θέρμανση στον πλανήτη, σχεδόν 3 οC τα τελευταία 50 χρόνια. Συνεπώς, αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε και έχει ολοένα και πιο σημαντικά αποτελέσματα στη Γη.

Το WMO απέρριψε μια ακόμη υψηλότερη ένδειξη θερμοκρασίας 20,75 οC (69,4 F), που αναφέρθηκε στις 9 Φεβρουαρίου πέρυσι σε ένα βραζιλιάνικο αυτοματοποιημένο σταθμό παρακολούθησης στο κοντινό νησί Seymour, ακριβώς έξω από τη χερσόνησο που εκτείνεται βόρεια προς τη Νότια Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προηγούμενο επαληθευμένο ρεκόρ για την Ανταρκτική – την ηπειρωτική χώρα και τα γύρω νησιά – ήταν 17,5 οC (63,5 F) που καταγράφηκαν στην Esperanza στις 24 Μαρτίου 2015.


Διαδικασία επιβεβαίωσης

Ανταρκτική

Για τον έλεγχο των δύο προ-αναφερόμενων νέων ρεκόρ θερμοκρασίας, μια επιτροπή που συστάθηκε από τον WMO εξέτασε την καιρική κατάσταση στη χερσόνησο εκείνη την περίοδο. Διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο σύστημα υψηλών πιέσεων δημιούργησε καταβατηκούς ανέμους που παρήγαγαν σημαντική τοπική θέρμανση του εδάφους. Οι προηγούμενες αξιολογήσεις έχουν δείξει ότι τέτοιες συνθήκες συμβάλλουν στην παραγωγή θερμοκρασιών ρεκόρ.

Οι ειδικοί εξέτασαν τα όργανα μέτρησης και τα δεδομένα του, χωρίς να εντοπίσουν κάτι ανησυχητικο για τον σταθμό της Esperanza. Ωστόσο, ένας αυτοσχέδιος καθρεφτισμός που ενίσχυσε την ακτινοβολία στο σταθμό της Βραζιλίας στο νησί Seymour οδήγησε σε ένα αποδεδειγμένο σφάλμα μέτρησης για τον αισθητήρα θερμοκρασίας, καθιστώντας την ανάγνωσή της ακατάλληλη για καταγραφή ως επίσημη παρατήρηση καιρού από τον WMO.

Το νέο ρεκόρ στην Esperanza θα προστεθεί στο αρχείο του WMO για τις καιρικές και κλιματικές ακραίες συνθήκες. Το αρχείο περιλαμβάνει τις υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες στον κόσμο, βροχοπτώσεις, χαλάζι, μακρύτερη περίοδο ξηρασίας, μέγιστη ριπή ανέμου, μεγαλύτερη αστραπή,θνησιμότητες που σχετίζονται με τον καιρό κλπ.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη ήταν -89,2 οC (-128,6 F) που καταγράφηκε στο σταθμό Vostok στην Ανταρκτική στις 21 Ιουλίου 1983.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο
  • News and Articles on Science and Technology, ανακτήθηκε από https://phys.org/, τελευταία επίσκεψη 10/07/2021.
  • World Meteorological Organization, ανακτήθηκε από https://public.wmo.int/en, τελευταία επίσκεψη 10/07/2021.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Γιαννακλής

Φυσικός, 22 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'. Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;